banner913
banner932
banner1032
banner1038

Gezici anketinde çarpıcı sonuçlar

banner1020

Türkiye’de faaliyet gösteren araştırma şirketi Gezici, KKTC’de olası bir seçimde partilerin alacağı oyları araştırdı. Buna göre Halkın Partisi(HP) hatırı sayılır bir oranla birinci parti gözükmekte. Ancak tek başına iktidara gelecek bir oran olmadığından koalisyon ortaklığı öngörülüyor.

banner974
Gezici anketinde çarpıcı sonuçlar

banner971

Gezici Araştırma Şirketi, 13-15 Mayıs 2017 tarihlerinde 1481 katılımcı üzerinden 18 yaş ve üstü seçmen nüfusu ile yaptığı anket sonuçlarında 5 Partili bir meclis tablosu çıktığı görüldü.
Halkın bugün Meclis’te yer alan partiler yanında HP’yi de ciddi bir oranla eklemekte kararlı olduğu görülmekte. HP %30 oranında birinci parti olarak gözüküyor.

Hükümetin başarı düzeyini % 60 başarısız bulan vatandaş, hükümetin icraatlarından da memnun değil. % 60 oranında Cumhurbaşkanı Akıncı başarılı bulunurken, KKTC’deki en büyük sorun %33’lük oranla Kıbrıs Sorunu oldu. Barış yanlısı parti politikaları % 45.38 oranında beğenilirken, kendi partisi dışında başka bir partiye oy vereceklerse bu partilerin HP ve TDP olacağı öngörülüyor.

Vatandaş her ne kadar hükümet icraatlarından memnun olmadığını ve barışçı politikalarını beğendiğini söylese dahi UBP %23,4 oranında ikinci parti alarak yerini alıyor. Ankete göre CTP’ye ilginin azaldığı söylense de %18 oranında üçüncü parti olarak listede yerini almayı başarıyor. Yeni kurulan partiler arasında YDP ise %4,8 oy oranı ile barajı zorlayacağa benziyor.

Gezici Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gezici yapmış olduğu basın toplantısında anket sonuçlarını değerlendirdi. Gezici, Son meclis döneminde hükümette yer alan siyasi partilere halkın ilgisinde azalma var, hükümette yer almamış partilere ilginin artmakta olduğunu söyledi. Gezici’nin değerlendirmeleri şöyle: “Özellikle şu an meclis dışında yer alan HP’ye ciddi bir ilgi vardır. Bununla beraber yine Meclis dışında bulunan YDP’ye olan ilgi artmaktadır. Mecliste bulunan ve halkın ilgisinin arttığı tek parti ise TDP olarak görülmektedir.  Yani son genel seçimde olduğundan da fazla, bugün milletvekili olan isimlerin pek çoğu Meclis’e dahi giremeyebilecektir.” 

Ankette, yenilik ve değişim arayan seçmenin, HP ve TDP arasında tercihini kullanmaya yöneldiği, ve koşullara bağlı olarak bu iki partiden birine yönelimin artıp azalabileceği gözlemlenmekte.

Kararsız oylar, anket tekniği gereği tüm partilere alacakları oylar oranında dağıtılıyor olsa dahi, bu oyların büyük bölümü, yani kararsızların büyük bölümü yeni veya denenmemiş olan partilere kayacağı görülüyor. Bu çerçevede ikinci parti tercihleri de incelendiğinde seçim yaklaştıkça kararsız oyların daha büyük bir oranda HP’ye ve TDP’ye dönmesi beklenebileceği öngörüler arasında. YDP’nin ise kendini sağda tanımlayan kararsız seçmenden daha çok oy alabilme ve barajı geçebilme ihtimaline az da olsa sahip olduğu görülüyor.

İkinci parti tercihlerinde göreceli olarak yüksek görülen HP ve TDP’nin kararsız ve karmalardan alacağı oyu daha da artırıp artıramayacağı çıkaracağı adaylara bağlı olduğu da belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın görevinde başarılı bulunduğu da gözükmekte olup, Cumhurbaşkanı her ne kadar bağımsız olsa da, halk, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın politikalarıyla TDP arasında çok güçlü bir bağ kurmakta. Bu açıdan Cumhurbaşkanının başarısı belli bir oranda TDP’ye de olumlu olarak yansıma potansiyelini barındırdığı yorumu yapılmakta.

