banner913
banner932
banner1012

SAVAŞ BİTECEK


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 24 Nisan 2024, 12:56

İsrail- Filistin çatışmasının yakın bir gelecekte sona ereceğini söylemek şu anda iyimserlikten  öte belki de hiçbir anlam ifade etmez. Bu gerçeğe rağmen, dünyadaki her savaşın başladıktan bir süre sonra sona erdiğini biliyoruz. Ancak, İsrail- Filistin çatışmaları çok uzun bir süredir devam ederken, kalıcı bir barış için adımlar atılacağını söylemek gerçek durumu inkȃr etmek kadar açık ve net… Tüm olumsuzluklara rağmen iki tarafın ilk olarak ateşkesi sağlamaları gerekir. İsrail ateşkes anlaşması için ilk adımı atar mı? Şu anda güçlü taraf İsrail… Savaş devam ederken binlerce insan hayatını kaybetmiş. Hele hele yüzlerce çocuğun ölmesi affedilir cinsten değil… İsrail bu işin altından nasıl kalkacak?... Şu anda güçlü taraf İsrail. Bir ateşkes anlaşması için ilk adım İsrail’den gelmeli. Ancak ateşkes ve daha sonra barış anlaşması için herhangi bir girişim yok.
Bu durumda savaş nasıl bitecek?... Savaş İsrail’in inisiyatifi ile sonlandırılabilir. Hiç kuşkusuz İsrail’in başlatacağı böyle bir girişim kalıcı barış anlaşmasının gerçekleşebileceğini gösterecektir. Tabii ki iki taraf da böyle bir ateşkes anlaşmasının bozulmaması için her türlü harekat ve saldırıdan vazgeçmeli. Ateşkes sağlanırsa kalıcı bir barış anlaşması sağlanabilir. İsrail, barış anlaşması için ilk adımı atar mı? Hangi koşullarda böyle bir anlaşmaya doğru yol açılabilir? Dıştan gelebilecek baskılarla bölgede barış sağlanabilir mi? Çok zor… O halde barış için umut yok mu? Var. Barış için çatışmaların durması gerekir. Çatışmalar sonlandırılırsa barışın kalıcı olmasına giden yolu bulabilirler. Bu çatışmada arabuluculuk önemli. Arabuluculuğu kim yapacak? ABD mi, yoksa AB mi, yoksa Orta-Doğudaki devletlerden biri mi? Bilinmez. Ancak, arabuluculuk başlarsa en azından çatışmalar sonlandırılabilir. Tarafsız arabuluculuk gerçekleşirse savaş biter…
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.