banner913
banner932
banner1012

Yeni Kamu İhale Yasası ihlal edildi

banner1020

Devlet okulları güvenlik hizmeti alımı ihalesinde Merkez İhale Komisyonu’nun yasa dışı uygulama yaparak 2016’da değişen Kamu İhale Yasası’na uymadığı ortaya çıktı

banner974
Yeni Kamu İhale Yasası ihlal edildi

banner971

HALKIN SESİ-özel

Merkez İhale Komisyonu (MİK) Başkanı’nın ihalelerde yasa dışı davranış sergilediği belirtiliyor. Devlet okulları güvenlik hizmeti alımı ihalesinde Merkez İhale Komisyonu’nun yasa dışı uygulama yaptığı öğrenildi.

Mart 2016’da değişen “Kamu İhale Yasası”na göre ‘Yönetici inisiyatif kullanamaz ve uzlaşma yoluyla ihale sonuçlanamaz’ denilmesine karşın Merkez İhale Komisyonu Başkanı’nın ihaleye katılan 4 şirketten 2’siyle odada görüşerek uzlaşmaya vardırmaya çalıştığı belirtildi.

Güvenilir kaynaklardan edinilen bilgiye göre, MİK Başkanı Çalışma Dairesi’nden gelen yazıyı odadaki firmalara dağıtarak, Girne’deki Güvenlik Hizmetleri ihalesini en düşük teklif veren firmanın alacağını, Lefkoşa’da ise iki firmanın tekliflerinin eşit olduğunu bu yüzden karar vermekte zorlandıkları iddia ediliyor.

İddiaya göre, MİK Başkanı Girne’ye en düşük teklifi veren firmaya gün sonuna kadar müddet veriyor ve şöyle diyor: “Eğer siz uygun görürseniz Girne İhalesi’ni siz alın, Lefkoşa İhalesi’ni de diğer firma alsın ve bu şekilde ihaleyi kapatalım.”

İddia bu kadarla da kalmıyor. MİK Başkanı’nın teklif veren şirkete Lefkoşa Okul Güvenlik İhalesi’ni kimin alacağını sorduğu ve Devlet İhalelerinden yasaklanmayı gerektiren bu fiili makamında 7 kişi önünde gerçekleştirdiği ileri sürüldü.

MİK Başkanının diğer şirkete ise eğer Girne’deki güvenlik ihalesini kazanan şirket izin vermezse, Lefkoşa ihalesini alamayacağı söylendiği de iddialar arasında. Aynı toplantıda MİK Başkanı Girne’deki ihaleyi kazanan şirketi daha önce ziyaret ettiğini ve tanıdığını söylediği iddia ediliyor.  Aynı zamanda bu şirketin çalışanı ile başkanın aynı partiden geçtiğimiz seçimlerde milletvekili adayı olduğu edinilen bilgiler arasında.  

22 Mart 2017 tarihinden kapanan 027/2017 No’lu Devlet Okullarına Güvenlik alımı ihalesine 4 firma katıldı.

İhaleye katılan firmalar verilen bazı tekliflerin aşırı düşük olduğu iddiasında. Merkez İhale Komisyonu Başkanlığı karışıklığı gidermek için Çalışma Dairesi’nden yazılı görüş talebinde bulundu.

Çalışma Dairesi ise 27 Mart 2017 tarihli bir yazı ile verilen tekliflerin asgari ücreti karşılayacağını bu yüzden sorun teşkil etmeyeceğini yazılı olarak Merkez İhale Komisyonuna iletti. Bu andan itibaren yapılanlar yeni Kamu İhale Yasası’nın tekrar ihlal edilmesine sebep oldu.

İHALEYİ KİMİN ALACAĞINA KARAR VERMESİ İSTENEN FİRMANIN TEKLİFİ GEÇERSİZ

MİK Başkanı makamından ayrılan tarafların durum değerlendirmesi yaptıkları ve buna göre Girne’deki güvenlik hizmetini kaybettiği MİK Başkanı tarafından söylenen ve Lefkoşa’daki ihaleyi alıp alamayacağı rakibinin insafına kalan şirket tüm yasaları ve şartnameleri tekrardan incelemeye başlıyor.

