banner913
banner932
banner1032

Avrupa’ da gezilecek en iyi 10 seyahat rotası 4

banner1020

Önümüz yaz şimdiden tatil planı yapmaya başlamış olanlar bu yazı dizisi sizin için. Her gün Avrupa’nın bir rotasını, bu rotalardaki ülkelerin kültürlerini, kısa tarihlerini ve gezilecek yerlerini sizlerle paylaşmak istiyoruz. Aslında çok uzaklarda değil hemen yanı başımızda. İsterseniz sırt çantası ile çıkın yola, isterseniz alın bavulları karavanla çıkın yollara. Hatta motosiklet seyahatleri bile yapılabilir bu rotalarda. Tamam, Avrupa, vize falan biraz engel biliyorum ancak yola çıkacaklar için bu da sorun değil diye de düşünmeden edemiyorum...  Hepinize iyi tatiller…

banner974
Avrupa’ da gezilecek en iyi 10 seyahat rotası 4

banner971

İşte 4. Rotamız Orta Avrupa

4- Avusturya – Macaristan – Çek Cumhuriyeti – Slovakya (Orta Avrupa)

Aslında Orta Avrupa ülkeleri başlıkta ki ülke isimlerinden ibaret değil ancak Orta Avrupa denildiğinde ilk akla gelen ülkeler bunlar.

Avusturya

Avusturya, İsviçre, Liechtenstein, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan, Slovenya ve İtalya ile sınırları olan bir Orta Avrupa devletidir. Önceleri Avusturya - Macaristan İmparatorluğu'nun merkezi olan Avusturya, 1918 yılında I.Dünya Savaşı'nın bitimiyle imparatorluğun dağılması üzerine Avusturya Cumhuriyeti adını almıştır. 1938 yılında Alman orduları tarafından işgal edilen ülke ,müttefik devletlerce kurtarıldıktan sonra dört işgal bölgesine ayrılarak Amerika Birleşik Devletleri, Sovyetler Birliği, İngiltere ve Fransa'nın ortak denetimine girmiş, 27 Haziran 1955 tarihinde imzalanan antlaşmayla bağımsızlığını kazanana kadar bu statüde kamıştır. Bu tarihten itibaren kesintisiz ve istikrarlı bir demokrasi ile yönetilen ülkede bazen koalisyon bazen de tek parti iktidarları sağlanmış ve fedaral yapı bünyesinde demokrasi sürecine sonuna kadar uyulmuştur.

Gezilecek Yerler

Avusturya'nın başkenti Viyana,  buz ve tuz mağaraları diyarı Hallstatt Kasabası, Mozart'ın doğduğu evin bulunduğu Salzburg,  karlı dağları ve yüksek renkli binalarıyla İnnsbruck Kasabası, Avusturya’nın en güzel köyü olarak kabul edilen Alpbach, sizi buzulların arasından Hohe Tauern Milli Parkı'nın kalbinin yanı sıra Grossglockner (Avusturya'nın en yüksek dağı) ve baş döndürücü yüksekliğe götürecek olan Grossglockner Alp Yolu, Aşağı Avusturya’nın en büyüleyici bölgesi Mostviertel, Avusturya’nın en etkileyici kalesi Hochosterwitz Kalesi, Tuna'nın Wachau Vadisi, turizm bölgesinde bir şehir olan Krems an der Donau, Avusturya’nın Karintiya eyaletinde bir dağ gölü olan Faaker See bunlardan bazılarıdır.

