banner913
banner932
banner1032

Yeni teknolojiler ve kalp pilleri


Prof. Dr. Barlas Aytaçoğlu

Prof. Dr. Barlas Aytaçoğlu

Okunma 21 Mart 2021, 12:22

Değerli okurlar,
 
Teknoloji ve özellikle bilişim ve iletişim alanında her gün yeni bir adım yeni bir uygulama hayatımıza girmekte ve aslında hayatımız bu buluşlar sayesinde kolaylaşırken teknolojilere olan bağımlılığımız da giderek artmakta, teknolojinin, deyim yerindeyse esiri olmaktayız. Atılan her adımda ilgili yan branşlarda da meydana gelen yenilenme, artan kullanım alanları hayatımıza yeni kavramlar da getirmektedir. "Giyilebilir Teknolojiler" kavramı da yeleklerden gözlüklere saatlerden vücuda takılan insülin pompalarına kadar pek çok cihazı yaşantımıza sokmuş haldedir. Diğer taraftan bu yeni teknolojilerin neden olabileceği olumsuzluklar da bazı bilim insanlarının kafasını kurcalamaya başlamış durumdadır.
 
Elsevier topluluğu altında yayınlanan "Herat Rythm"dergisine araştırmacı doktorlar Joshua C. Greenberg, MD, Mahmoud R. Altawil, MD ve Gurjit Singh, MD tarafından gönderilen bir "Editöre Mektup" makalesine göre iPHONE 12 cihazlarındaki manyetik alanın kalbe takılan defibrilatör ve pillerin görevlerini yapamayacak kadar etkili bir manyetk alana neden olduğubu nedenle kalp pili ve implante edilebilir ritim çevirici (Implantable Cardioverter Defifibrilator - ICD)olan hastalarda farkındalık yaratılması gerektiği bildirilmiştir. Dergide yayınlanan yazıyı bildiren MEDSCAPE ağ sayfasından yaptığım alıntıyı özetleyerek paylaşıyorum.
 
 
"iPhone 12 cihazındaki bu etkiyi test eden ve onaylayan araştırmacılar, ""İmplante edilebilir kardiyoverter defibrilatörü (ICD) olan hastalar, mıknatıslarla donatılmış bazı yeni akıllı telefon modellerinin, takılmış olan cihazlarını devre dışı bırakarak hayat kurtarıcı işlevlerini engelleyebileceği konusunda uyarılmalıdır"" dediler.
 
Detroit Henry Ford Hastanesi'nde görevli elektrofizyoloji uzmanı Joshua C. Greenberg liderliğindeki araştırma ekibi, ""iPhone sol göğüs bölgesi üzerinden ICD'ye yaklaştırıldığında, test süresince devam ettiği görülen, ICD tedavilerinin derhal askıya alındığı (yerine getirilmediği) kaydedildi" dedi.
 
Amerikan Kalp Derneği (American Heart Association - AHA), manyetik alanların ICD'ler ve kalp pilleri için puls (uyarı) üreteçlerini engelleyebileceği konusunda daha önceden uyarıda bulunmuştu ve AHA ağ sayfasında, buna neden olabilecek cihazların bir listesi ve bunların işlevsel parazit potansiyeli olduğu yayınlanmıştı. Bugüne kadar yayınlanmış olan bu listede cep telefonları ve diğer yaygın kullanılan cihazların düşük risk oluşturduğu belirtilmekteydi.
 
En yeni iPhone ve belki de diğer gelişmiş akıllı telefonlar farklı görünüyor. iPhone 12 merkezi bir şarj bobini etrafında dairesel bir mıknatıs dizisine sahip. Bu dizi, Apple'ın şarjı hızlandıran tescilli MagSafe teknolojisi ile etkileşime giriyor. Mıknatıslar ayrıca telefonu şarj cihazına yönlendirmeye ve diğer MagSafe aksesuarlarını etkinleştirmeye hizmet ediyor.
 
Çalışmanın yazarları, bu mıknatıs dizisinin ICD'lere veya risk altındaki diğer cihazlara olumsuz etki etmek açısından yeterince güçlü olabileceğinden endişe duyuyorlardı. Bu nedenle Medtronic marka ICD taşıyan bir hasta üzerinde testler yapıldı.
 
