banner913
banner932
banner1012

21 ARALIK KANLI NOEL SALDIRILARI VE KIBRIS TÜRK HALKI (3)


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 22 Aralık 2017, 11:48

19 Şubat 1959 Zürih ve Londra  Anlaşmaları temelinde; Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin garantörlüğünde, Kıbrıs Türk ve  Rum halklarının  egemenliğine ve siyasi  eşitliğine dayalı olarak 16 Ağustos 1960  Lefkoşa Anlaşmaları ile  kurulan Kıbrıs  Cumhuriyeti’ni içine sindiremeyen ve Kıbrıs  Türk halkının  1960 Anayasası ile   elde ettiği hakları ortadan kaldırmak için giriştiği anayasal değişiklikleri gerçekleştiremeyen Makarios; Yunanistan’la işbirliği içerisinde  hareket ederek  21 Aralık 1963 Kanlı Noel saldırılarıyla  uygulamaya koyduğu  Akritas Planı ile  6 saat içerisinde  Kıbrıs Türk halkını  etkisiz  hale getirip Enosis’e giden yolu  açmak istemişti…

Neticede, Şubat 1959 Zürih ve  Londra  Anlaşmalarını kabullenemeyen  Rum-Yunan ikilisi 21 Aralık 1963  Kanlı Noel  saldırılarıyla   Kıbrıs Türk  halkının imhayı öngören  “Akritas Planı”  uygulamaya konuluyordu....

21 Aralık 1963  Kanlı Noel saldırılarıyla Akritas planı yürürlüğe girer girmez binlerce EOKA’cı  teröristler; havan topları, bazukalar ve diğer en modern silahlarla  donatılmış olarak  Yunan Alayı desteğinde  Kıbrıs Türk halkına  karşı saldırıya geçmişlerdi..

Akritas Planına göre Lefkoşa’daki Kıbrıs Türk halkı , 8 saat içinde etkisiz hale getirilerek teslim alınacak  diğer  kasaba  ve köylerdeki Kıbrıs Türk halkı  teslim olacak ve de Kıbrıs  tamamen Yunanistan desteği altındaki  Rumların boyunduruğu altına geçmiş olacak ve  Enosis gerçekleşmiş olacaktı..

21 Aralık 1963’te sabahın erken saatlerinde 02.30’da  arabalarıyla  Lefkoşa’nın Tahtakale semtindeki evlerine gitmekte iken Rum Polisleri tarafından durdurulan arabadaki    Zeki Halil ve Cemaliye   Emirali adlı  iki Türk şehit edilirken  diğer 5 kişi  de yaralanıyordu.

21 Aralık 1963 günü Rum Polisinin  saldırılarını kınamak için Lefkoşa Türk  Lisesi bahçesinde toplanan  öğrenciler  Türk tarafında devriye gezen  EOKA’cı Rum Polisleri  tarafından kurşunlanırken Lefkoşa’daki Atatürk Büstü de kurşunlanıyordu…

21 Aralık günün gecesinde  Türkeli (Ayvasıl)  katliamı yaşandı. 14 günlük  bebekten tutun da  genç , yaşlı;  kadın , erkek, demeden  21 soydaşımız  toplu çukurlara gömüldüler.  Denya’lı 75 yaşındaki Bayram dede  traktörün   arkasına bağlanarak  sürüklenir ve şehit  edilir..

22 Aralık  1963 günü  Lefkoşa’da Aspava bölgesinde evlerine giden  Türklere ateş açılması sonucu   2 Türk şehit olur  ve 7 Türk de yaralanırken  Tahtakale Semtinde yaşayan 800 Türk göçmen durumuna düşüyordu.

22 Aralık’ta  Kıbrıs Radyosu’ndan yapmış olduğu  konuşmada  Makarios: “Garanti Anlaşmaları geçerli değildir” derken Rum çetelerini daha da  cesaretlendiriyordu..

22 Aralık günü Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Liderimiz    Dr. Fazıl Küçük’ün  İkametgahı ve Lefkoşa’da Türkiye Büyükelçiliği ve de Türk Cemaat Meclisi Başkanı Rauf R. Denktaş’ın  çalışma bürosu  kurşunlanıyordu.  Ayni günde  okul dönüşü çocukları evlerine taşıyan  Deftera  köyü yolcu otobüsü kurşunlanıyordu.

Yine 22 Aralık günü Liderimiz Dr. Fazıl Küçük , Makarios’u  protesto ederken Kıbrıs Radyosu  Liderlerimizin  çağrılarını  yayınlamayı reddediyordu…

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dr Fazıl Küçük ve Savunma Bakanı Osman Örek  Baf Kapısına kadar giderek Polis Komutanı Pandelidis’i protesto ederken Baf Kapısı Polis İstasyonu, CITA binası, Ledra Palace  Hoteli, Un Fabrikası silahlı Rumlar tarafından  işgal ediliyor  ve mevzileniyorlardı.

Akritas Planına göre Rum liderliğinin öncelikli hedef Lefkoşa idi.  Rum liderliği Lefkoşa’ya hakim olmakla  tüm Kıbrıs’a  hakim olacaklarını sanıyorlardı!..  Lefkoşa’yı ele geçirebilmek  için de  kendilerine engel olarak  gördükleri K. Kaymaklı’yı hedef olarak almışlardı…

23 Aralık günü Kiliseler  çanlarını çalarak çok sayıda Rum’un silahlarıyla toplanmaları  için  çağrıda bulunuyordu…

23 Aralık’ta  Lefkoşa Devlet Hastanesi’nden  25 Türk hasta yatağından kaybolurken, 3 günlük lohusa  kadın çocuğu ile  birlikte  Lefkoşa Devlet Hastanesi  penceresinden atılarak öldürülüyordu..

O günde Makarios ile görüşen  Dr. Fazıl Küçük  saldırıların durmasını isterken Makarios  yapabileceğim bir şey yok diyordu..

Anavatanımız Türkiye Yunanistan ve İngiltere’ye  müracaat ederek Garanti Anlaşmaları uyarınca ortak hareket edilmesi çağrısında bulunuyordu… Ok yaydan fırlamıştı!.. Rum-Yunan ikilisinin hedefi Enosis’i bir an önce  gerçekleştirmekti!... Akritas Planı kesin olarak   fiilen  uygulanmaya  konulmuştu..  YARIN DEVAM EDECEK..

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.