banner913
banner932
banner1012

Güney’de Mağusa limanı kaygısı

banner1020

Lübnan Barış Gücü’ne katılan bazı ülkelerin Türkiye gibi Gazimağusa Limanı’nı kullanması ihtimali, Rum tarafını kaygılandırıyor

banner974
Güney’de Mağusa limanı kaygısı

banner971
Mevcut yapısı ile Rum yönetiminin, Doğu Akdeniz bölgesindeki jeopolitik rolünü güçlendirme isteğine ve Rum Millî Muhafız Ordusu’nun (RMMO) deniz kuvvetinin harekât ihtiyaçlarına cevap veremeyecek durumda olan Mari’deki “Evangelos Florakis deniz üssü” konusunda perde gerisinde hareketlilik kaydedilmekte olduğu bildirildi.
Güney’de yayımlanan Haftalık Kathimerini “Mari’deki Üssün Zafiyetleri Korkunç… Deniz Altyapılarının İyileştirilmesi Yönünde Hareketlilik Kaydediliyor” başlıklı haberinde “deniz üssü”nün 65 metre üzerindeki savaş gemilerinin demirlemesine olanak tanımaması ve özel sektöre verilen Limasol Limanı’nın bağlama ücretlerinin fahiş olması nedeniyle bölgedeki savaş gemilerinin ikmal ve diğer hizmet alımı için Güney Kıbrıs’ı seçen bazı ülkelerde hoşnutsuzluk yarattığına dikkat çekti.
Rum yönetiminin, diplomatik değerlendirmelerin tayin ettiği üzere, emrivaki şeklinde istenmeyen yanlış anlamalar olabileceğinden kaygı duyduğuna dikkat çekilen haberde “istenmeyen yanlış anlamalara” örnek olarak zaman zaman Rum limanlarını kullanan Lübnan Barış Gücü (UNIFIL) gemileri gösterildi.
Habere göre UNIFIL’e katılan ve Gazi Mağusa Limanı’nı kullanan Türkiye’nin tavrının dikkate alınması gerektiği “imalı şekilde” söyleniyor. Zafiyetler ve savaş birliklerine hizmette yaşanan sorunlar devam ederse UNIFIL’e katılan bazı ülkelerin "Türkiye’nin uyguladığı pratiği izleyebileceğinden” kaygı duyuluyor. 
Haberde böyle bir gelişmenin: öncelikle Kıbrıs sorununda, ikinci olarak da Rum yönetiminin on yıldır enerji, işbirliği oluşumları ve RMMO’nun bölge ülkeleri ve diğerleriyle askerî düzeydeki işbirliğiyle geliştirdiği jeostratejik hikâyeyi “zayıflatacağı” için “baş ağrısı yaratacağına” dikkat çekildi.  
Fransızlar tarafından dile getirilen “deniz üssünün” iyileştirilmesi ihtiyacının Anastasiadis başkanlığının ilk döneminden beri var olduğunu hatırlatan gazete, özelleştirilen Limasol limanında bağlama ücretlerinin fahiş oranda artması ile daha da elzem hale geldiğine dikkat çekti.
Güney Kıbrıs ile Fransa’nın, aralarındaki savunma işbirliği çerçevesinde üssün genişletilmesi projesinin temelini attığı, Fransa’nın, üssün 60 metre üzerindeki savaş gemilerinin yanaşmasına imkân sağlayacak şekilde genişletilmesine PESCO aracılığıyla yardımcı olacağı ve bu amaçla Fransız uzmanların katkılarıyla bir proje hazırlandığı hatırlatıldı.
Gazete büyük gemilerin bağlanması standartlarına uygun hazırlanan proje kapsamında üste yapılacak çalışmaların 1-üsün güneyine yeni bir dalgakıran inşa edilmesi, 2- savaş gemilerinin bakım ve onarım çalışmaları için küçük bir tersane kurulmasıyla ilgili olduğunu kaydetti.
Habere göre bu projenin uygulanmasının önündeki dikenlerden biri ekonomik bacağı idi. Rum yönetimi, siyasi baş ağrısı yaratabileceği ve başka ülkeler ile arasındaki geleneksel ilişkileri bozabileceği kaygısıyla projeye (Fransa ile) ortaklık niteliği katılmasını istemedi. Finans için Avrupa Daimi  Yapısal İşbirliği (PESCO) gibi Avrupa kaynaklarına yöneldi ancak alınamadı.
Gazete askerî kaynaklara dayanarak üsteki projenin, Fransız uzmanların yaptığı çalışma temelinde ve Rum ulusal kaynakları ile gerçekleştirileceğini, PESCO üzerinden yardım yapılıp yapılmayacağının bilinmediğini ancak projenin, büyük savaş gemilerinin demirleyeceği alanlarla ilgili kısmına, bu amaç için Güney Kıbrıs’ı kullanan ülkelerden destek alınması eğilimi olduğunu yazdı.
 
banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.