banner913
banner932
banner1032

ŞUŞA’DA YAPILACAK TDT ZİRVESİNE KKTC CUMHURBAŞKANI SAYIN ERSİN TATAR DA KATILACAK


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 08 Mayıs 2024, 12:42

20 Şubat 2024 tarihli yerel yazılı basınımıza yansıyan haberlere göre; seçimi kazanmasının ardından ilk resmi ziyaretini Ankara’ya gerçekleştiren Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Gayrı Resmi Zirve Toplantısı’nın Temmuz 2024’te düzenleneceğini hatırlatarak, “Şuşa’da Yapılacak Zirvede Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Da Benim Davetimle Yer Alacaktır” dedi.
“Bu Zirve, Türk Halklarının birliğine ivme kazandıracaktır” diyen ve de  Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra ilk ziyaretini kardeş ülke Türkiye’ye gerçekleştirdiğini ve bunun bir gelenek olduğunu dile getiren Aliyev “Türkiye ve Azerbaycan birliği sadece bölge için değil, Asya için de önemli bir etkendir” diye konuştu..
..İnternet ortamında yer alan ve de basınımıza da yansıyan açıklamasında   Türkiye Cumhuriyeti  Savunma Bakanı Güler, 50 yıl önce soydaşlarımızın yaşadığı zulüm ve acılara sessiz kalmadılarsa, bugün de ayni anlayışla  Kıbrıs Türkü’nü koruma azim ve kararlılığına sahip olduklarını kaydetti..
..Türkiye Cumhuriyeti, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, 28’inci Mekanize Piyade Tümen Komutanlığını ziyaret ederek inceleme ve denetlemelerde bulundu. Güler, beraberinde Türkiye Cumhuriyeti Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Selçuk Bayraktaroğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu’ndan oluşan  heyet ile ülkeye geldi..
..Burada görevli askerlerle akşam yemeğinde bir araya gelen sayın Güler, kardeş Kuzey Kıbrıs  Türk Cumhuriyeti’nde ve Ada’nın güvenliğine yönelik  önemli fonksiyon üstlenen  28’nci Mekanize Piyade Tümen Komutanlığı’nda bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti..
..Bölge ve dünyada çok boyutlu gelişmelerin  yaşandığı, artan risk ve tehditler nedeniyle güvenlik  paradigmalarının sürekli değiştiği kritik bir süreçten geçildiğini vurgulayan Türkiye Cumhuriyeti  Savunma Bakanı  Yaşar Güler, “Milli meselemiz olan Kıbrıs’ta da Garanti ve İttifak Anlaşmaları kapsamında  bulunurken güvenlik ve barışın korunmasına yönelik faaliyetlerimiz de siz kahraman silah arkadaşlarımın büyük fedakarlıklarıyla yerine getiriyoruz” dedi..
..Kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerinin, 1974’te büyük bir başarıyla icra ettiği Kıbrıs Barış Harekatı ile Ada’ya barış ve huzur getirdiğini hatırlatan sayın Yaşar Güler “Şurası  muhakkaktır ki, o süreçte asil milletimizin tüm fertlerinin yüreği, buradaki soydaşlarımızın  haklı mücadelesi için atmıştır” dedi..
..Kıbrıs’ın sahip olduğu stratejik konumun sadece Ada’nın değil, bölgedeki genel güvenlik ve istikrarın devamı bakımından da kritik önem taşıdığına dikkat çeken sayın Yaşar  Güler “Nasıl 50 yıl önce soydaşlarımızın  yaşadığı zulüm ve acılara sessiz kalmadıysak, bugün de ayni anlayışla  Kıbrıs Türkü’nün  haklarını koruma azim ve kararlılığına sahibiz” dedi..