Macaristan

Macaristan Orta Avrupa’da Türkiye’nin yedide biri kadar büyüklükte bir halk cumhuriyeti. Macaristan Cumhuriyeti ya da kısaca Macaristan, Avusturya, Slovakya, Ukrayna, Romanya, Sırbistan, Hırvatistan ve Slovenya ile komşu olan, denize kıyısı olmayan, Avrupa Birliği üyesi bir ülkedir. Orta Avrupa ile Balkanlar arasında bir ovaya yayılan Macaristan, Türk'lerin son 400 yıllık tarihinde yakın ilişkiler geliştirmiş oldukları bir ülkedir. Macaristan'ın kuruluşu 10. yüzyılda Roma tarafından 1000 yılında tahta oturtulan I. István'ın büyük büyükbabası Árpád önderliğinde Macarların Asya'dan bölgeye gelişiyle Macaristan tarihi başlar. Bu süreçte de batının kültürel merkezlerinden biri oldu. I. Dünya Savaşı'nı kaybedince 1920 yılında imzalanan Trianon Antlaşması ülke topraklarının üçte ikisinden fazlasını kaybetti. II. Dünya savaşı sırasında  Nazi Almanyası ile birlik olan Macaristan, bunun ardından Sovyet Rusyası tarafından ele geçirildi ve 1947 ile 1989 yılları arasında komünist yönetimi benimsedi. Bu dönemde Macaristan, 1956 Macar Devrimi gibi olaylarla uluslararası bir tanınırlık elde etti. Macaristan 1989 yılındaki devrimle Doğu Bloğu'nun çökmesiyle sınırlarını Avusturya'ya açtı. Bu yıldan sonra da parlamenter cumhuriyet sıfatını elde etti.

Gezilecek yerler

Macaristan Dünya’nın en popüler 15 turistik merkezinden biridir. Aynı şekilde başkenti Budapeşte, dünyanın en güzel kentlerinden biri olarak gösterilmektedir. Dünya’nın en büyük 2. termal gölü olan Hévíz Gölü, Avrupa’nın en geniş otlağı Hortobágy, Orta Avrupa’daki en büyük gölü, Balaton Gölü, Szentedre Kasabası, Hill kalesi, Avrupa'nın en büyük Sinagogu Dohány Sokağı Sinagogu, Buda Kalesi, Szeged Kasabası Katedrali ve Kalesi, Debrecen, Yangın Kulesi Sopron, Kaposvar Kenti, Tiszadob Kalesi, Esztergom Şehri, Egerszalok Travertenleri, Hamori Gölü bunlardan bazılarıdır.

Çek Cumhuriyeti

Orta Avrupa’da devlettir. Karalarla kuşatılmış bir Orta Avrupa ülkesi olan Çek Cumhuriyeti; kuzeyden Almanya ve Polonya; doğudan Slovakya; batıdan Almanya; güneyden Avusturya ve Macaristan ile çevrilidir. Ülke toprakları, Bohemya ve Moravya-Silezya tarihsel eyaletlerinden oluşur. 1918-1993 arasında Çekoslovakya adı altında birlikte yaşayan Çek ve Slovak ulusları, SSCB’nin yıkılması üzerine ayrı devletler biçiminde yaşamaya karar verdiler ve Çekoslovakya Parlamentosu’nun aldığı karar gereğince, Çek ve Slovak cumhuriyetleri 1 Ocak 1993’ten başlayarak iki ayrı devlet olarak tarih sahnesine çıktı. Ayrılma öncesi Çekoslovakya’nın devlet başkanı olan Vaclav Havel, bu görevini Çek Cumhuriyeti devlet başkanı olarak da sürdürdü.

Gezilecek yerler

Vltava nehri üzerinde bulunan Prag’ın en çok rağbet gören eşsiz köprüsü Charles Köprüsü, Çek Cumhuriyet’inin en güzel şehirlerinden biri Karlovy Vary, doğası korunmuş sakin bir kasaba Kutna Hora, Biralarıyla ünlü Plzen Şehri, Orta Çağ’dan kalma üzerinde burçların astronomik sembolleri olan Astronomik Saat, dünyadaki en büyük tarihi kalelerden biri olan Prag Kalesi, Nazi dönemindeki toplama kamplarının bulunduğu yer Terezin, Fred ve Ginger olarak da bilinen bina dans eden bir çifti yansıttığı için Dans Eden Bina, Adını Çek asıllı yazar Nerudo’dan alan Nerudova Sokağı, Charles köprüsü sonunda bulunan gotik tarzda yapılmış bir kule Old Town Kulesi gezilecek yerlerin başlıcaları olarak sayılabilir.

