banner913
banner932
banner1012

Volkan Bozkır'ın KKTC temasları

banner1020

Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, resmi temaslarda bulunmak amacıyla KKTC’ye geldi. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, resmi temaslarda bulunmak amacıyla KKTC’ye gelen Türkiye Cumhuriyeti...

banner974
Volkan Bozkır'ın KKTC temasları

banner971

Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, resmi temaslarda bulunmak amacıyla KKTC’ye geldi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, resmi temaslarda bulunmak amacıyla KKTC’ye gelen Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır’ı kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı’nda saat 10:00’da gerçekleştirilen görüşmede Dışişleri Bakanı Emine Çolak, TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu ile Bozkır’la birlikte adaya gelen heyet hazır bulundu.

Kabulde basının sadece görüntü almasına olanak tanındı.

 Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır’ı kabul etti.

Kabulde Dışişleri Bakanı Emine Çolak’da hazır bulundu.

TC Avrupa Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır kabulde yaptığı konuşmada, önceden de Sibel’i ziyaret etme ve yakından tanıma fırsatı bulduğunu belirterek, “şimdi de 64. Hükümetin bakanı olarak ilk ziyareti, boynumuzun borcu olarak KKTC’ye yapıyoruz” dedi.

2016’nın hem KKTC hem de TC için çok önemli gelişmeler beklenen bir yıl olduğunu ifade eden Bozkır, Kıbrıs sorununun çözümü açısından çok ileri bir aşamaya gelindiğini, TC’nin de AB’yle ilişkilerde yeni bir platforma ulaştığını kaydetti.

Bozkır, AB’yle yoğun temasların olacağı bir yıla girildiğini belirterek, bunun öncesinde KKTC yetkilileriyle görüş teatisinde bulunmayı ve sonrasında AB yetkilileriyle görüşmeyi uygun bulduğunu söyledi.

Bozkır, TC yetkililerinin iyi yıl dileklerini ileterek, TC olarak her zamanki gibi KKTC’nin yanında, arkasında olacaklarını vurgulayarak, “tüm arzularına ulaşmış bir Kuzey Kıbrıs” temenni eti.

SİBER

Meclis Başkanı Sibel Siber ise, 2016’da önemli gelişmeler yaşanmasını beklediklerini bu gelişmelerin olumlu olmasının da herkesin ortak arzusu olduğunu söyledi.

Kıbrıs Türk halkının yakın tarihinin hüzün ve acılarla dolu olduğunu anımsatan Siber, “tek arzumuz kendi kimliğimizle dünyadaki yerimizi almamızdır” dedi.

Rum Yönetimi Meclis Başkanı’nın zaman zaman açıklama yaptığını ve halkın kendisini susmakla eleştirdiğini söyleyen Siber, “Biz barış dili kullanmak istiyoruz hem kendi hem de Rumların haklarına saygılıyız onlardan da aynını bekliyoruz” dedi.

Siber, kendilerinin eşit haklara sahip azınlık hissetmeyecekleri bir çözüme hazır olduklarını yoksa nasıl olursa olsun bir çözüm beklentisi içerisinde olmadıklarını vurguladı.

Kıbrıs Türklerinin çözüm içerisinde de kendisini güvende hissetmek istediğini kaydeden Siber, “her zaman söylüyorum çözüm başka barış başka. Çözüm masada yapılır barışı halklar gönüllerinde yapar” dedi.
Siber, 2016’nın hem KKTC hem de TC için hayırlı bir yıl olmasını diledi.

Başbakan Ömer Kalyoncu, Avrupa Birliği’ne yönelik hazırlıkların sürdüğünü ve 84 mevzuat değişikliği yapıldığını belirtti.

Kalyoncu, “Daha yürüyecek çok yolumuz var... Tabii önemli olan Kıbrıs sorununu çözmektir” diye konuştu.