.. Şu anda, adada tamamen uluslararası meşruiyeti haiz olarak bulunan  Türkiye’nin varlığını sorgulayan zihniyete, Türkiye’nin Garantör Devlet olma vasfını ve bölgeyle tarihi bağlarını bir kez daha hatırlatmak istediğini aktaran sayın Yaşar Güler  “Ayrıca Kardeşlerimizin Kazanılmış Hakları Olan Egemen Eşitlik ve Eşit Statü uluslararası statülerinin teyidi , Bizim İçin Olmazsa Olmazdır” değerlendirmesinde bulundu.
İlk resmi ziyaretini Ankara’ya gerçekleştiren ve resmi törenle karşılanan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev; Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüştü.  İki lider daha sonra  heyetler arası toplantı gerçekleştirdi. Bu toplantının ardından  iki ülke arasında 3 anlaşma imzalandı..
..Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Öğretim Kurulu ile  Azerbaycan Cumhuriyeti Bilim ve Eğitim Bakanlığı Arasında Türkiye-Azerbaycan Üniversitesinin Kurulmasına Dair Mutabakat Zaptı, Yüksek Öğretim  Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ile Azerbaycan Bilim ve Eğitim Bakanı Emin Emrullayev tarafından imzalandı..
..Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti  Arasında  Veterinerlik Alanında İşbirliği Anlaşmasını, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile  Azerbaycan Dışişleri  Bakanı Ceyhun Bayramov imzaladı.
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan  Vergilerde  Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığı ile Vergiden  Kaçınmaya Engel Olma Anlaşmasına Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikail Cabbarov imza attı.
İmzaların atılmasının ardından iki lider ortak açıklama yaptı. Azerbaycan’ın, 7 Şubat’taki seçimler nedeniyle haksız uygulamalara maruz kaldığını söyleyen Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan “Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde Azerbaycan heyetinin bu sene düzenlenecek  toplantılara katılımı yönünde alınan karar karşısında tepkimizi güçlü şekilde gösterdik. Bu Meclisin çatışma  değil, bir diyalog platformu olması gerektiğini vurgulamaya devam edeceğiz” dedi..
..Türkiye ile Azerbaycan arasındaki  ticaret hacminin geçen yıl 7,5 milyar dolar seviyesini yakaladığını söyleyen Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hedefin 15 milyar dolar olduğunu ifade etti.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de, her zaman Türkiye’nin gelişme sürecini takip ettiğini belirterek, bundan memnuniyet duyduğunu vurguladı. “Türkiye Bugün Dünya Çapında Söz Sahibidir” ifadesini kullanan Aliyev, Türkiye’nin pek çok konuda sadece bölgeyle değil, dünya ile de bağlantılı olduğuna işaret etti..
..Aliyev, Türkiye’nin bölgede barışın, istikrarın ve işbirliğinin garantörü olduğunu vurgulayarak, İkinci Karabağ Savaşı sırasında, Türkiye’nin her zaman Azerbaycan’ın yanında olduğunu hatırlattı. Barışçıl yollarla çözemediğimiz tarihi meselemizi biz savaş meydanında çözdük” diyen Aliyev, Azerbaycan halkının Türkiye’nin desteğini unutmayacağını belirtti..
..Aliyev, “Türk Dünyasının birleşmesi, ortak kültürlere sahip halkların bir arada olması, her bir Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Gayrı Resmi Zirve Toplantısı’nın Temmuz ayında düzenleneceğini hatırlatan Aliyev, “Şuşa’da  yapılacak zirvede Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı  Ersin Tatar da benim davetimle yer alacaktır. Bu, Türk halklarının birliğine ivme kazandıracaktır” ifadelerini kullandı..
..Bu açıklamayla geçtiğimiz yıl Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesine davet edilmeyen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, bu sene Temmuz ayında yapılacak zirveye Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından davet edilmiş oldu.
26.02.2024 tarihli  Kıbrıs gazetesinde yer alan “Pazartesi Notları” Başlıklı makalesinde sayın Ahmet Tolgay Dünyanın Kilitleneceği Suşa Zirvesini Çok Önemli olarak değerlendirdi.
