banner913
banner932
banner1012

Kabızlık probleminiz mi var?

banner1020

Çoğu kişinin problemi olan kabızlık, bağırsak hareketlerinin yavaşlaması sonucu gelişir. Peki bu sorundan kurtulmak için beslenmede nelere dikkat edebiliriz, bu hafta HALKIN SESİ sağlık köşemizde…

banner974
Kabızlık probleminiz mi var?

banner971

Kabızlığın üç çeşidi vardır. Bunlardan ilki merkezi sinir sistemi bozukluğuna bağlı gelişen kabızlıktır. Çeşitli ilaç kullanımı, stres veya bazı hastalıklara bağlı merkezi sinir sisteminden uyarı düzensizliğine bağlı gelişir. Hemoroid, apse, daralma gibi bağırsak lezyonlarından gelişen dışkılama refleksindeki bozulma ise ikincil nedendir. Üçüncü kabızlık nedeni ise mekanik kabızlık olarak bilinir. Genel olarak sıvı kaybına bağlı olarak, dışkının hacvi ve dolayısıyla su içeriği azalır. Ayrıca karın kaslarının güçsüzlüğü ve bağırsak kaslarının az olmasına bağlı da mekanik kabızlık gelişebilmektedir.

Kabızlığa birçok unsur neden olabilir
Yanlış beslenme, fiziksel aktivite eksikliği, depresyon, stres, seyahat, uzun süreli yatmak, gebelik, sakinleştirici özellikteki ilaçlar, mide asidini önleyici ilaçlar, kalsiyum içeren ilaçlar, aşırı alkol veya kafein tüketimi, yanlış laksatif ilaç kullanımı, gebelik gibi etmenler kabızlığı artıran nedenler arasında olup Alzheimer, Parkinson, felç gibi hastalıklar kabızlığın başlıca nedenler arasındadır. 

Nelere dikkat etmeliyiz?
Mutlaka günde 2-2,5 litre su için.

Özellikle sabah aç karnına veya geceleyin ılık su ile birlikte kuru erik veya kuru incir veya kuru kayısı gibi lif içeriği yüksek gıdalarla beslenin.
Harup pekmezinin iyi bir kabızlık giderici olduğunu unutmayın, sıcak su ile birlikte tüketebilirsiniz.


Sinameki bağırsaklardaki villus yapısını bozar ve sizin tuvalete çıkmanızda bağımlı hale getirir. Sinameki içeren bitki çaylarını tüketmeyin.
Doğal bitki çaylarını tüketin.
Özellikle kefir ve yoğurt bağırsakların dostudur, her gün tüketin.
Keten tohumunu iyi bir kabızlık giderici olduğunu unutmayın. Yoğurtlarınıza keten tohumu ekleyin.


Aşırı et, tavuk, balık gibi protein tüketmeyin veya tüketicilere mutlaka zeytinyağlı sebzelerle tüketin.
Yürüyüş veya karın egzersizleri bağırsak hareketlerinin artmasına yardımcıdır.


Kuru baklagiller iyi bir lif kaynağıdırlar ve dışkı hacminin artmasına böylelikle kabızlığı gidermeye yardımcıdır.
Her şeyden önce yeterli ve dengeli bir beslenme planı oluşturmanız bağırsaklarınızı da düzenli çalıştıracak ve kabızlık problemini en aza indireceğini unutmayınız.
 

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.