Slovakya

Slovakya ya da resmî adıyla Slovak Cumhuriyeti Orta Avrupa'da bir ülkedir. Eski Çekoslovakya'nın bir parçasıdır. Başkenti ve en büyük şehri Bratislava'dır.

Slavlar 5. yüzyılda günümüzdeki Slovakya topraklarına yerleşmişlerdir. 8. yüzyılda bölgede kurulan Nitra Prensliği komşusu olan Moravya 'yla birlikte Büyük Moravya İmparatorluğu'nu oluşturdu. 1000 yılından sonra Slovakya'nın büyük bir bölümü Macaristan Krallığı'nın bir parçası haline geldi. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu I. Dünya Savaşı sonunda yıkılınca 1918 yılında Slovakya, Bohemya, Moravya, Silezya ve Karpat Rutenya ile birleşerek  Çekoslavakya adında bir ülke haline geldi. II. Dünya Savaşı'nın başlamasından sonra Slovakya Nazi Almanyası'yla anlaşarak Çekoslovakya'dan ayrıldı. Nihayet 9 Mayıs 1945 tarihinde Sovyet ve Amerikan birlikleri ülkeye girerek Alman işgaline son verdiler. Çekoslovakya tekrar birleşti. 1948 yılında yönetim komünistlerin eline geçti. Bu tarihten sonra, 41 yıl boyunca Çekoslovakya Doğu Bloku'nda yer aldı. 5 Ocak 1968 tarihinde iktidara gelen Alexander Dubček siyasi bir liberalleşme dönemi başlattı. Ancak Prag Baharı adı verilen bu dönem aynı yılın 20 Ağustosunda Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ve Varşova Paktı müttefiklerinin (Romanya hariç) ülkeyi işgal etmesi ile sona erdi. Kasım 1989'da Çekoslovakya Kadife Devrimi adı verilen kansız bir devrimle kapitalizme geçti. 1 Ocak 1993 tarihinde ülke barışçı bir biçimde Çek Cumhuriyeti ve Slovakya olmak üzere iki ülkeye ayrıldı. Her iki ülkede geniş çaplı ekonomik reformlar yapıldı. Slovakya 29 Mart 2004 tarihinde NATO'ya, 1 Mayıs 2004 tarihinde ise Avrupa Birliği'ne üye oldu.

Gezilecek yerler

9. yüzyılda inşa edilmiş Bratislava Kalesi, St. Martin Katedrali, Şehrin gezilecek yerlerinin neredeyse tamamını barındıran tarihi kent merkezi Eski Şehir, Tuna Nehri üzerinde bulunan köprü ve ortasında bulunan  Most SNP & UFO Gözlem Kulesi, Bir zamanlar şehri çevreleyen surlardan geriye kalan dört kapıdan birisi olan  St Micheal Gate & Street, Dünyaca ünlü Katalan mimar Antoni Gaudi’nin tasarımlarına benzer özellikte olan  Church of St. Elisabeth Kilisesi, Tuna ve Morova nehirlerinin birleştiği noktadaki bir uçurumun tepesinde bulunan Devin Kalesi, Bratislava’nın “heykeller şehri” olarak anılmasını sağlayan bronz insan tasvirlerinden en ünlüsü olan  Man at Work – Čumil, Devlet başkanının resmi ofisi olması nedeniyle “Slovakya’nın Beyaz Sarayı” olarak anılan  Grassalkovich Sarayı,  Slovak Ulusal Tiyatrosu, Kentin tarihi kısmının merkezinde yer alan  Primate Sarayı,  Bratislava City Museum

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.