banner913
banner932
banner1012

‘Buba’, Kıbrıs Türk matbaacılık tarihinde bir sembol isimdi…


Akay Cemal

Akay Cemal

Okunma 26 Ağustos 2021, 17:46

Gerçek ismini bilen sadece mesai arkadaşlarıydı. Hatta onlardan bazıları bile bilmezdi. Çünkü hep ‘Buba’ denirdi, öyle hitap edilirdi kendisine. Hatta Toplum Liderimiz ve ‘Halkın Sesi’ gazetesinin kurucusu Dr. Küçük de! 1926 doğumlu olan Memduh Yenel (Buba), gerçekten de Kıbrıs Türk matbaasının ‘Buba’sı idi. Merhum Doğan Sonuç, Hüseyin Zihni, Hafız Dayı, Mustafa Çeribaşı, iyi saatte olsun Hasan Özarın ve daha nice matbaacılarla çalışmıştı. Onlar arasında Mehmet Bensel, Musa Günehan, Sezgin Özenci, Gülay Şah ve merhum Zafer Büyükalsancak’ı, Akıncılarlı (Lüricina) baskıcı merhum İsmet Ernaz’ı unutmamak lazım. Daha niceleri…
Buba ve Enver Hafız (Hafız Dayı), ‘Halkın Sesi’ gazetesinde iki usta sayfacıydı. Ne bilgisayar vardı, ne de Internet o dönemde. Yazılar ‘Inter Type’da kurşunla yazılırdı ve en büyük punto da 24 punto idi. Daha büyük harfler özel harf kutularından elle alınır ve normal sayfa büyüklüğündeki çelik kasalarda haberlerin başlıklarına konulurdu. Buba ile birlikte Enver Hafız ve Mustafa Çeribaşı, o dönemin sayfa düzenlemelerinde yalnız ‘Halkın Sesi’nin değil, Kıbrıs Türk matbaacılığının da mihenk taşlarıydılar.  
Eminim, Buba’nın vefat haberini alan Mehmet Küçük de çok üzgündür. Geçen yıl Dr. Küçük Müzesi Müdürü Fatoş Kızılyürek ile Buba’yı evinde ziyaret etmiş ve bizlere Dr. Küçük’le anılarını aktarmıştı.   Gazete sayfalarını hazırlamak şimdiki gibi kolay değildi geçmişte. Değerli meslektaşımız Özcan Özcanhan’ın komşusuydu Buba. Önemli bir işim oldu mu ve haberleri dizgicilere geç verdi miydim, Buba’nın yüzü asılır, ‘Nerde kaldın Akay?’ diye taşını atmaktan çekinmezdi. Eşi Nuriye Yenel’i daha önce kaybetmişti.   Önceki gün son yolculuğuna uğurlandı. Evlatları Nebile Güvenler-Yılmaz Güvenler (merhum), Nilüfer-Mustafa Erişmen, Fatma-Hikmet Canyol, Tarık-Gamze Yenel, torunları Derya Ilgar, Tuna Canyol, Memduh Erişmen, Afet İmre, Tuğrul Canyol, Ahmet Güvenler, Hanife ve Yusuf Yenel “Acımız sonsuzdur. Tüm dost, akraba ve sevenlerine büyük üzüntü ile duyurulur. Nur içinde yatsın, mekânı cennet olsun” dediler. Yıllar boyu birlikte çalıştığımız Buba’ya Allah’tan rahmet, yaslı ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı dileriz.

 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.