banner913
banner932
banner1032

Kayıp şehide 39 yıl sonra cenaze töreni

banner1020

Rum askerler tarafından 1974’te Doğruyol’da öldürülen ve kalıntıları 39 yıl sonra Tekke Bahçesi’ndeki kazılarda bulunan Erdoğan Derviş, devlet töreniyle Tekke Bahçesi Şehitliği’ne defnedildi

banner974
Kayıp şehide 39 yıl sonra cenaze töreni

banner971
Kıbrıs’ta 1974’te Kıbrıslı Rum askerlerin Doğruyol’a düzenlemiş olduğu saldırı esnasında öldürülen Mustafa Hüseyin ve Erdoğan Derviş’ten geride kalan kalıntılar, Tekke Bahçesi’nde yürütülmüş olan kazılarda yedi kişinin birlikte gömülmüş olduğu tek bir mezarda bulunarak kimliklendirilmişti.
Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çalışmalarıyla kalıntıları bulunup, kimliklendirilen Erdoğan Derviş, dün devlet töreniyle Tekke Bahçesi Şehitliği’ne defnedildi.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Erdoğan Derviş için düzenlenen devlet törenine katıldı.
Şehidin tabutuna sarılı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti bayrakları, şehit Erdoğan Derviş’in ablası Asiye Yılsay’a Cumhurbaşkanı Tatar tarafından teslim edildi.
Cumhurbaşkanı Tatar törende yaptığı konuşmada, şehit Erdoğan Derviş’e sahip çıkmak, onu unutturmamak, şehitlerin verdikleri mücadeleyi tarihe not etmek ve ailelere gösterilen hürmet açısından düzenlenen törenin önemine dikkat çekti. Tatar, Erdoğan Derviş’in genç yaşta Kıbrıs Türkü’nün haklı mücadelesi için hayatını kaybettiğini dile getirdi.
Şehitler olmasa Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurulamayacağına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, “Şehidimiz, Kıbrıs Türkü’nün haklı davasında ve kutsal tarihinde adını alacaktır. Bu ülkede barış, huzur ve güvenlik içinde yaşıyorsak onu şehitlerimize borçluyuz” dedi.
Kayıp Şahıslar Komitesi’ne gösterdikleri çalışmalardan dolayı teşekkür eden Cumhurbaşkanı Tatar, Şehit Aileleri Derneği’ne ve komutanlara da teşekkürlerini sundu. Cumhurbaşkanı Tatar, şehitlere Allah’tan rahmet ve ailelerine sabırlar diledi.
Kıbrıs Türkü’nün 1974 öncesinde çok acılar çektiğini ve yüzlerce insanın hayatını kaybettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, şunları kaydetti:
“Halen daha kayıplarımızı buluyoruz. Şehidimizin huzurunda, ‘Türkiye’nin garantörlüğü ve askeri varlığından vazgeçmeyeceğimizin’ sözünü veriyoruz. Devletimizi kurana kadar büyük bedeller ödedik. Devletimiz, özgürlüğümüz, bağımsızlığımız, hürriyetimiz ve insanca yaşama hakkımızdır. Anavatan Türkiye’ye şükranlarımı sunarım. Askerlerimize ülkede barışı, huzuru ve güveni korudukları için teşekkür ederim. Doğu Akdeniz’de bir Türk devleti olan KKTC sonsuza dek yaşayacaktır.”
ERDOĞAN DERVİŞ HAKKINDA
Erdoğan Derviş, Doğruyol’da 1974’te Kıbrıslı Rum askerlerin saldırısı esnasında öldürülmüştü.
1956 yılında Alifodez’de (Agioi Iliofodi ya da Eliofodes) dünyaya gelen Erdoğan Derviş’le ilgili olarak Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği’nin yayımladığı Şehitler Albümü’ndeki bilgilere göre, mesleği dülgerlikti... Ayrıca Yaman taburunda, Doğruyol’da mükellef mücahit olarak görev yapmaktaydı. Annesinin adı Cemaliye Derviş, babasının adı Derviş Osman idi... Erdoğan Derviş’in üç de kardeşi var: Kemal, Ayşe ve Asiye... Erdoğan Derviş’in annesiyle babası ardı ardına vefat edince, onu ablası Asiye Hanım besleyip büyütmüştü... Asiye Hanım, 1974’te kardeşi Erdoğan Derviş’in öldürüldüğünü duyunca gidip naaşını teşhis etmeye çalışmış ancak üzülmesin diye buna izin verilmemişti...
Erdoğan Derviş’in kendi adına Boğaz Şehitliği’nde bir mezarı var. Ancak bu mezarın boş olup olmadığı ya da başka, bilinmeyen bir kişinin mi bu mezarda gömülü olup olmadığı bilinmiyor..
banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.