banner913
banner932
banner1032

Güney’de hayal kırıklığı

banner1020

Avrupa Konseyi karar taslağı Rum yönetiminin beklentilerinin çok altında kaldı. Taslakta AB’nin BM sürecine desteğinin devam ettiği belirtildi, AB temsilcisi atanmasından hiç söz edilmedi

banner974
Güney’de hayal kırıklığı

banner971
Brüksel’de 29-30 Haziran’da toplanacak Avrupa Konseyi’nin (zirve) karar taslağında, AB’nin Kıbrıs sorununda oynayabileceği rolle ilgili çok genel bir ifade yer aldığı, AB temsilcisi atanmasına hiç atıf yapılmadığı bildirildi; bunun, Rum yönetiminin beklentilerinin çok altında olduğuna dikkat çekildi.
Güney’de yayımlanan Fileleftheros, “Temsilci Olmayan Karar… Lefkoşa’dan, Metnin İfadelerini Güçlendirmek İçin AB Liderleri Düzeyinde Savaş” başlıklı haberinde, bir AB temsilcisi atanması için uzun süredir çabalayan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in önceki gün bile Avrupalı büyükelçilere AB’nin Kıbrıs sorununa daha aktif müdahil olmasının önemini anlatmaya çalıştığına işaret etti.
Gazetenin Atina Haber Ajansı’na (ANA) dayandırdığı habere göre, Haziran’daki Avrupa Zirvesi karar taslağında diğer şeyler yanında Ukrayna, mülteciler ve Kıbrıs sorununa atıf yer alıyor.
Taslakta, Kıbrıs sorunu için “Avrupa Birliği Kıbrıs sorununa BM Güvenlik Konseyi kararlarına uygun kapsamlı bir çözüme tam bağlılığını sürdürüyor ve BM’nin müzakere sürecini destekleyerek aktif rol oynamaya devam edecek” ifadesi kullanıldı.
Rum yönetiminin bu atıftan memnun hiç memnun olmadığı, taslakta Kıbrıs ile ilgili atfın söylemini güçlendirmek için halen bir perde gerisi istişare maratonu başlattığı kaydedildi. Rum yönetiminin bu yöndeki hareketlerinin "Genel Konular Konseyi çerçevesinde Dışişleri bakanları düzeyinde ve Zirve toplantısı çerçevesinde gerçekleşeceği" belirtildi.
Habere göre önümüzdeki Salı Lüksemburg’da toplanacak Genel Konular Konseyi, 29-30 Haziran’da Brüksel’de yer alacak Zirve’nin gündemini ve karar taslağını hazırlayacak. Taslağın geçen Çarşamba Daimi Temsilciler düzeyinde kapsamlı görüşüldüğü, istişarelerin Lüksemburg’da pazartesi veya gerekmesi halinde Salı günü de devam edeceği belirtildi.
Taslakta Kıbrıs sorunuyla ilgili yer alan ifade ve Rum yönetiminin taslağa koydurmak istediği ifadeyle ilgili ilerlemenin sorulduğu Avrupalı bir yetkili, Rum Yönetimi Başkanı’nın ve Brüksel’deki Rum heyetinin AB’nin, Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlamasına katkı sağlamak için bir temsilci ataması konusunda çok aktif çalıştığını söyledi.
Aynı yetkili Rum tarafının önerisinin, AB’nin, üyesi olan Güney Kıbrıs’tan yana taraf olması hasebiyle “Türkiye’nin böyle bir şeyi kabul etme olasılığının çok sınırlı olduğuna vurgu yaptı. Bu konuda Salı günkü dışişleri bakanları düzeyindeki Genel Konular Konseyi’nden çok Perşembe ve Cuma günleri liderler arasında görüşülmesinin beklendiğini ekledi.
Avrupalı yetkili Rum Yönetimi Başkanı’nın, “herkesle temas ederek” önerisini çok aktif ileri götürdüğüne işaret ederek Crans Montana’da duran sürecin yeniden canlandırılması önerisinin prensipte kabul gördüğünü ancak bir AB temsilcisi atanmasından söz edilmesi için henüz erken olduğunu, meselenin liderler ile görüşülmesinin beklenmesi gerektiğini anlattı.
Gazete devamla, İsveç’in AB dönem başkanlığının sona ermesi vesilesiyle İsveç Büyükelçisi tarafından verilen çalışma yemeğine katılan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in, AB’nin Kıbrıs sorununda oynayabileceği role değindiğini yazdı.
Habere göre Hristodulidis “Müzakerelerin uzlaşılmış çerçeve içerisinde ve Crans Montana’da koptuğu yerden ve Türkiye’deki seçimler sonrasında ortaya çıkan fırsat penceresi kullanılarak derhal yeniden başlaması gerekir” dedi. AB’nin Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına daha aktif müdahil olması önerisinin “Türk tezi olan iki devlet çözümüne karşı emniyet supabı” olan BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesini değiştirmekle alakası olmadığını da vurguladı.
Alithia haberi, “Başkan Hristodulidis’in AB’nin Kıbrıs Sorununa Daha Aktif Müdahil Olması Çabalarına Rağmen Karar Taslağıyla İlgili Hayal Kırıklığı… ‘Türkiye’deki Seçimler Sonrasında Fırsat Penceresi Kullanılsın’… Başkan, Dün AB Üye Ülkelerinin Büyükelçileri Önünde Konuştu” başlık ve spotlarıyla aktardı.
 
banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.