banner913
banner932
banner1032

ARAMA KURTARMADA SİVİL SAVUNMANIN ÖNEMİ


Osman GÜVENİR

Osman GÜVENİR

Okunma 08 Mayıs 2024, 12:42

6 Şubat 2023’te tanık olduk Adıyaman ve yöresindeki deprem felaketinde, arama kurmanın önemli olduğunu.  Bütün dünyadan ve bizim Kıbrıs’tan oraya giden arama-kurtarma ekiplerinin nasıl cansiperane çalışıp hayat kurtardıklarına ve başarıların tanık olduk.
            Bizim Sivil Savunma’dan de ekipler gitmişti o yöreye ve katkı koymuştu o acılı insanlara.
            KKTC topraklarında Sivil Savunma dairemizin nasıl başladığını ve ne zaman geliştiğini, bilir misiniz?  Bilmeyenlere anlatalım o zaman.
            1963 olayları başladığı zaman en büyük ihtiyaç, bölgelerdeki boş arsalara sığınak kazmak ve atışlar esnasında halkı o sığınağa sokmak olmuştu.
            Aralık 1963’ün kışı çok sert ve acımasız geçmişti. O zavallı göçmenler nereye saklanacaklarını ve kendilerini nasıl koruyacaklarını bilmediler.  İşte Sivil Savunma adı altında oluşan birimin kazdığı sığınaklara girdiler.
            Gelişen zaman zarfında hayat kısmen normale dönünce yeniden inşaatlara başlanmıştı.  Mesela bazı apartmanların en üst katının koruma duvarlarını betandan ve estetize edilen delikler yaptılar.  Hatta bu talep, gelişmekte olan Sivil Savunma Dairemiz’den gelen tamimlerle hayat bulmuştur.  Üstelik apartmanların beton bodrum katları, artık boş arsalara sığınak kazmaya gereksinme duyulmadan savaş ve çatışmalarda kullanılmaya başlanmıştı.
            Sivil Savunma olarak yıllar içinde bölgelerde şubeler açtılar ve hem merkezlerde, hem de kazalarda olası afet ve savaşlarla ilgili tatbikatlar yapıldı.  Hatta o tatbikatlar, bakanlıktaki görevlerim esnasında hep davet almış, o davetlere icabet etmiş ve desteklemişimdir.  Şu anda Sivil Savunma’nın geldiği nokta, enternasyonal bir noktadır.  Sadece bize değil, dünyanın bütün felaket bölgelerine gidecek seviyededir.  Bütün bu gelişmeler, gelmiş geçmiş Sivil Savunma Başkanları ve personeli ile gerçekleşti.
            Sivil Savunma Başkanlığı’nın son zamanlarda gerçekleştirdiği etkinlik, üniversiteler arasında arama-kurtarma yarışıdır.  Yani kazanmak için tatbikatlar düzenlemek, üniversitelerin kalitesini oluşturmak ve arama-kurtarma bilincini yaymaktır.
            Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı koordinesinde,  Uluslararası Üniversiteler Arama-Kurtarma Konseyine (USARC)  üniversitelerin arama-kurtarma kulüplerine kayıtlı gençlerin katılımıyla 3-5 Mayıs tarihlerinde gerçekleşmiştir. 
            Yarışma alanı olarak Metehan Eğitim Alanı belirlenmiştir.  En müsait yer de orasıydı.
            Uluslararası kimlik kazanan Sivil Savunmamızın bu etkinliğine Türkiye’den de bazı üniversiteler katılmışlardır.
            Esasında yapılan bu yarışmalar ve etkinlikler farkındalık yaratma adına yapılmaktadır.
            Sivil Savunma Teşkilat Başkanı Atilla Karaca’nın şu ifadeleri çok doğru ve yerinde ifadelerdi.
            “Çocuklarımıza ve gençlerimize verdiğimiz bu destek sayesinde toplumdaki afet bilinci arttığını görmek bizleri mutlu etmektedir.”
            Sivil Savunmamız, her zaman itfaiye ekiplerini hazır vaziyette tutarlar.  Bir afet veya bir yangın esnasında onlara çok büyük ve çok ağır görevler verirler.
            Yangın dedim de aklıma geldi. 
            Mesela geçen yıl pek çok ülkede  olduğu gibi bizde de sık sık orman yangınları olurdu. İtfaiyenin ulaşamadığı yerlerdeki nice ağaç yangında kül olmuştu.  Bir de havadan püskürtülen yangın uçaklarının suyu var.  Bugüne kadar bir yangın uçağına kavuşamadık ama, Türkiye sağolsun hemen yangın uçaklarını bize gönderiyor.
            Geçenlerde bir haber okumuştum bögsel görüntüleri ile.  O görüntüler, bir robottu.  Çok iyi düşünmüşler. Robotlar itfaiyecilerin giremedikleri yerlere girecekler ve etkin bir şekilde itfaiyecilere katkı koyacak.  Bu robotların ne zaman bizim ülkemize geleceği henüz gerçekleşmedi.  Lakin herşeyde olduğu gibi bunda da insoğlu başarılı olacak, göreceksiniz.
            Fazla söze gerek yok.  En zor günlerimizde bize ve bütün dünyaya yardım alini uzatan Sivil Savunma birimimizi kutluyorum, böylesine anlamlı ve etkili yarışmalar düzenlediği için.
            Sözün özü, Sivil Savunma çok büyük iş yapıyor ve arama kurtarma çalışmalarında rolü çok büyüktür.
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.