banner913
banner932
banner1032

Denizaltından elektrik için 1.43 milyar Euro’luk anlaşma

banner1020

İsrail-Kıbrıs-Yunanistan ve Avrupa elektrik enterkonneksiyon projesinin yalnızca bir kısmı için kablo üretici Nexans ile 1.43 milyar Euro’ya sözleşme imzalandı

banner974
Denizaltından elektrik için 1.43 milyar Euro’luk anlaşma

banner971
Güney Kıbrıs-İsrail ve Yunanistan’ı denizaltı elektrik kablosuyla bağlayacak EuroAsia Interconnector Projesi'yle ilgili yaşanan yeni gelişmeler dün Rum basınında geniş bir şekilde yer aldı.
Politis gazetesi, “Komisyon Bizi Dertten Kurtardı” başlıklı haberinde, Avrupa Komisyonu’nun EuroAsia Interconnector ile Norveç şirketi Nexans arasında sözleşme imzalanmasında katalizör bir rol oynadığını yazdı.
Son dönemlerde proje konusunda yaşanan gecikmelerin, Avrupa Komisyonu’nun katkısıyla aşıldığını yazan gazete, EuroAsia Inerconnector ile Nexans arasındaki imzaların atılmasında da katalizör rol oynadığına dikkat çekti.
Gazete, 600 milyon Euro değerindeki kredi anlaşması teminatına ilişkin zorluğun da aşılacağını, Avrupa Komisyonu’nun, Avrupa Yatırım Bankası’na yönelik olarak “kolaylaştırıcı” olarak işlev göstermeye devam edeceğini yazdı.
EuraAsia Interconnector’ün, gerekli olan 600 milyon Euro’yu temin etmek için Avrupa Yatırım Bankası’na talepte bulunduğuna dair haberi kısa bir süre önce gazetede verdiğini anımsatan gazete, Avrupa Komisyonu’nun, projenin önemini bilmesine bağlı olarak sıkıntıların aşılması için rol üstlendiğini belirtti.
Habere göre, Rum Enerji Bakanı Yorgos Papanastasiu önceki gün konuyla ilgili açıklamalarda bulunurken projenin sonraki adımları ve geriye kalan 600 milyon Euro ile ilgili soruların sorulması üzerine,  hükümetin üç senaryo üzerinde durduğunu ve bunların projenin geriye kalan finansmanını teminat altına almak için devlet garantilerinin sağlanması, uygulayıcı kuruluşun sermayesine dahil olunması veya hiçbir desteğin verilmemesi yönünde olduğunu ifade etti.
Projenin maliyetinde artış olup olmadığı şeklindeki soru üzerine, Papanastasiu, ilk başta 1.57 milyar Euro olarak hesaplandığını ancak malzeme fiyatlarındaki artış nedeniyle yüzde 23’lük bir artışla 1.9 milyar Euro’ya ulaştığını söyledi.
EuroAsia Interconnector'ün CEO’su Nasos Ktoridis ise yaptığı açıklamada, bu projenin tüm ülkenin enerji izolasyonunu ortadan kaldıracağını belirtti.
Projeye ilişkin ilk aşamanın 2028’de, ikinci aşamanın ise 2029’da tamamlanmasının beklendiğini ifade eden Ktoridis, 12 yıllık sıkı bir çalışmanın ardından Nexans tarafından inşa edilecek dünyanın en büyük ve en derin deniz altı ΗVDC elektrik bağlantısının, Güney Kıbrıs’ı dünya enerji haritasına koyacağını ifade etti.
Gazete, Nexans şirketi ile imzalanan anlaşmanın 1.43 milyar Euro değerinde olduğunu kaydetti. Akdeniz deniz tabanına 3 bin metreye kadar döşenecek Nexans Aurora ve Nexans Skagerrak denizaltı kablonun döşeme gemileri tarafından teslim edileceği ve yerleştirilecek 900 km uzunluğundaki her bir çift kablodan bahsedildiğini yazdı.
Gazete bu unsurların dünya rekorunu da teşkil ettiğini belirtti.
Habere göre, Nexans şirketi CEO’su Christopher Guerin ise yaptığı açıklamada, bu projenin rekor kıracağını ifade ederken bu projeye dahil olmaktan dolayı duyduğu memnuniyet dile getirdi.   
Öte yandan, Althia gazetesi “Kıbrıs’ın Deniz Altı Elektrik Bağlantısı İçin İki Anlaşma-Biz Giritle, İşgal Altındaki Topraklar da Türkiye ile” başlıklı haberinde, EuroAsia Inerconnector ile Nexans arasındaki anlaşma haberine yer verdi.
Gazete  ayrıca “Kıbrıs Postası”nda yer alan KKTC ile Türkiye arasındaki denizaltı kablolarla elektrik bağlantısının sağlanması anlaşmasına yönelik habere de atıfta bulundu.
Gazete haberinde ayrıca Enerji Bakanı Kostas Papanastasiu’nun farklı Maliye Bakanı Makis Keravnos’un ise farklı açıklamalar yaptığına dikkat çekti.
Habere göre, Maliye Bakanı Keravnos, devletin, Güney Kıbrıs-Girit arasındaki elektrik bağlantısı için  talep ettiği bu teminatlarla bazı tehlikelerin ortaya çıkıp çıkmayacağı şeklindeki soru üzerine “hiç kimse tarafından, en azından kendisi tarafından herhangi bir teminatın talep edilmediğini, bunun; derinlemesine tüm boyutlarıyla incelenmesi gereken büyük bir proje olduğunu” ifade etti.
 
banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.