İşte anket tabloları:

Tablo 1.Araştırmaya Katılan KKTC Halkı’nın Bugün Milletvekili Genel Seçimi Olsa Hangi Partiye Oy Vereceğine İlişkin Dağılım

Bugün Milletvekili Genel Seçimi Olsa Hangi Partiye Oy Verirsiniz

Yüzde (%)

Kararsızların ve Karma Oyların Dağıtılmış Hali

HP

30,8

UBP

23,4

CTP

18,1

TDP

10,2

DP

7,8

YDP

4,8

TKP-YG

2,2

YKP

1,5

BKP

1,2

Toplam

100

Araştırmaya katılan KKTC Halkı’nın bugün milletvekili genel seçimi olsa hangi partiye oy vereceğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 30,8’i HP’ye oy vermek istediğini ifade ederken, % 23,4’ü UBP’ye,  % 18,1’i CTP’ye, % 10,2’si TDP’ye ve % 7,8’i DP’ye oy vereceğini ifade etmektedir.

Tablo 2. Araştırmaya Katılan Halkın Şuan ki Hükümetin Başarı Düzeyini Notlandırırsa Kaç Puan Verdiğine İlişkin Dağılım

Şuan ki Hükümetin Başarı Düzeyine Kaç Puan Verirsiniz?

Yüzde (%)

1 – 4 Arası Puan Verenler

60,2

5 – 7 Arası Puan Verenler

25,0

8 – 10 Arası Puan Verenler

14,8

Toplam

100

Araştırmaya katılan halkın şuan ki hükümetin başarı düzeyini nasıl gördüğüne ilişkin dağılım incelendiğinde, % 60,2’si 1 – 4 arası puan vererek başarısız olduğunu ifade ederken, % 25’i kısmen başarılı olduğunu ve % 14,8’i ise başarılı olduğunu ifade etmektedir.

Tablo 3. Araştırmaya Katılan KKTC Halkı’nın Bugün Milletvekili Genel Seçimi Olsa Oy Vermek İstediği Parti Dışında, İkinci Olarak Düşündüğü Partiye İlişkin Dağılım

Bugün Milletvekili Genel Seçimi Olsa Oy Vermeyi Düşündüğü Parti Dışında İkinci Olarak Düşündüğü Parti Hangisidir?

Yüzde (%)

HP

17,9

CTP

6,9

UBP

10,5

TDP

15,8

TKP-YG

2,3

DP

9,2

YDP

7,3

BKP

2,1

YKP

1,7

KARMA OY

9,4

Hiçbiri

16,9

Toplam

100

Araştırmaya katılan KKTC Halkı’nın bugün milletvekili genel seçimi olsa oy vermek istediği parti dışında, ikinci olarak düşündüğü partiye ilişkin dağılım % 17,9’u HP’ye oy vereceğini ifade ederken, % 10,5’i UBP’ye % 15,8’i TDP’yeve % 6,9’ü CTP’ye oy vereceğini ifade etmektedir. Bununla birlikte % 16,9’ hiçbirini düşünmediğini ifade etmektedir.

Tablo 4. Araştırmaya Katılan Halkın Son Genel Seçimden Sonra Oluşan Koalisyon Hükümetlerinde Yer Alan DP, UBP ve CTP’nin İcraatlarından Memnun Olup Olmamasına İlişkin Dağılım

Son Genel Seçimden Sonra Oluşan Koalisyon Hükümetlerinde Yer Alan DP, UBP ve CTP’nin İcraatlarından Memnun Musunuz?

Yüzde (%)

Evet memnunum

9,6

Kısmen memnunum

21,1

Hayır memnun değilim

59,7

Bir Fikrim yok

9,6

Toplam

100

Araştırmaya katılan halkın son genel seçimden sonra oluşan koalisyon hükümetlerinde yer alan DP, UBP ve CTP’nin icraatlarından memnun olup olmamasına ilişkin dağılım incelendiğinde  % 9,6’sı memnun olduğunu ifade ederken % 21,1’i kısmen memnun ve % 59,7’si memnun olmadığını ifade etmektedir.

Tablo 5. Araştırmaya Katılan ve Koalisyon Hükümetlerinden Memnun Olmayanlara Göre Yeni Bir Koalisyon Hükümeti Kurulsa Hangisini Tercih Edeceğine İlişkin Dağılım

Yeni Bir Koalisyon Hükümeti Kurulsa Hangisini Tercih Edersiniz?

Yüzde (%)

Bence Koalisyon olmamalı

30,1

HP-TDP

17,8

UBP-DP

14,3

CTP-TDP

8,6

UBP-CTP

8,2

CTP-DP

6,5

UBP-HP

5,9

CTP-HP

5,5

UBP-YKP

1,5

Diğer

1,6

Toplam

100

Araştırmaya katılan ve koalisyon hükümetlerinden memnun olmayanlara göre yeni bir koalisyon hükümeti kurulsa hangisini tercih edeceğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 30,1’i koalisyon olmaması gerektiğini ifade ederken % 17,8’i HP – TDP, % 14,3’ü UBP-DP ve % 8,6’sı CTP-TDP koalisyon tercihi olduğunu ifade etmektedir. HP ve TDP partileri seçmenin sempatisini kazandığı güvendiği parti olarak karşımıza çıktığı görülüyor. Halkın çoğunluğu ise koalisyonlara sıcak bakmıyor.

