banner913
banner932
banner1012

Geceleri diş sıkmak sağlığa zarar veriyor

banner1020

Birçok insan gün içinde yaşadığı stres nedeniyle farkında olmadan geceleri uykuda dişlerini sıkabiliyor. Bu durum uzun vadede diş sağlığını kötü etkileyebiliyor.

banner974
Geceleri diş sıkmak sağlığa zarar veriyor

banner971

 

  Uzman Diş hekimleri, diş sıkmanın diş sağlığını olumsuz etkilediğini ve neler yapılması gerektiğini şöyle sıralıyor. 

undefined

Diş hekimi uzmanları, insan vücudunun kemiklerden kaslara, dişlerden sinire kadar birbirlerine her saniye mesaj ileten ve temelden bağlı bir makine olduğunu söylüyor, "Dişler kemikler içinde bulunur ve dişleri kemiğe bağlayan liflerin etrafında reseptörler vardır. Kişi yemeği ağzına aldığında bu liflerin etrafındaki hareket algılayıcılar devreye girer ve dişlerin üzerine gelecek kuvvetleri tek tek ayarlar. Yemek yemek hareketinin ilk sinyali alındığında beyin bunu 50N'de diş üzerinde sabitler. 51N olduğunda ise bir şeylerin ters gittiğini algılar ve basıncı keser. İnsan bilinç dışı veya bilinçli olarak dişlerini sıktığında bu mekanizmaya zarar verir" diyor.

undefined 

Diş sıkmanın en çok olduğu anın uyku hali olduğunu belirten uzmanlar, "Uykuda bilinçaltı şekilde kontrolü ele aldığından dişlerin üzerine gelen kuvvetler değerlendirilemez ve istem dışı fazla kuvvetler dişler üzerinde yoğunlaşır diyor.

undefined 

Uykuda diş sıkma probleminin en önemlisi ise bilinç altımızın gün içerisinde yaşanan olaylar neticesinde alt bilinçte oluşan stres, gece devreye giren bilinç altının dışa vurumu olarak diş sıkmaya dönüşüyor. Dişler üzerinde bulunan ve besinleri daha rahat öğütmemize olanak sağlayan girinti ve çıkıntılar git gide silinerek dişlerin düzleşmesine sebep olarak erken yaşta daha yaşlı dişlere sahip olmanıza neden olabilir"  

  

undefined 

Dişlerin kapanmasını sağlayan kaslar yoğun çalıştığında şişiyor ve ağrılı kasılmalara neden olabiliyor, diş sıkan hastaların yanaklarında ve şakak kemiklerindeki şişlik ve ağrının sebebi budur. Gün içerisinde en fazla 2 saat yemek yerken kullandığımız çene eklemimiz uykuda diş sıkarak 8 saat süresince çalışacağından yapısal bozukluk ve eklem etrafındaki yapı taşlarına zarar verebilir. 

undefined 

Bir diş hekimi diş sıkmanızı engelleyemez ama diş sıkmanın dişlerinize ve ekleminize verdiği zararı engelleyebilir. Bu zararlar geri dönüşümsüz olmadan hekime gözükmek çok önemli. Diş sıkmanın temel sebebi olan stres engellenmeli ve bununla ilgili yardım alınmalı" dedi.

Kan Hastalıkları ve Diş Hekimi

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.