banner913
banner932
banner1032

EL-SEN'e Polis Engeli

banner1020

Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası’nın, KIB-TEK’e 92 milyon TL borcu olan Havalimanı’nın elektrik enerjisini keseceğini açıklaması üzerine polis, kesim işleminin yapılacağı Meriç Trafo Merkezi önüne adeta etten duvar ördü. Polis ile KIB-TEK çalışanları arasında arbede çıktı, elektrik enerjisi kesilemedi

banner1045
EL-SEN'e Polis Engeli

banner971
K.T. Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN) Meriç Trafo Merkezi'ne girip, 92 milyon TL'lik birikmiş borcu olduğunu gerekçe göstererek Havalimanı Terminali'nin elektriğini kesme girişiminde bulundu.
Polis, El-Sen üyesi KIB-TEK çalışanlarının trafo merkezine girişine izin vermedi.
Çalışanların, “Lütfen, bırakın girmek zorundayız” sözlerine karşın polis, KIB-TEK çalışanlarına müdahale etti. Polisle El-Sen ve sendikaya destek verenler arasında arbede yaşandı.
El-Sen Başkanı Ahmet Tuğcu, polisin müdahalesinin ardından, bir gece ansızın, haber vermeden havalimanının elektriğini keseceklerini söyledi. Tuğcu ayrıca Değirmenlik Karakolu'na da giderek, yasaların uygulanmasını engelleyen polis memurları hakkında şikâyette bulunacaklarını belirtti. Tuğcu, polisin, yasaların uygulanmasına engel olup, Havalimanı işletmecisi  T&T şirketinin sahibi Emrullah Turanlı'yı koruduğuna işaret etti.
El-Sen Başkanı Tuğcu, eylem sırasındaki basın açıklamasında, T&T şirketine yapılan kıyağa ve iltimasa son vermek için trafo merkezine geldiklerini söyleyerek, borcun ödenmesi için verilen sürenin dün sabah dolduğunu belirtti.
KIB-TEK Müdürü Dalman Aydın'ın şaibeli açıklamalar yaptığını iddia eden Tuğcu, KIB-TEK ile T&T şirketinin herhangi bir mutabakata varmadığını, bunun yerine sadece borçların yapılandırması için bir dilekçe verdiğini aktardı.
3 buçuk yılda 9 kez af yasası çıkarıldığını ve son afla birlikte siyasilere yakın kişilere taksitli yapılandırma yapıldığını kaydeden Tuğcu, KIB-TEK'in "halkın yararına" diyerek havalimanında yapmaya çalıştığı yapılandırmanın, halkın değil söz konusu şirketin yararına olduğunu belirtti. Tuğcu, Havalimanı’nın halihazırda çoktan satılmış olduğunu savundu.
KIB-TEK'in dün borç kapatmak için bankadan yüzde 55'lere varan faizle borçlandığını fakat buna karşın KIB-TEK'e ödenmeyen borçlara yüzde 38' faiz uyguladığını dile getiren Tuğcu, aradaki yüzde 18'lik farkın görev zararı olarak halk tarafından ödeneceğini aktardı.
Tuğcu, havalimanını besleyen biri 11 KWA, diğer 22 KWA'lık iki ayrı hat bulunduğunu ve bugün sadece "Emrullah Turanlı'nın darphanesi" diye niteledikleri havalimanı terminal binasını besleyen 22 KWA'lık kablonun enerjisini kesmeye geldiklerini söyledi.
Tuğcu ayrıca, 11 Haziran'da KIB-TEK'deki sorunlar için Başbakanlık ve KIB-TEK Müdürü de dahil ilgili makamlara öneri yazı yolladıklarını ve bunun içeriğinde maaşlarla ilgili hiçbir talep bulunmadığını kaydederek, üretim yetersizliği ve altyapı eksikliklerine yönelik yazdıkları bu önerilerin 28 Haziran'a kadar cevap alamadıkları takdirde, süresiz eylem de dahil her türlü eylemi yapabileceklerini belirtti.
Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (TÜRK-SEN) Başkanı Arslan Bıçaklı da devlet kurumlarının kimseye babasından miras kalmadığını söyleyerek, konunun tartışmaya kapalı olduğunu belirtti. Bıçaklı, KIB-TEK'in, enerji üretip sattığını ve kim olursa olsun 675 TL'yi aşan borcu olan herkesin elektriğini kesme yetkisine sahip olduğunu kaydetti.
92 Milyon TL olan borcun ay başında 100 milyonu bulacağına işaret eden Bıçaklı, yakıt almak için bankadan borçlanacak KIB-TEK'in borç faizini KIB-TEK müdürünün ödeyip ödemeyeceğini sordu.
Hükümetin yapamadığı işi KIB-TEK çalışanının sendikası El-Sen'in yapmaya çalıştığını, ona da polisin engel olduğunu kaydeden Bıçaklı, halkın malının Havalimanı değil KIB-TEK olduğunu ve sendikanın halkı ve kurumu zarara uğratmamak için trafo merkezine eylem yapmaya geldiğini söyledi.
Eyleme destek veren Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, ülkede önceki gün yayınlanan bir anketten örnek vererek, halkın en fazla liyakatsiz yönetici ve bürokratlardan şikayeti olduğuna işaret ederek, halkın, yolsuzluk, rüşvet, partizanca istihdam ve sahte diploma olaylarından usandığını belirtti.
KIB-TEK Müdürü Dalman Aydın'ın "ihalesiz akaryakıt alımı" konusunun Sayıştay raporlarına girdiğini, partizanca istihdam, ve bakım-onarım ihalesinin Türkiye'den bir şirkete verilmesi konularından da "sabıkalı" olduğunu söyleyen Maviş, bir vatandaş olarak tüm bu yolsuzluklardan, Emrullah Turanlı'dan ve Türkiye'nin 4. zengini konumunda bulunan AKSA Şirketi sahibi Cemil Kazancı'dan hesap sorulmasını istediğini kaydetti. 
CTP Milletvekili Sami Özuslu da El-Sen'in geçmişte Maliye Bakanlığı, Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı gibi devlet kurumlarının da elektriklerini kestiğini hatırlatarak, şu an "Havalimanı sahibinin devletten daha büyükmüş" imajı yaratıldığını söyledi.
Özuslu, tahsilat yapmanın neden El-Sen'e düştüğüne anlam veremediğini de belirterek, 92 Milyon TL'nin aylık faizinin 3,75 milyon TL'yi bulduğuna işaret etti. Özuslu, "KKTC'de otel yatırımları devam eden T&T şirketi battı mı yoksa iflas mı etti?" sorusunu sordu.
Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel artık ülkede yasaları uygulayanların değil, zenginlerin korunduğunu söyledi.
Gökçebel, "Hani ucuza uçak bileti bulacaktık, hani rekabeti getirecektik... Maalesef hırsızları ülkeye getirdik, onlar insanları soyuyor biz de polis kullanarak onları koruyoruz" dedi. Gökçebel, 92 milyon TL'lik borcuna rağmen, ülkede üçüncü oteli inşa etmeye çalışan bir şirketin borç yapılandırma isteği yazsının da kamuoyuna "mutabakat metni" olarak lanse edildiğini iddia etti.

 
banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.