banner913
banner932
banner1012

Harika bir belgesel ‘GOL ATAN CEPHEYE’


Yücel HATAY

Yücel HATAY

Okunma 13 Şubat 2024, 22:32

TRT Belgesel televizyon kanalında ekranlara gelen GOL ATAN CEPHEYE belgesel gösteriminde 6.ve son bölüm 16 Şubat 2024 Cuma günü KKTC saati ile 19.00’da ekranlara geliyor.
Kıbrıs Türkü’nün mücadelesi ve Türk Mukavemet Teşkilatı’nın futbol kulüplerindeki gizli yapılanması, Erdal Hoş’un rehberliğinde canlı tanıklar eşliğinde inceleniyor.
Erdal Hoş, Sakarya Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve TRT Spor Yorumcusu. Birkaç yıl önce buraya geldi, araştırdı, inceledi, tanıklarla konuştu ve kısa bir belgesel yaptı.
“Gol Atan Cepheye” adı verilen belgeselin galası, 17 Ağustos 2022 Çarşamba günü Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapıldı.
Erdal Hoş ve ekibi, geçen yıl tekrar gelerek araştırmalarını geliştirdi. Çok sayıda canlı tanıkla görüştü, bilgi aldı. Spor kulüplerini yerinde inceledi. Benimle de görüştü. Geçen yıl temmuz ayında BRT Stüdyosu’nda çekim yaptı. Öğrenmek istediği konularda bildiklerimi anlattım.
Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesinde ve Türk Mukavemet Teşkilatı’nın kuruluşunda futbolun rolü, bu belgeselde ele alınıyor. Futbol sahalarından cepheye uzanan savaşın öyküsünün ilk bölümü 12 Ocak 2024 Cuma günü ekranlara geldi.
Yapımını İSYAP’ın, yapımcılığını Volkan Kara’nın, yönetmenliğini ise ÖmerÇapoğlu’nun üstlendiği belgesel, Erdal Hoş’un anlatımıyla çekildi.

Varoluş mücadelesinde ve Türk Mukavemet Teşkilatı’nın kuruluşunda futbolun rolü, bu belgeselde ele alındı.
İlk beş bölümde 1955, 1958, 1963, 1964, 1967 tarihlerinde geçen olaylar anlatıldı.
İzlediğim bölümler hayli ilgi çekiciydi. Çok sayıda canlı tanıktan elde edilen bilgiler ve yerinde incelemelerle zengin bir belgesel filmin ortaya çıktığına inanıyorum.
Erdal Hoş ve ekibini, yaptığı çalışmalar ve ortaya çıkardığı bu eserden dolayı kutluyorum.
Özellikle Özcan Özcanhan’ın duygulu anlatımları büyük renk kattı. Ancak ekranlara gelme süresinin uzamasıyla rahmetli olan Özcan Özcanhan’ın bu belgeseli görememesi üzücü olan taraf.
Mücadelemizin futbolla bağlantısını ele alan bu çok değerli belgeselin arşivlerimize alınmasında yarar var.
BRT Kurumu, bu tarihi belgeseli TRT’den alıp görmeyenler için tekrar gösterime sunarsa iyi olur.
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.