banner913
banner932
banner1032

Gözler Lute'un temaslarında

banner1020

Kıbrıs sorunundaki gelişmelerin, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs sorunu için görevlendirdiği geçici özel danışmanı Jane Holl Lute’un temaslarının sonucuna bağlı olacağı belirtildi

banner974
Gözler Lute'un temaslarında

banner971

Rum basınından Fileleftheros gazetesi, Kıbrıs sorunundaki daha fazla gelişmelerin, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs sorunu için görevlendirdiği geçici özel danışmanı Jane Holl Lute’un yapacağı temasların sonucuna bağlı olacağını yazdı.

Lute’un şu anki temaslar turunun, Ankara’ya yapacağı ziyaretle tamamlanacağını yazan gazete, bunun ardından Lute’un sonraki temaslarının ne ve ne zaman olacağının belirleneceğini belirtti.

Gazete, Güney Kıbrıs’ın, Kıbrıs sorunundaki çabaların gidişatını tespit etmek için Lute’un gelişini de beklediğini yazdı. 

Türkiye’nin, Lute’un ziyaret tarihiyle yine oynamaya başladığını iddia eden gazete, ilk başta bu ziyaretin gelecek hafta yapılacağının söylendiğini, Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in açıklamasına göre Rum Yönetimi’nin de ziyaret konusunda bilgiye sahip olduğunu, sadece ziyarete ilişkin kesin tarihi bilmediğini yazdı.

Rum Haber Ajansı’nın dün Ankara’dan elde ettiği bilginin, Lute’un kesin ziyaret tarihinin henüz belirlenmediği şeklinde olduğunu  yazan gazete, Türkiye’nin, geçmişte de, TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Lute ile görüşmesinden önce aynı  taktiği izlediğini, bu durumda da aynı taktiği izlenmesinin ihtimal dışı olmadığını savundu.

Lute’un Ankara ziyaretinin tarihinden bağımsız olarak burada, TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile gerçekleştireceği temasların sonucunun belirleyici öneme sahip olacağını yazan gazete, görüşmeyle birlikte Kıbrıs sorunundaki gelişmelerin sürecinin ortaya çıkacağını ileri sürdü.

Rum Yönetimi’nin, Lute’un temaslarının sonuçlarını iki nedenden dolayı beklediğini yazan gazete, birincisinin, “müzakerelerin yeniden başlaması olasılığının bulunup bulunmadığı, referans şartlarının sonucu konusunun nerede olduğu”, ikinci nedenin ise “BM yetkilisinin, Haziran ayından önce Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin başlamaması şeklindeki Türk görüşünü nasıl idare edeceği” yönünde olduğunu belirtti.

Habere göre, Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis, Rum tarafının görüşünün değişmediğini, en kısa zamanda müzakerelerin yeniden başlamasında ısrar ettiğini ifade etti.

Hristodulidis, “Alfa’”ya yaptığı açıklamalar çerçevesinde, Türkiye’nin Haziran ayında müzakerelere ilişkin talebinin herhangi bir mantığının bulunmadığını, ne Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılmasının ne de seçimlerin Kıbrıs sorundaki diyaloğu etkilediğini belirtti.

Lute’un, Crans Montana konferansına ilişkin sahip olduğu boşluklara ve Rum Yönetimi’nin kendisini bilgilendirmeye ilgi göstermesine ilişkin olarak Hristodulidis, o gün sabah olanlarla ilgili olarak Lute’u bilgilendirmeye ilgi gösterdiğini, Lute’un, o görüşmeye dahil olan kişiler tarafından bilgilendirildiğini ifade etti.

Hristodulidis, kendisinin ayrıca Espen Barth Eide ile tüm konuyu görüştüğünü, “ne söylendiğinin açık olduğunu, 4 Temmuz’da ne söylendiğine, dahil olanlardan  hiç kimsenin  şüphe duymadığını, bu nedenden dolayı  Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 5-6 Temmuz’da belirli öneriler sunduğunu” söyledi.

HRİSTODULİDİS-KATROUGALOS İLE GÖRÜŞECEK

Fileleftheros gazetesi aynı haberi çerçevesinde Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in, Yunanistan’ın Delfi kentinde yapılacak uluslararası ekonomik forum çerçevesinde  Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Katrougalos ile bir araya geleceğini yazdı.

Habere göre, Hristodulidis ve Katrougalos görüşme çerçevesinde Lute’un temasları ışığında Kıbrıs sorunundaki gelişmeleri ele alacak.

Hristodulidis, forum kapsamında diğer mevkidaşlarıyla da görüşme olanağına sahip olacak.

ABD’Lİ VE İNGİLİZ YETKİLİLERDEN AÇIKLAMALAR

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazetelere göre ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Matthew Palmer, Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesi’ne müdahil olan taraflara provokasyondan kaçınma, ihtiyat ve sorumluluk mesajı gönderdi.

Yunanistan’da temaslarda bulunan Palmer, Güney Kıbrıs tarafından hidrokarbon keşfinin, çözüm için çalışan kişileri cesaretlendirecek şeklinde ilerlemesi temennisinde bulundu.

Kıbrıs sorununa ilişkin olarak Palmer, ABD’nin, iki kesimli, iki bölgeli federasyon temelinde BM himayesindeki Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına destek verdiğini ifade etti.

Palmer, ülkesinin, Lute’a ve gerçekleştirdiği görüşmelere destek verdiğini belirtirken, en yakın gelecekte yeni tur görüşmelerin gerçekleştirilmesi fırsatlarının var olacağı konusunda da iyimser olduğunu söyledi.

Öte yandan Haravgi gazetesine göre, İngiltere Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Mark Field, İngiliz Hükümeti’nin, Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına destek vermeye devam edeceği yönündeki taahhüdünü yineledi.

Field, bu taahhüdü, Kuzey Londra Chipping Barnet Milletvekili Theresa Viliers’in sorusu üzerine dile getirdi.

Field yanıtında, “Birleşik Krallıktaki diaspora, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumların, 45 yıllık büyük zorluğu geride bıraktığımızı kabul ederler. Birleşik Krallık’ın, bu iki tarafın bir araya gelmesine yardımcı olma konusunda önemli bir rol oynadığını da düşünmekteyim” ifadesini de kullandı.

İngiliz Milletvekili Theresa Villiers ise, İngiliz dış politikasının ele alındığı parlamento toplantısında yaptığı konuşmada, Kıbrıs’ın bölünmüşlüğü için 20 yıldır mücadele ettiğini ve “Kıbrıs için adalet istemeye devam edeceğini” ifade etti.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.