Ömer Kalyoncu, resmi temaslarda bulunmak amacıyla KKTC’ye gelen Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır’ı kabul etti.

Kabulde, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ile Dışişleri Bakanı Emine Çolak da hazır bulundu.

Başbakan Kalyoncu, kabulde yaptığı konuşmada, Meclis’te de bu konuya yönelik komite bulunduğunu, yasa ve tüzüklerin değiştirildiğini kaydetti. Kalyoncu, 35 başlıkta çalışmalar yapıldığını, yakın zamanda hızlı adımlar atmayı umduklarını söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, 2016 yılında Türkiye ve KKTC bakımından yoğun bir gündem bulunduğunu, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği ile temaslarına başlamadan önce ilk ziyaretini KKTC’ye yaptığını belirtti.

Kıbrıs sorununun çözümü için yürütülen görüşmelere Türkiye’nin verdiği önem ve desteği göstermek istediklerini söyleyen Bozkır, adada yaptığı temaslar sonucunda elde edeceği bilgi ve enerjiyle temaslarına başlayacağını ifade etti.

Bozkır, AB ile ilişkiler ve müktesebata uyum konusunda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ve var olan işbirliğinin süreceğini vurguladı.

Kıbrıs sorununun uzun yıllar sonrasında önemli bir noktada bulunduğunu ve çözülebilecek bir aşamaya geldiğini belirten Bozkır, Türkiye’nin Kıbrıs sorununun Kıbrıslı Türklerin arzu ettiği şekilde, iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayalı bir çözüme ulaşması arzusunda olduğunu ifade etti.

Bozkır, “Bunun, AB müktesebatına uyum bakımından birincil düzenleme olarak işlenmesi önemlidir. Bu konuda da Türkiye olarak sizlerle işbirliği yapıp, destek olmayı arzu ediyoruz” dedi.

DIŞİŞLERİ BAKANI ÇOLAK, BOZKIR’LA GÖRÜŞTÜ; HEYETLER ARASI GÖRÜŞME YAPILDI

Dışişleri Bakanı Emine Çolak, resmi temaslarda bulunmak amacıyla KKTC’ye gelen Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır’la görüştü.

Dışişleri Bakanlığı’ndaki görüşmede, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin de hazır bulundu. Görüşme heyetler arası çalışma yemeğiyle devam etti. 

Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Kıbrıs sorununun çözümü için önemli bir noktada bulunulduğunu, Türkiye’nin, Kıbrıs sorununun Kıbrıslı Türklerin arzu ettiği şekilde, iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğin sağlandığı, geleceğe güvenle bakılabilecek, geçmişte yaşanan tabloların yaşanmayacağı bir tablo içinde çözüme kavuşması arzusunda olduğunu ifade etti.

Kuzey Kıbrıs’ı ziyaret etmeden Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği ülkelerine yapacağı temaslara başlamayı doğru bulmadığını söyleyen Bozkır, adaya gelerek, Türkiye’nin KKTC’nin yanında olduğunu göstermeyi istediğini kaydetti.

Yararlı temaslar yaptığına işaret eden Bozkır, 2016 yılının KKTC halkı için en güzel sonuçlarla tamamlanması dileğinde bulundu.

Dışişleri Bakanı Emine Çolak da, heyetler arasında bir çalışma yapacaklarını, bu çalışmanın üç başlıkta gerçekleşeceğini belirtti.

Çolak, Kıbrıs konusunda görüşmelerin yoğunlaştığı bu dönemde Avrupa Birliği faktörünün nasıl bir rol oynadığını, görüşmeler şemsiyesi altında kurulan özel komitenin çalışması ve gündeminde bulunanları görüşeceklerini kaydetti.

KKTC hükümetinin ve Meclis’in geçirmesi gereken yasalar, bakanlıklarda yapılacak reformlar konusunda fikir alışverişinde bulunmak istediklerine değinen Çolak, AB perspektifi içinde çözüm ve sonrasında meydana gelecek durumlarla ilgili görüşmeler yapacaklarını belirtti.

