banner913
banner932
banner1012

Fotiu, Anastadiadis'i övdü

banner1020

Rum Başkanlık Komiseri Fotis Fotiu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “gelişmelerin karşısında büyük bir sorumlulukla durduğunu ve büyük hedefin başarılması için gerekli bütün adımları atmaya hazır olduğunu” söyledi.

banner974
Fotiu, Anastadiadis'i övdü

banner971

Politis’e göre bir anma töreninde konuşan Fotiu, Kıbrıs sorunundaki gelişmelerin kavşak noktasında bulunulduğunu, geçen salıdan beri Anastasiadis’in, karşısında Türkiye olduğu halde müzakere ediyor olmasını “tarihi gelişme” diye niteledi. Fotiu “Türkiye’den ilk kez askerlerin çekilmesini ve garantiler başlığında sorumluluğunu üstlenmesi isteniyor” dedi.

PERDİKİS ANASTASİADİS’E MEKTUP GÖNDERDİ

Gazeteye göre Kıbrıs konferansı için Rum heyetiyle birlikte Crans-Montana’da bulunan Ekologlar Hareketi Vatandaşlar İşbirliği Başkanı Yorgos Perdikis ise dün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e mektup göndererek görüşmelerde olumsuz bulduğu unsurlar konusunda uyardı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in müdahalesini “katalizör” diye nitelemekle birlikte “ancak durumu şirinleştirmemeliyiz” uyarısında bulunan Perdikis, Guterres’in açıklamasında, Kıbrıs sorununa bulunacak çözümün uygulanmasıyla birlikte Garanti ve İttifak Antlaşmaları’nın kaldırılmasına atıf yapmasını “olumlu bulduğunu ancak yeterli görmediğini”  kaydetti.

“GÜNÜN SONUNDA ÖNEMLİ OLAN GUTERRES’İN SÖYLEDİKLERİNDEN BİZİM NE ANLADIĞIMIZ DEĞİL EIDE’NİN NE YAZDIĞIDIR”

Perdikis, Genel Sekreter’in Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, Guterres’in söylediklerini nasıl kaydedeceğine dikkat edilmesi gerektiğini öne sürerek “çünkü günün sonunda önemli olan Guterres’in söylediklerinden bizim ne anladığımız değil BM’nin, yani Eide’nin ne yazdığıdır” uyarısında bulundu, şunları ekledi:

“İki garanti sisteminin, özde (ve/veya örtülü) Türkiye’nin başka güçlerle birlikte veya tek başına garantörlük rolünün veya müdahale hakkının devam ettirecek herhangi başka bir kurum, mekanizma veya antlaşmayı kabul etmiyoruz. Türkiye ve Yunanistan kontenjanlarının tamamen çekilmesi partimiz için müzakere konusu değildir.”

Perdikis, Guterres’in konuşmasının önemli noktalarına ve Türk vatandaşlarına dört özgürlükle ilgili gayrı resmi ifadelerine de işaret ettiği mektubunda şunları kaydetti:

“Türkiye’nin Crans-Montana’ya dört özgürlüğü ve dönüşümlü başkanlığı almaya geldiği, askeri varlığını ve garantörlük haklarını güvenceye almayı hedeflediği aşikardır. Kıbrıs’taki Ulusal Konsey toplantısında da söylediğimiz gibi, dönüşümlü vermeye hazır olduğumuz intibaı yaratmayınız. İki masanın birleştirilmesini, konuların paketleştirilmesini ve bir ara çözüme varılmasını asla kabul etmeyiniz.”

RUM ULUSAL KONSEYİ İKİYE BÖLÜNDÜ

Fileleftheros “İki Kritik Konu Siyasi Liderliği Bölüyor” başlıklı haberinde Rum Ulusal Konseyi’nin, Crans-Montana’da cumartesi akşamı gerçekleştirdiği son toplantıda dönüşümlü başkanlık ve 4 özgürlük konularında ikiye bölündüğünü bildirdi.

Gazete, Konsey üyesi bir siyasi parti başkanının, “Türk tarafı Güzelyurt’un meskûn bölgesini vermesi halinde Rum tarafının dönüşümlü başkanlık çözümünü reddedemeyeceği” görüşünü ortaya koyduğu ve “4 özgürlük” tanımının “eşit muamele”ye dönüşmesini benimsediğini yazdı.

Habere göre aynı üye AB’nin sermaye, hizmet ve ürünlerin serbest dolaşımını mantıklı bir çerçeveye oturtabileceğini, geriye kişilerin serbest dolaşımının kaldığını söylerken, -konuyla da ilgisi olan- demografi konusunda Talat-Hristofyas yakınlaşması olduğunu hatırlattı. Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis ve diğer Konsey üyelerinin “yakınlaşmalar net değil” ve “Akıncı’nın da itirazları var” demesi üzerine ise yaklaşımını değiştirerek uyruk konusunda 4:1’i kabul etti.

Toplantıda, BM Genel Sekreteri’nin dönüşümlü başkanlık konusunu gündeme getirip getirmediği sorusuna Anastsaiadis’in önce olumsuz cevap verdiğini belirten gazete, daha önce yapılan bilgilendirmede Genel Sekreter’in konuyu gündeme getirdiğinin söylendiği hatırlatılınca cumartesi akşamki yemekte değil ama öğleden sonraki görüşmelerde görüşüldüğünü itiraf etmek zorunda kaldığını yazdı.

Gazete, diğer üyesi siyasi parti başkanlarının da sürekli olarak “dönüşümlü başkanlığın kabul edilmemesi gerektiği” görüşünü ortaya koyduklarına dikkat çekti.

BAF METROPOLİTİ ON’LAR KOMİTESİ’Nİ TOPLADI

Aynı gazete “Konferans Tehlike İçeriyor… ON’lar Komitesi: İsviçre Prosedürüyle İlgili Endişeler” başlıklı haberinde Kıbrıs sorunuyla uzun yıllardır ilgilenen ve derin bilgiye sahip diplomat ve bilim adamlarından oluşan “ON’lar Komitesi”nin Baf Metropoliti Yeorgios ve diğerlerinin çağrısıyla cumartesi günü Baf’ta toplandığını yazdı.

Habere göre Metropolit Yeorgios On’lar Komitesi’ni, Kıbrıs sorununda  olup bitenler konusunda Rum halkının aydınlatılması için toplantıya çağırdıklarını söylerken katılımcılardan eski büyükelçi  Periklis Nearhu “Hepimiz, Cenevre’deki 2’nci konferansın 5’li temelde toplanmasını yanlış buluyoruz” dedi.

Metropolit Yeorgios ise Cenevre’de devam eden konferansın “tehlikeler içerdiğini” herkesin sezinlediğini, bu toplantıyı da Rum siyasi liderliğinin eline silah verebilecek sonuçlar çıkması için düzenlediklerini anlattı.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.