banner913
banner932
banner1012

Erçin'le Kitap Dünyası

banner1020

Üç çeşit okuyucu vardır biri yargısız tad alır üçüncüsü tad almadan yargıda bulunur ve ortadakiler tad alarak yargıda bulunan ve yargıda bulunarak tad alanlar bunlar aslında bir sanat eserini yeniden oluştururlar. Wolfgang Van Goethe

banner974
Erçin'le Kitap Dünyası

banner971

Hazırlayan:
ERÇİN SELASİYE

HAFTANIN İLGİ EN ÇOK OKUNAN KIBRIS KİTAPLARI
Bir Sabah Truva Atı – Yazınsal Türler – M. Kansu
Ada Karanlığı – Turgül Tomgüsehan
MİTRA – Bitmeyen Arayış – Tamer Öncül
Güçük Prens – Kıbrıs Türkçesi – Antoine de Saint-Exupery
Acı Molehiya – Fulya Adalıer Canbolat
 
 
BİR SABAH TRUVA ATI – YAZINSAL TÜRLER – M. KANSU
 
Ülkemizin tanınmış şair ve yazarlarından M.Kansu, şiir, öykü, anlatı, deneme, bildiri ve çevirilerini “Bir Sabah Truva Atı” isimli yeni kitabında topladı. Kitapta 30’dan fazla şiirin yanı sıra Kansu’nun kısa öyküleri, çevirileri, yurt içinde ve dışında Kıbrıs Türk edebiyatı ve minimal öykü üzerine yaptığı sunumlar da yer alıyor.
 
“- Anımsarım, hem de çok iyi anımsarım okuduğumu; Mısır'dan Marsilya'ya döndükten sonra, bacağı kangren, bir hastahanede yattığını Rimbaud'un.
- Doğru mu anımsıyorsun acaba?
- Sanırım. Yanlış da olabilirim elbet. Ama bir şairin varlığı kuşkusuzdu; bir şairin ölmekte olduğu ve bu şairin uzun bir süreden beri şiir yazmadığı.”
 
 

HAFTANIN İLGİ EN ÇOK OKUNAN DÜNYA KİTAPLARI
Kökenleri Ve Anlamlarıyla Semboller ve İşaretler – Kolektif
Hazan – Ayşe Kulin 
Balıkçı ve Oğlu – Zülfü Livaneli
Kayıp Tanrılar Ülkesi  – Ahmet Ümit
Şeker Portakalı – Jose Mauro de Vasconcelos
 
 
KÖKENLERİ VE ANLAMLARIYLA SEMBOLLER VE İŞARETLER – KOLEKTİF 
Kadim Hiyerogliflerden zamane logolarına, 2000’den fazla işaret ve simgenin anlam ve kökenlerini keşfedip sırlarını çözebilirsiniz.
Aşkın klasik simgesi neden okun deldiği kalptir? Bereket simgelerinin tarihten gelen kökenleri neye dayanır? Terazi neden dayanır? Terazi neden adalet sembolüdür?
Bu büyüleyici ve şık kitap imgelerin ardındaki anlamı araştırıyor.
 
 
 
HAFTANIN KİTABI
 
KORNELYUS'UN EZGİSİ – NEDRET KILIÇ
Kornelyus'un Ezgisi son zamanlarda okuduğum en ilginç en farklı ve en şaşırtıcı kitap niteliğinde.
En ilkel inançlarla en basit arzular, insan zihninin varabileceği en aşkın, en ileri sezgileri ve en yüce kavramları içinde barındırır. Kornelyus'un Ezgisi'nin yüz yetmiş yıla yayılan, yedi ayrı ülkede geçen ve on iki ana hikâyeden oluşan örgüsünde bu zıtlık fazlasıyla kullanılıyor.
Kornelyus bilinmezi korkusuzca sorgularken, varlığın ve hiçliğin, zihnin ve inancın sınırlarında dolaşıyor. Zerdüştîlikten İran'daki Türk varlığına ve Türkiye'deki azınlıklar meselesine, derin devletten uyuşturucu kaçakçılığına, saykodeliklerle hakikatin eşiğindeki gezinişlerden aşkın saf hâline ve en sert BDSM, fetişizm tecrübelerine kadar uzanan bu ezgi, şair filozof Vyasa'nın binlerce yıl önce söylediği "Tanrı'nın Ezgisi" isimli eserine nazire yaparcasına insanlığın evrensel diye addettiği tüm kabul edişlere cesur bir meydan okuyuş niteliğinde.
 