Çolak, Bakan Bozkır’ın AB deneyimleri ve temasları konusunda bilgi edinmek istediklerini kaydetti.

BOZKIR, ERTUĞRULOĞLU VE EVREN’LE GÖRÜŞTÜ

KKTC’deki temaslarını sürdüren Türkiye AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır,  Bayındırlık Çevre Kültür Bakanı Kutlu Evren  ve Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile de görüştü.

Cratos Otel’deki görüşmede basına  görüntü imkanı verildi ancak açıklama yapılmadı.

TC AB BAKANI BOZKIR’A GAÜ’DEN FAHRİ DOKTORA…

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Senatosu, Türkiye Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır’a fahri doktora ve diploma takdim etti.

Fahri Doktora ve diploma takdimi için bugün saat 16:30’da GAÜ Milenyum Senato Kongre Merkezi’nde tören düzenlendi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Asım Vehbi’nin konuşma yaptı, Bozkır’ın özgeçmişi okundu.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır’ın GAÜ’lü öğrenci ve akademisyenlere yönelik “Türkiye, AB ve Kıbrıs” konulu konferansının ardından, fahri doktora ve diploma GAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Memduh Erdal ile Rektör Prof. Kutsal Öztürk tarafından sunuldu.

Kararın gerekçesini okuyan GAÜ Kurucu Rektörü, Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, fahri doktora ve diplomanın,  Volkan Bozkır’ın yurtiçi ve dışında geldiği her görevi en üst düzeyde başarıyla yerine getirmesi, uluslararası arenada gerek Anavatan Türkiye gerekse KKTC arasında dostluk köprüleri inşa etmesi ve mevcut dost ilişkilerin devamlılığının sağlanmasında gösterdiği azim ve kararlılığı neticesinde verildiğini söyledi.

VEHBİ:  “GAÜ AİLESİ ADINA BÜYÜK BİR ONUR”

GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Asım Vehbi törendeki konuşmasında, GAÜ Ailesinin Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır’a fahri doktora ve diploma takdim etmesinin büyük bir onur olduğunu, Kıbrıs konusunun sıcak olduğu bir süreçte Bozkır’dan Kıbrıs konusunu dinleyecek olmanın da büyük keyif ve ders olacağını kaydetti.

Vehbi, bir akademisyen gözüyle AB yolculuğu sürecinde Kıbrıs ve ada ile ilgili bilgiler de sundu.

BOZKIR: “ONUR DUYDUM”

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır da, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin başarılı üniversitelerinden GAÜ’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti belirterek, bu kapsamda üniversite senatosunun şahsına tevdi ettiği fahri doktora ve diplomadan onur duyduğunu ifade etti.

100 farklı ülkeden 15 bin öğrencisi, 3 kıtaya yayılmış kampüsleri, yurtdışı eğitim programları, tanınmış akreditasyon ve fakülteleriyle GAÜ’nün bir dünya üniversitesi olduğunu ifade eden Bozkır, üniversiteyi küreselleşmenin getirdiği fırsatları iyi değerlendirmesi, vizyonel bakış açısıyla hareket etmesi, donanımlı ve nitelikli bir yüksek öğretim kurumu olması nedeniyle kutladı.

Bozkır, KKTC’de bugün yaptığı temaslarda, Kıbrıs müzakereleri yanında Türkiye’nin AB ile ilişkilerinin karşılıklı olarak değerlendirildiğini ve bunun kendisini daha donanımlı kıldığını vurguladı.

Törene Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Dışişleri Bakanı Emine Çolak, Ulaştırma Bakanı Tahsin Eruğruloğlu, Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren, GAÜ yöneticileri, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Buradaki törenin ardından BRTK’da canlı yayına katılan Bozkır’ın saat 20.30 sıralarında KKTC’den ayrılması bekleniyor.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.