banner913
banner932
banner1012

Eide'ye karşı eylem planı hazırlığındalar

banner1020

Rum ve Yunan hükümetlerinin BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yi Genel Sekreter’e ayrı ayrı şikayet edecekleri haber verildi.

banner974
Eide'ye karşı eylem planı hazırlığındalar

banner971

Fileleftheros haberi “Eide’ye Karşı Eylem Planı… Lefkoşa ve Atina Müzakerelerdeki Olumsuz Tavrına İşaret Ediyor… Başkan Mektubunda Türkiye’nin Meydan Okumalarını ve Olumsuz Tavrını Ortaya Koyuyor” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.

Gazete Rum ve Yunan hükümetlerinin, Guterres’e, müzakerelerdeki tavrından dolayı şikayet edecekleri Eide’yi “Türk tehditlerini Güney Kıbrıs’a karşı baskı unsuru olarak kullanmaya çalışmakla” suçlayacaklarını yazdı.

Haberde  Guterres’e bugün mektup gönderecek olan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in daha çok Türkiye’nin Güney Kıbrıs’a yönelik “meydan okumaları” (Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri) üzerinde duracak ve prosedürde, bugün artık belirgin hale gelen ilerleme olmayışına, Kıbrıs sorunundaki tavrını (Türk vatandaşlarına dört özgürlük) gerekçe göstererek Ankara’yı suçlayacağı kaydedildi.

Gazete Anastasiadis’in, Espen Barth Eide ile ortaya çıkan sorunu “kişiselleştirmekten” kaçınacağını, “Eide’den şikayetinin kişisel anlaşmazlık olarak algılanmaması” için mektubunda sadece  “müzakereler yönünde yardımcı rol oynaması ve yardımcı olmayan tarafları kınaması, taraflardan birine baskı yapmak için tehditlerin arkasına gizlenmemesi gerektiği” iddiasına yer vereceğini yazdı.

Habere göre Eide konusu Guterres’e, daha sonra Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras tarafından, bu hafta perşembe günü, uluslararası konferans için bulunacakları Çin’de yapacakları görüşmede iletilecek. Planlı Çipras-Guterres görüşmesinde Kıbrıs sorunu da ele alınacak ve Çipras, Eide konusunu Guterres’e bu bağlamda açacak.

Gazete yaklaşık bir ay önce de Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias’ın Guterres’e mektup göndererek Eide’yi şikayet ettiğini hatırlattı.

Habere göre BM Genel Sekreteri’nin Sözcüsü Stefan Dujarric, Eide’nin şahsıyla ilgili dile getirilen şikayetlerle ilgili soruya karşılık Guterres’in Eide’ye güveninin sürdüğünü ve Özel Danışman’ın zor bir görev ifa etmekte olduğunu söyledi.

Gazete Halkın Sesi gazetesine verdiği söyleşiyi ve bu çerçevede, sözde Rum “MEB’indeki aramaların durması için baskı beklenmesi gerektiği” sözlerini işaret ederek Kıbrıs Özel Danışmanı’nın  “yeni açıklamalarıyla Rum tarafına şantaj yapmaya aynı hızda devam ettiğini” öne sürdü.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.