MİK Başkanı odasında toplantının yapıldığı gün, mesai bitmeden, İdari Şartname’de kimsenin gözüne çarpmayan bir madde gün yüzüne çıkıyor.  Aynı gün Maliye Bakanlığı’na itiraz dilekçesi dosyalanıyor. İdari Şartname’ye göre MİK Başkanı’nın Girne Güvenlik Hizmeti İhalesi’ni kazandığını iddia ettiği şirketin teklifi geçersiz olduğu ortaya çıkıyor.

Bu sonuca göre Girne İhalesi’ni MİK Başkanı’nın savunduğu şirket kaybedecek, Lefkoşa İhalesi’nde ise eşitlik bozulmayacak.

Okullara Güvenlik Hizmeti ihalesinde rakibinin insafına kalan şirketin şimdiki durumdan daha da şikayetçi olduğu öğrenildi. Önceki teklifin kendilerine yapılmasını isteyen şirkete beklenen teklif gelmedi.

27 Mart Günü MİK Başkanı’nın kafasında kurduğu senaryonun çıkmaza girdiği iddia edilerek, ‘ihaleyi kazandın’ dediği şirkete artık ihaleyi veremeyeceği öne sürülüyor.

UYDURMA SENARYO İLE YASAYA AYKIRI ŞEKİLDE İHALE İPTAL EDİLİYOR

Merkez İhale Komisyonu iki gün boyunca yarattığı karışıklığı çözmeye çalıştığı ve çıkış yolunu suçu ihaleyi talep eden Milli Eğitim Bakanlığı’na atarak bulduğu öne sürülüyor. 30 Mart sabahı katılımcı şirketlere faks çekildiği ve ihalenin iptal edildiği söyleniyor.

Gerekçe olarak  ‘Verilen tekliflerdeki ücret belirsizlikleri nedeniyle ilgili idarenin talebi üzerine’  iptal edildiği gösteriliyor.

Aritmetik hatalar konusunda Komisyonun Re’sen düzeltme hakkı olduğu ancak bu hakkın kullanılmadığı edinilen bilgiler arasında.

20/2016 Kamu İhale Yasası’nın 72. Maddesi’nin 9. Fıkrası’na Göre:

‘Tekliflerde aritmetik hata bulunması halinde, teklifte sunulan birim fiyatlar esas alınmak kaydıyla, aritmetik hatalar ihale komisyonları tarafından re’sen düzeltilir. Yapılan düzeltme sonucu bulunan teklif değeri, ihale katılımcısının esas teklifi olarak kabul edilir ve bu durum en kısa süre zarfında ilgili ihale katılımcısına yazı ile bildirilir.’’

Yasaya göre teklifler açıldıktan sonra sadece aşağıdaki 3 koşulda bir ihale iptal edilebilir…

20/2016 Kamu İhale Yasası’nın 78. Maddesi’nin 1. Fıkrası’nın B Bendi’ne Göre:

‘’(a)Hiçbir teklifin sunulmadığı ve/veya kabul edilebilir bir teklifin sunulmadığı halinde;

(b)Katılımcı sayısının bu Yasa uyarınca ihalenin verilmesine ilişkin usullerde belirlenen minimum sayıdan az olması halinde;

(c)Teklif edilen tüm fiyatların, ilgili kamu ihalesi konusunda planlanan veya ayrılan kaynakları aşması halinde.’’

Bu koşulların hiçbirisi mevcut olmadığı ancak MİK ve Başkanını yasa tanımadığı iddia ediliyor.

Yeni Kamu İhale Yasası’na uyulmamasının daha çok kimselerin başını ağrıtacağı iddia edilirken,  vatandaş, yasayı uygulamamakta ısrar eden ve bilerek yasayı delen yöneticilere görevden alma ya da hapislik gibi bir yaptırım olup olmayacağı merak ettiklerini ifade etti.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.