banner913
banner932
banner1012

Farklı Kültürlerden 15 Farklı Selamlaşma Yolu

banner1020

Bonjour. Namaste. Ciao. Ni hao. Guten tag... Merhaba demenin sayısız yolu var, bunu hareketlerle yapmanın da. Bu geleneksel selamlaşmalar, yöreden yöreye değişiyor ve kültürel özellikler ile oluşuyor, genelde de saygı gösteriyor.

banner974
Farklı Kültürlerden 15 Farklı Selamlaşma Yolu

banner971

Two Little Fleas'ın bu derlemesi, bütün dünyadan insanların birbirini nasıl selamladığını gösteriyor. Eğer yakınlarda bir seyahat planınız varsa, önerimiz bunları kaydetmeniz.

1. Tibet'te dil çıkarılır.

Tibet'in yeniden dünyaya gelmiş siyah dilli kralı olmadığınızı göstermek istiyorsanız, dilinizi çıkarmak kibar bir selamlama sayılır.

2. Malezya'da 'Nereye gidiyorsun?' diye sorulur.

Soran kişi tam bir cevap istemiyordur, verilecek nazik bir cevap ise 'öylesine yürüyüşe' veya 'önemli bir yere değil'dir.

3. Filipinler'de el alna konur.

Yaşlılarını saygıyla selamlarken, genç Filipinliler eğilip karşısındakinin elini alır ve alnına koyar, bu hareket 'Mano' diye bilinir.

4. Hindistan'da yaşlıların ayağına dokunulur.

Hindistan'da saygı göstermek için, karşıdakinin ayağına dokunmak yaygındır, buna Pranāma denir.

5. Tayland'da 'wai' yapılır.

Bu geleneksel selamlamayı yapmak için, göğsünüzün üzerinde kalacak şekilde avuç içlerini birbirine doğru yerleştirin ve baş parmaklarınız çenenize, diğer parmak uçlarınız alnınıza değecek şekilde kafanızı eğin.

6. Grönland'da Eskimo Öpücüğü yaygındır

Grönland'da yaşayanların 'kunik' adı verilmiş bir selamlaşması vardır. Bunu yapanlar burunlarını ve üst dudaklarını karşısındakinin yanağına veya alnına koyar ve soluk alır.

7. Çölde yaşayan Araplar burunlarını karşısındakinin burnuna sürter.

Geleneksel bedevi kabilelerinde, saygılı bir selamlama olarak erkekler birbirine burunlarını sürter.

8. Shona halkıyla karşılaştıysan çak bakalım!

Güney Afrika'ya yayılmış 12 farklı Shona etnik grubu vardır ve çoğu ritmik bir şekilde ellerini çakmayı nazik bir selamlama sayar.

9. Yeni Zellanda yerlileri 'Hongi' ile selamlaşır.

Prens William ve Kate de geçenlerde Maori kabile liderini 'hongi' diye bilinen bir saygı göstergesi ile -burnunu ve alnını onunkine yerleştirerek- selamladı.

  10. Mikronezya'da kaş kaldırılır.

Marshall adalarında bir kaşınızı kaldırmanız karşınızdaki insanın varlığını kabul ettiğinizin bir göstergesidir.

11. Çin'de alın yere değdirilir.

Şu günlerde sadece çok resmi yerlerde yapılıyor ama bir zamanlar Çinliler üstlerini diz çöküp alınlarını yere değdirerek selamlıyordu.

12. Amerika'da yumruk tokuşturulur.

Şimdilerde her tarafta kullanılıyor olabilir ama ilk olarak kullanımı 1940larda Amerika'da motorsikletli çetelere dayanmaktadır.

13. Zambia'da başparmaklar hafif sıkılır.

Çakılıp hafifçe başparmakların sıkılması Batı ve Kuzey Zambia'da arkadaşça bir selamlama sayılır.

14. Yine Malezya'dan bir selamlaşma; Salame işareti.

İki ellerinizi de karşınızdakinin ellerine hafifçe dokunun daha sonra ellerinizi kalbinizin üzerinde birleştirin.

15. Kanouri kabilesinde ise yumruk sallanır.

Bir Nijer kabilesi olan Kanouri'de insanlar birbirlerini, yumruklarını başlarının biraz üzerinde sallayarak ve "Wooshay!" diyerek selamlar.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.