Tablo 6. Araştırmaya Katılan Halkın Hangi Parti Politikalarını Beğendiğine İlişkin Dağılım

Hangi Parti Politikalarını Beğeniyorsunuz?

Yüzde (%)

Barış Yanlısı Politikalar

45,38

Milliyetçi Politikalar

33,28

Sosyal Demokrat Politikalar

27,63

Sosyalist Politikalar

7,27

Liberal Ekonomik Politikalar

24,95

Diğer

1,90

*Araştırmaya katılanlar birden fazla tercih yapmıştır.

Araştırmaya katılan halkın hangi parti politikalarını beğendiğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 45,38’i barış yanlısı politikalar beğendiğini ifade ederken % 33,28  milliyetçi politikalar ve  % 27,63’ü sosyal demokrat politikalar beğendiğini ifade etmektedir.

Tablo 7. Araştırmaya Katılan KKTC Halkı’nın Sn. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı Genel Olarak Düşündüğünde, Müzakere Sürecindeki Performansını Nasıl Değerlendirdiğine İlişkin Dağılım

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı Genel Olarak Düşündüğünde, Müzakere Sürecindeki Performansını Nasıl Değerlendirirsiniz?

Yüzde (%)

Çok başarılı

18,1

Başarılı

40,5

Ne Başarılı ne de başarısız

17,3

Başarısız

15,5

Çok başarısız

7,2

Fikri yok

1,4

Toplam

100

Araştırmaya katılan KKTC Halkı’nın Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı genel olarak düşündüğünde, müzakere sürecindeki performansını nasıl değerlendirdiğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 18,1’i çok başarılı olduğunu ifade ederken % 40,5’i başarılı ve 15,5’i başarısız olduğunu ifade etmektedir Halkın % 60’ı Sn. Akıncı’yı başarılı buluyor.

Tablo 8. Araştırmaya Katılan KKTC Halkı’na Göre Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Siyasi Düşüncesinin Hangi Partiye Yakın Olduğu ile İlgili Görüşlerine İlişkin Dağılım

Sizce Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Siyasi Düşüncesi En Çok Hangi Partiye Yakındır?

Yüzde (%)

HP

0,7

CTP

34,5

UBP

5,9

TDP

42,1

TKP - YG

10,1

DP

0,5

YDP

0,9

BKP

0,7

YKP

0,4

Karma Oy

4,2

Toplam

100

Araştırmaya katılan KKTC halkı’na göre Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın siyasi düşüncesinin hangi partiye yakın olduğu ile ilgili görüşlerine ilişkin dağılım incelendiğinde % 42,1’i TDP’ye yakın olduğunu ifade ederken % 34,5’i CTP’ye ve % 10,1’i TKP - YG’yi yakın olduğunu ifade etmektedir.

Tablo 9. Araştırmaya Katılan KKTC Halkı’na Göre KKTC’nin En Büyük Sorununun Ne Olduğu ile İlgili Görüşlerine İlişkin Dağılım

Sizce KKTC’nin En Büyük Sorunu Nedir?

Yüzde (%)

Kıbrıs Sorunu

33,11

Yolsuzluk

26,59

Sağlık

26,09

Eğitim

22,79

Plansızlık

21,88

İşsizlik

21,14

Partizanlık

17,42

Trafik

16,27

Kamuda verimsizlik

14,20

Pahalılık

13,13

Su Sorunu

9,99

Çevre

9,58

*Araştırmaya katılan KKTC Halkı birden fazla tercih yapmıştır.

Araştırmaya katılan KKTC Halkı’na göre KKTC’nin en büyük sorununun ne olduğu ile ilgili görüşlerine ilişkin dağılım incelendiğinde, % 33,11’i Kıbrıs sorunu olduğunu ifade ederken, % 26,59’u yolsuzluk sorunu, % 26’sı sağlık sorunu hastaneler tedavi süreleri, % 22,7’si eğitim sorunu ve % 21,88 Plansızlık olduğunu ifade etmektedir. Ülkenin en önemli sorunu nedir diye sorduğumuzda yolsuzluk ilk onda gerilerde yer alırken son anketimizde 2. Sırada yer aldığı her 3 kişiden birinin ülkenin en önemli sorunu yolsuzluk dediği görülüyor.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.