banner913
banner932
banner1012

Depresyon nasıl geçer

banner1020

Günümüzde birçok kişinin gizli de olsa problemi depresyondur. Depresyon için birçok tedavi yöntemi vardır. Depresyondan nasıl kurtulabiliriz ?

banner974
Depresyon nasıl geçer

banner971

Depresyon nedir?

Daha önceleri severek ve kendi isteğimizle yaptığımız aktiviteleri çeşitli çevresel, hormonal ve genetik bozukluklardan dolayı yapmak istemediğimiz, zevk almadığımız çökkünlük haline depresyon denir.

Depresyondaki kişi çevresine ve hekimine davranışı;

- "Çok üzgünüm,sanki daha önceki kişiliğimi,yapımı kaybettim."

- "Hiçbir şeyden zevk alamıyorum."

- "Bu sıkıntı,keder bitmeyecek."

- "Hayat bana ağır geliyor."

- "Canın hiçbir şey yapmak istemiyor."

- "Kendimi yorgun, bitkin hissediyorum."

- "Sabırsız, tahammülsüz bir insan oldum."

- "Kimse gelsin-gitsin istemiyorum.

- "Sessiz, sedasız bir odada, kendi başıma kalmak istiyorum."

- "Çocuklarıma bakamıyorum, bazen onları boğasım bile geliyor."

- "Bazen artık yaşamın bir anlamı kalmadı diye düşünüyorum."

- "Bir şey öğrenemiyorum, her şeyi unutuyorum."

- "Zaman zaman sebepsiz ağlıyorum."

- "Çok sıkılıyorum, daralıyorum, baş ağrılarım sıklaştı."

- "İştahtan kesildim, kilo verdim."

- "Uykuya dalmakta güçlük çekiyorum, bazen erkenden sıkıntı ile uyanıyorum."

- "Ne yapacağımı bilemiyorum, karar veremiyorum."

şeklinde yakınmada bulunur.

Depresyon nasıl geçer?

EGZERSİZ

Düzenli fiziksel aktivite depresyonunuz teşhis edildiğinde reçete edilen ilk şey değildir, ama önemine binaen ilk şeyler arasında yer alması gerekmektedir. Haftada 3 defa, Günlük 30 dakikalık uygun bir şekilde yapılan aerobik egzersizler genel vücut sağlığının yanında özellikle orta dereceli depresyon vakalarında görülen semptomların giderilmesinde antidepresanlar kadar etkilidir.

GEVŞEME TEKNİKLERİ

Depresyon için ilaç ile tedaviden pek hoşlanmayan kişiler için gevşeme egzersizleri idealdir. Yapılan klinik çalışmalarda gevşeme egzersizlerinin (örneğin progresif kas gevşeme , rahatlama görüntüleri ve otojenik eğitim gibi.. bilişsel- davranış terapisi gibi psikolojik tedavi kadar etkili olmadığı, fakat depresyon için hiç tedavi olmayan insanlar için belirlenmiştir.

MEDİTASYON

Meditasyon, insanların nefes veya bir kelimeye odaklanarak kafalarını rahatlatmak yada kirli düşünceleri uzaklaştırmak amacı ile uygulanan rahatlama şeklidir. Bazı çalışmalar, günlük meditasyon uygulamaları sayesinde stres, anksiyete ve depresyon bazı belirtileri hafiflettiğini gösterilmektedir.

YOGA

Yoga, Sanskritçe bir kelime olup zihin- beden egzersizlerini tarif etmek için kullanılır. Denge, esneklik, kuvvet ve odaklanmanın geliştirilmesine yardımcı olur. Bu tür uygulamalar ayrıca omurga hizalanmasına, zihinsel berraklığın artırılmasına ve sinir sisteminin gençleştirilmesine olanak sağlar. Bu iki olgu birlikte sağlandığında ise kişinin stresi azaltılabilmekte ve duygusal iyileşmenin yanında rahatlamaya da teşvik etmektedir.

MÜZİK TERAPİSİ

Müzik terapisi depresyonu olan kişilerin ruh halini düzelttiği saptanmıştır. Müzikle tedavi, Kişi, müzik dinlediğinde gevşediği ve pozitif enerji ile dolması sayesinde depresyon ile mücadelede sıklıkla kullanılan yöntemlerden biri olmuştur.

İLAÇ TEDAVİSİ

Depresyon tedavisinde kullanılan temel ilaçlara antidepresan ilaçlar denilmektedir.

Depresyon tedavisinde kullanılan ilaçların etki göstermesi genellikle zaman alır. Başlanan her hangi bir ilacın etkili olup olmadığından söz edilebilmesi için en az 4-8 hafta beklenir.

Depresyonlu hasta iyileştikten sonra ilacın en az 6 ay daha kullanılması gerekmektedir. Daha erken sürede ilaç kesildiğinde depresyonun tekrarlama olasılığı çok yüksektir. İlk aşamada hastalığı tedavi etmek amacıyla kullanılan ilaç hastalığın tekrarlamasını önlemek amacıyla kullanılmaktadır. En az altı ay olarak belirtilen bu süre bazı hastalığın durumuna göre daha uzun tutulabilmektedir.

İlaçların ciddi yan etkileri var mıdır?

Antidepresan ilaçlar uzun süre kullanım güvenliği kanıtlanmış ilaçlardır. Doktor denetiminde kullanılması halinde kalıcı ve ciddi yan etkilere neden olmazlar. Ancak her ilaca karşı aşırı duyarlılıkların olabileceği, fiziksel sorunların ilaçların yan etkilerini arttırabilecekleri unutulmamalıdır.

İlaç kullanımındaki sık görülebilen yan etkiler nelerdir?

Ağız kuruluğu

Görme bulanıklığı

Kabızlık

Bulantı, kusma

Terleme

Uyuşukluk

Uyku sorunları

Kilo alma

Baş ağrısı, baş dönmes

Mide barsak sistemi bozuklukları ve ishal

Karın ağrısı

Libido azlığı ve başka cinsel sorunlar

Bunaltı

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.