 
 
 
HAFTANIN YAZARI
 

ERNEST HEMİNGWAY (1899 – 1961)

20. yüzyıl ABD yazarları arasında çok büyük bir ün kazanan öykü ve roman yazarı Ernest Hemingway, doğum yeri olan Ilinois'da öğrenim gördü. Daha ortaokuldayken yazmaya başlayan Hemingway, liseyi bitirir bitirmez Kansas'ın önde gelen gazetelerinden Kansas City Star'a muhabir olarak girdi. Bir görme bozukluğundan dolayı askere alınmadığı için I. Dünya Savaşı sırasında ABD Kızılhaç örgütünde cankurtaran sürücülüğü yaptı. 1918'de, henüz 19 yaşındayken Avusturya-İtalya sınırında yaralandı. Savaşta tanık olduğu olaylar ve özel yaşamına ilişkin anılar yaşam boyu belleğinden silinmedi ve yazılarına esin kaynağı oldu.
İyileştikten sonra dönemin F. Scott Fitzgerald, Gertrude Stein ve Ezra Pound gibi yazarlarından gördüğü destekle ilk öykü derlemesi olan In Our Time'ı (1925; "Zamanımızda") yayımladı.
Hemingway, 1926'da yayımlanan Güneş de Doğar'da (The Sun Also Rises) da olduğu gibi, ilk romanlarında I. Dünya Savaşı'nın altüst ettiği bir dünyada yaşama yenik düştükleri duygusuyla ülkelerinden kopmuş, amaçsız, "yitik kuşak"tan insanları anlatır.
İtalya'da I. Dünya Savaşı sırasında yaşadıklarından esinlenerek yazdığı Silahlara Veda (A Farewell to Arms; 1929) savaşla aşkın iç içe işlendiği umutsuz ama güçlü bir romandır.
Hemingway yapıtlarında mücadeleci, yenileceklerini bilseler bile, yiğitçe direnerek yaşamlarına anlam vermeye çalışan kişilerin portrelerini çizer. Romanlarında yaşama savaşı kimi zaman doğal güçlere karşı verilen mücadeleyle simgelenir. Death in the Afternoon (1932; "Öğleden Sonra Ölüm") ve Afrika'nın Yeşil Tepeleri (Green Hills of Africa; 1935) buna örnektir.
İspanya İç Savaşı sırasında çok sevdiği bu ülkeye savaş muhabiri olarak giden Hemingway, Cumhuriyetçiler'in yanında yer alarak General Franco'ya karşı mücadeleye katıldı. Madrid'in kuşatılmasıyla ilgili olarak The Fifth Column (1938; "Beşinci Kol") adıyla bir de oyun yazdı. Gene İspanya İç Savaşı'nın esinlendirdiği Çanlar Kimin için Çalıyor (Far Whom the Bell Tolls; 1940) satış rekorları kırdı ve yazarına Pulitzer Ödülü'nü kazandırdı.
İspanya'dan ayrıldıktan sonra Küba'ya yerleşen Hemingway Afrika'da safari gezilerine çıktı ve bir uçak kazası atlattı. İkinci Dünya Savaşı sırasında Londra'da savaş muhabirliği yaptığı sırada gizli bilgi toplama, gerilla taktikleri gibi konulardaki deneyimleri ve gözüpekliğiyle dikkati çekti.
Hemingway, kendisine 1953 Pulitzer Ödülü'nden başka 1954 Nobel Edebiyat Ödülü'nü de kazandıran İhtiyar Adam ve Deniz (The Old Man and the Sea; 1952) adlı uzun öyküsünde okyanusta dev bir balık avlamayı başardıktan sonra, tüm çabasına karşın bunu köpekbalıklarına kaptıran yaşlı balıkçı Santiago'nun direnişini anlatır.
Savaş, boğa güreşi, avcılık, kayak, gezi gibi konulardaki yazılarına temel oluşturan serüvenlerden büyük tat alan Hemingway yaşamı tutkuyla seviyordu. Coşkuyla yaşar, buna karşın ölümün gölgesi düşüncelerinden gitmezdi.
Yapıtlarında özlü ve çarpıcı bir dil kullanan ve olayların bağlantısını büyük bir titizlikle kuran Hemingway ardında yayımlanmamış pek çok taslak yazı bıraktı. Bunlardan bir bölümü kendi eliyle yaşamına son verdikten bir süre sonra yayımlandı.

 
 
banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.