Türk Devletleri Teşkilatı içindeki devletsel ve kurumsal etkinliklerimiz gelişerek sürerken, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti; TDT aile fotoğrafını tamamlayan bir unsur olarak önemli farkındalık yaratmaya başladı. Bunu artık kimse yadsıyamaz. Trafik gerçekten dikkat çekici. Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun Kazakistan temaslarının hemen arkasından  KKTC Başbakanı Ünal Üstel de davet üzerine Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye bir ziyaret gerçekleştirdi.  Onun bir yıl içindeki ikinci ziyareti bu..
..Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti’ni Cumhurbaşkanı düzeyinde Temmuz ayında  Azerbaycan’ın Şuşa şehrinde düzenlenecek Türk Devletleri  Teşkilatı (TDT) Gayrı Resmi Zirve Toplantısına davet edeceğini Ankara’da açıklamasının yankıları ise sürüyor..
..Türk Devletleri Teşkilatı’nın özel zirvesi için ikonik ve duyarlı kent Şuşa’nın seçilmesi çok önemli ve anlamlı. Neden mi?. Çünkü Şuşa’nın Türk Devletleri Teşkilatı’nın Zirvesine ev sahipliği yapmasından dolayı tüm dünyanın gözü bu tarihi  etkinlikte olacaktır.  Dağlık Karabağ bölgesinin küçük şehri Şuşa Karabağ’ın tartışmalı statüsünde, Ermenistan-Azerbaycan güçlerinin çatışmalarından dolayı coğrafi ve tarihi öneme sahiptir.
Şuşa, efsaneler yatağı  Kafkaslar’da, Azerbaycan’ın kültürel  mirasını temsil eden tarihi bir şehirdir. Zengin bir tarihe sahip olan Şuşa, ülkenin önemli bir simgesidir. Şehir, Azerbaycan’ın  tarihi ve kültürel dokusunu yansıtan bir çok yapıya  ev sahipliği yapmaktadır. Tarihi dokusuyla öne çıkan Şuşa , Azerbaycan’ın geçmişine ışık tutan adeta kutsal bir mirası temsil etmektedir” diyor.
Yine 26.02.2024 tarihli Kıbrıs Gazetesinin 8. Sayfasında yer alan açıklamasında  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı sayın  Tahsin Ertuğruloğlu: “Sorun Ancak İki Devletli Çözümle Sonlanır”  dedi.
Konu habere göre; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı sayın Tahsin Ertuğruloğlu, Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca geçtiğimiz gün İstanbul’da düzenlenen ve “İşgal Altındaki Filistin Topraklarında İşgalci İsrail Yönetimi’nin Dezenformasyon Faaliyetleri ve Gazetecilere ve Medya Kuruluşlarına  Yönelik Saldırıları” teması ile gerçekleşen İslam İşbirliği Teşkilatı  (İİT) Enformasyon Bakanları Olağanüstü Toplantısına katılarak konuşma yaptı..
..Bakanlıktan verilen bilgiye göre, konuşmasında sayın Tahsin Ertuğruloğlu  teknolojinin gelişmesiyle  dijitalleşmesinin yaygın kullanımı, haber kaynaklarının çoğalması ve dolayısıyla algı yönetimi, dezenformasyon ve manipülasyonun  da arttığına işaret ederek İsrail Hükümetinin Gazze’de işlediği savaş suçlarını gizlemek için bu yöntemi kullanıp uluslararası kamuoyunun dikkatini farklı bir cepheye  taşıdığını söyledi. 
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, Gazze’de sorunun ancak iki devletli siyasi çözümle sonlanacağını vurguladı. KKTC Dışişleri Bakanı sayın Tahsin Ertuğruloğlu, toplantı çerçevesinde ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Nijer İletişim, Posta ve Dijital Ekonomi Bakanı Sidi Mohamed Raliou  ile de bir araya geldi.
Sonuç olarak; Kıbrıs Türk Halkına düşen görev birlik ve beraberlik içinde hareket ederek bağımsız ve egemen devletimiz  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini Yaşatmak ve Tanınmasını Sağlamaktır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sen Çok Yaşa..

 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.