banner913
banner932
banner1012

Erkeklerin En Büyük Kabusu Saç Dökülmesi

banner1020

Erkeklerin en büyük kabusu olan ve büyük bir stres yaşamalarına sebep olan erkek tipi saç dökülmesi erkeklerin % 25’inde 25 yaşına kadar, % 40’ında 40 yaşına kadar ve % 50’sinde ise 50 yaşına kadar görülmektedir.

banner974
Erkeklerin En Büyük Kabusu Saç Dökülmesi

banner971

Saç dökülmesi; mevsim değişikliği, altta yatan bazı hastalıklar,yoğun stres gibi daha birçok farklı nedene bağlı olarak gelişebilir.

Fakat erkeklerde en sık rastlanan saç dökülme nedeni, genetik faktörlere bağlı olarak gelişen erkek tipi saç dökülmesi (androgenetik alopesi) dir. Andorogenetik alopesi, kısaca erkeklik hormonlarından (androjen) kaynaklanan saç dökülmesidir.

Erkek Tipi Saç Dökülmesi Nasıl Gerçekleşir ?

Erkek tipi saç dökülmesinin nedeni erkeklik hormonlarından biri olan dehidrotestesteron hormonunun saç kökleri üzerindeki olumsuz etkisidir.

Dehidrotestesteron (DHT), testesteron hormonun çeşitli metabolik reaksiyonları sonucu açığa çıkar. Dehidrotestesteronun saç kökleri ile teması saçların yeterince beslenememesine ve saç gelişme evresinin kısalmasına neden olur. Bu olumsuz etkilerden dolayı, genetik olarak dehidrotestesteron hormonuna karşı hassas olan saç kökleri, zamanla zayıflar ve ölürler. Saç köklerinin öldüğü bölgelerde ise kellik meydana gelir.

Dehidrotestesteron her erkekte kelliğe neden olmaz. Kelliğin meydana gelebilmesi için saç köklerinin genetik olarak bu hormona duyarlı olması gerekir. Duyarlılık ne kadar fazla ise saç dökülmesi o kadar yoğun ve hızlı gerçekleşir.

Erkek Tipi Saç Dökülmesi Kozmetik Ürünler İle Tedavi Edilir Mi ?

Piyasada saç dökülmesini önlediğini ve yeni saçlar çıkarttığını iddia eden binlerce kozmetik ürün bulunmaktadır.

Bu ürünler içerdikleri besleyici maddeler ve saç bakımını sağlayan bileşenlerden dolayı saç sağlığı açısından olumlu olabilirler. Fakat özellikle erkek tipi saç dökülmesi söz konusu olduğunda bu ürünlerin saç dökülmesini tamamen durdurma ve yeni saç çıkarma gibi bir etkileri yoktur. Kısaca bu ürünler erkek tipi saç dökülmesi için bir çözüm yolu olamazlar.

Bir saçın var olabilmesi için saç kökünün var olması gerekir ve saç köklerinin tamamen öldüğü bir bölgede yeniden saç çıkması mümkün değildir. Bu ürünler sadece zayıflamış, fakat tamamen ölmemiş olan saç köklerini besleyerek saç kalınlaşması gibi olumlu bir etki sağlayabilir. Fakat günümüz teknolojisiyle bile ölen saç köklerini geri getiren bir yöntem mevcut değildir.

Erkek Tipi Saç Dökülmesi Nasıl Tedavi Edilir ?

Erkek tipi saç dökülmesi için iki farklı tedavi yolu vardır:

  1. Medikal Tedavi
  2. Cerrahi Tedavi

Medikal tedavi, erkek tipi saç dökülmesine neden olan androjenlere etki ederek dehidrotestesteron hormonunun saç kökleri üzerindeki olumsuz etkisini azaltıcı yönde etki yapan ilaçlar veya kafa derisindeki kan dolaşımını arttırarak var olan köklerin güçlenmesi ve daha rahat beslenmesini sağlayan damar açıcı ilaçlar ile yapılabilir.

Bu ilaçları kullanmadan önce mutlaka saç konusunda uzman bir hekime başvurmak gerekir. Bilinçsiz bir şekilde kullanılan ilaçlar, istenmeyen etkilere yol açabilir. Hatta birçok hastalığa neden olabilirler.

Cerrahi tedavi ise saç ekimidir. Saç ekimi ile sağlıklı ve güçlü olan bölgelerden alınan saç kökleri, dökülmenin olduğu bölgeye transfer edilerek o bölgedeki kelliğin giderilmesi sağlanmaktadır.

Saç ekimi yaptırmadan önce işlemin gerçekleştirileceği merkez iyice araştırılmalı ve işlem bu konuda uzman bir doktor tarafından gerçekleştirilmelidir.

Eğer erkek tipi saç dökülmesinden şüpheleniyorsanız bir doktora başvurmanızda fayda var. Doktor kontrolünde yapılacak akılcı bir tedavi ile hiçbir faydası olmayan ürünlere harcayacağınız paralar ve zamanınız size kalır.

Sağlıklı saçlar dileriz…

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.