Çalışmanın yazarlarına göre, ""iPhone sol göğüs bölgesi üzerinden ICD'ye yaklaştırıldığında, ICD aktivitesinin ve çalışmasının derhal askıya alındığı kaydedildi"". ICD'nin fonksiyonel kaybı, yakın temas süresi boyunca devam etti. Birden çok kez ve birden çok telefon konumu ile yeniden aynı etkinin oluştuğu görüldü..
 
Apple, web sitesinde, iPhone 12'ler ile tıbbi cihazlar arasındaki etkileşim potansiyeli konusunda özellikle uyarıda bulunan bir sayfa bulunduruyor. İPhone 12'nin önceki iPhone modellerinden daha fazla mıknatıs içerdiğine dair bir kabul olsa da, iPhone 12 modellerinin ""Tıbbi cihazlara önceki iPhone modellerine göre daha büyük bir manyetik girişim riski oluşturmasının beklenmediği"" belirtiliyor. Yine de Apple talimatları, iPhone ve MagSafe aksesuarlarını tıbbi cihazlardan 6 inçten (15 santimetre) daha uzakta tutmanızı tavsiye ediyor.
 
Dr. Greenberg ve arkadaşları, iPhone 12'nin daha güçlü mıknatıslar nedeniyle ICD'lerin ve diğer tıbbi cihazların işlev bozukluğuna karşı daha büyük bir risk oluşturduğu sonucuna vardı. Sonuç olarak bulgular, ""yeni nesil iPhone 12 ile ilgili önemli bir halk sağlığı sorununu ortaya koyuyor"" denildi.
 
Cleveland Clinic’ten Dr. Bruce L. Wilkoff da kardiyak pacing ve taşiaritmi cihazları konusunda yapılan bu çalışmayla hemfikir olduğunu bildirdi. Dr. Bruce L. Wilkoff odak noktasının yalnızca iPhone 12 serisiyle sınırlı kalmaması gerektiğini, ancak çalışmada belirtildiği gibi diğer giyilebilir cihazlarla da kontrollü kullanılması gerektiğini sözlerine ekledi. Dr. Wilkoff ayrıca çözümün basit olduğunu, "ICD ve Kalp pili olan hastaların bu özelliğe sahip cihazları pil bölgelerine yakın yerlere getirmemeye dikkat etmelidir" diyerek uyarıda bulundu.
 
Yazarlar böyle durumlarda ilk adımın farkındalık olduğunu belirtmekte ve iPhone 12 gibi, implante edilebilir cihazların işlevini bozacak kadar güçlü mıknatıslara sahip araçların, ""potansiyel olarak hayat kurtarıcı terapiyi engelleyebileceğine dair bilginin ritim düzenleyici pile veya ICD taşıyan hastalara iletilmesi gerektiğinin altını çizmektedirler."" Yazarlar ayrıca hekimlerin de bu konuda uyarılmaları konusunda görüş bildirmektedirler"
 
Yazının Referansları:
1.Jongnarangsin K, Thaker JP, Thakur RK. Pacemakers and magnets: an arranged marriage. Heart Rhythm 2009;6:1437–1438.
2.Burri H, Mondouagne Engkolo LP, Dayal N, et al. Low risk of electromagnetic interference between smartphones and contemporary implantable cardioverter defibrillators. Europace 2016;18:726–731.
3.Lacour P, Parwani AS, Schuessler F, et al. Are contemporary smartwatches and mobile phones safe for patients with cardiovascular implantable electronic devices? JACC Clin Electrophysiol 2020;6:1158–1166.
4.Asher EB, Panda N, Tran CT, Wu M. Smart wearable device accessories may interfere with implantable cardiac devices. Published online December 12, 2020. Heart-Rhythm Case Reports https://doi.org/10.1016/j.hrcr.2020.12.002
5.About the magnets inside iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, and MagSafe accessories, https://support.apple.com/en-us/HT211900. Accessed December 9, 2020.
 
Değerli okurlar, görüldüğü gibi yazı tek bir cihaza işaret etmektedir ancak test bu cihazla yapıldığından marka zikredilmektedir. Bu yazıdan almamız gereken mesaj tüm yeni teknolojilerde benzer sıkıntıların olabileceği ve dikkatkli olunması gerektiğidir.
 
Pil hastalarımıza faydalı olmasını diliyor sağlıklı günler temnni ediyorum.
 
Panikle daha kötü oluruz, bilgiyle ve uygulamayla güçleniriz.
 
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.