banner913
banner932
banner1012

Türkiye SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı zammı netleşti

banner1020

En düşük emekli maaşı ne kadar, kaç TL oldu?

banner974
Türkiye SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı zammı netleşti

banner971

TÜİK Aralık ayı enflasyonunu bugün saat 09.00’da açıklandı! TÜFE rakamlarının açıklanmasının ardından Bağ-Kur, SSK emekli kök maaş zammı için 6 aylık enflasyon netleşti. Peki en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Meclis taban aylık ve refah payı düzenlemeleri için harekete geçecek!
SSK, Bağ-Kur emeklileri Ocak ve Temmuz dönemi olmak üzere yılda 2 kez zam alıyor. 6 aylık enflasyon oranı emeklilerin zam oranını yansıtıyor. Yükselen enflasyon döneminde bu oranlara ek olarak refah payı da veriliyor.
Milyonlarca emekli Ocak 2024 zam oranlarını merak ederken Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Aralık ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre enflasyon aylık bazda yüzde 2,93, yıllık ise yüzde 64,77 oldu. Aralık ayı enflasyonunun açıklanması ile Bağ-Kur, SSK emekli maaşı zammı anlamına gelen 6 aylık enflasyon da netleşti. Buna göre emekli kök maaş zammı Ocak 2024 ilk yarısı için yüzde 37,57 olarak hesaplandı. Şimdi sırada 7500 TL olan en düşük emekli maaşı düzenlemesi var.

TÜRK LİRASI (288)

EMEKLİYE ZAM FORMÜLLERİ

Peki emekliye zam düzenlemesi nasıl olacak? Kök maaş zammı, en düşük emekli maaşı ve refah payı gibi ihtimaller milyonların önündeki 3 seçenek olarak duruyor. SGK Uzmanı Emin Yılmaz Mynet’e özel olarak yaptığı açıklamasında o formüllere ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“Ya kök aylıkları şu anki taban aylık olan 7500 liraya çekip, ardından 6 aylık enflasyon zammını uygulayabilirler. Ya da enflasyona yüzde 12 refah payı ekleyerek oran memur maaş zammına eşitlenir. Buradaki alternatiflerin üzerinde aylıklarda değişiklik yapılması şu an için gözüküyor” şeklinde yorumda bulundu.

TÜRK LİRASI (333)

MECLİS DÜZENLEMESİ ŞART!

Ancak tüm bunlar için Meclis düzenlemesi gerekiyor. Meclis ise 16 Ocak tarihine kadar tatilde. Emin Yılmaz emekli zammı takvimi için de ilk kez duyacağınız bilgileri paylaştı. Kök aylıklara yapılacak zam sonrası birçok kişinin maaşının en düşük emekli aylığı olan 7500 liranın altında kalacağının altını çizen Yılmaz, “Refah payı, seyyanen zam gibi düzenlemelerin hepsinin Meclis’ten geçmesi lazım. Ama Meclis kapalı olunca nasıl olacak? Bu da kamu otoritesinin elinde olan bir durum. İki satırlık bir kanun maddesi ile olabilir” dedi.

iStock-1409462799

16 OCAK EMEKLİYE ZAM DÜZENLEMESİNDE KRİTİK TARİH

Emekli maaşı ödeme tarihlerine dikkat çeken uzman isim, “Memur emeklileri maaşlarını ayın ilk haftasında alıyor. SSK emeklileri ayın 17’si ile 26’sı, Bağ-Kur'lular ise her ayın 25’i ile 28’i arasında emekli maaşı ödemesini alıyor. Dolayısıyla ilk ödeme 17 Ocak’ta olacaksa en geç Meclis’in açıldığı 16 Ocak’ta düzenleme gelmesi gerekir. Ya da yetişmezse buradaki fark bir sonraki maaşa yansıtılabilir. Ancak önümüzde bir seçim var. Bu sebeple Meclis işi Şubat ayına bırakmaz. 16 Ocak’tan önce acil bir toplantı yapar diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

iStock-1336321534

DUL VE YETİM AYLIKLARI

Yeni emekli maaşı zammı, vefat eden sigortalıların yakınlarına ödenen maaşları da arttırdı. Buna göre vefat eden SSK veya Bağ-Kur'lu sigortalıdan hak sahibi olanlar yüzde ….’lik zamdan yararlanacak.

4A SSK EMEKLİ MAAŞLARI ÖDEME TARİHLERİ

• Tahsis numarası son rakamı 9 olanlar ayın 17'sinde
• Tahsis numarası son rakamı 7 olanlar ayın 18'inde
• Tahsis numarası son rakamı 5 olanlar ayın 19'unda
• Tahsis numarası son rakamı 3 olanlar ayın 20'sinde
• Tahsis numarası son rakamı 1 olanlar ayın 21'sinde
• Tahsis numarası son rakamı 8 olanlar ayın 22'sinde
• Tahsis numarası son rakamı 6 olanlar ayın 23'ünde
• Tahsis numarası son rakamı 4 olanlar ayın 24'ünde
• Tahsis numarası son rakamı 2 olanlar ayın 25'inde
• Tahsis numarası son rakamı 0 olanlar ayın 26'sında yapılıyor.

uıuş

4B BAĞ-KUR EMEKLİ MAAŞLARI ÖDEME TAKVİMİ

• Tahsis numarası son rakamı 9,7 ve 5 olanlar ayın 25'inde
• Tahsis numarası son rakamı 3, 1 olanlar ayın 26'sında,
• Tahsis numarası son rakamı 8, 6 ve 4 olanlar ayın 27'sinde
• Tahsis numarası son rakamı 2 ve 0 olanlar her ayın 28'inde emekli maaşlarını alırlar.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.