banner913
banner932
banner1012

Kamu bankalarının net döviz açık pozisyonu yasal sınırı aştı

banner1020

banner974
Kamu bankalarının net döviz açık pozisyonu yasal sınırı aştı

banner971

İktisatbank Hazine Bölümü Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu'nun günlük para ve piyasa analizi şöyle:

  • USD/TRY kuru neredeyse 4 haftadır 6,85-6,86 bandında yatay bir seyir izliyor. Türk insanının adeta nabzını tutan kurun bu kadar hayat belirtisi olmayan bir dönem geçirmesine hiç de alışık değiliz.
  • Otoritelerin döviz alımını caydırmak adına aldığı önlemleri bu platformda çok defa ele aldık. Devamında, kuru tutmanın maliyeti ise hem TCMB rezervlerinde, hem de kamu bankalarının bilançosunda su yüzüne çıkıyor.
  • Yılbaşında 81,2 milyar dolar olan TCMB'nin brüt döviz rezervleri 51,3 milyar dolara gerilerken, kuru savunmak için kamu bankalarının can siperane duruşu, net genel döviz pozisyonunu kırmızı çizgiye dayandırdı.
  • 3 Temmuz ile biten haftada, kamu bankalarının net döviz açık pozisyonu 8,3 milyar dolar olurken, net döviz açığının yasal özkaynaklara oranı da %20,7 seviyesine ulaşarak, mevzuatın gereği yasal sınır olan %20’nin de üzerine yükseldi (bakınız grafik).
  • Mevzuata göre, söz konusu aşım tutarının yasal özkaynaktan düşülmesi ve otoriteye rapor sunulması gerekiyor. Bu bakış açısı ile, kamu bankalarının USD/TRY kuruna verdiği desteğin de (kuru belli bir bantta sabit tutma) azalması gerekiyor.
  • Her ne kadar USD/TRY kuru, ‘bitkisel hayatta’ kalmaya devam etse de, hisse senedi piyasasında düşüş, CDS ve tahvil faizlerinde ise yükseliş eğilimi, geride bıraktığımız haftanın ikinci yarısında hissedildi.
  • Avrupa ve ABD borsalarının haftayı iyimser bir görünüm ile tamamlamasına rağmen, BIST100 endeksinde son 3 günde tepe ve dip seviyesi arasında %6 oranında bir gerileme görülüyor. Hatırlanacağı üzere, Cuma günü borsa cephesinde teknik bir bakış açısı ile son yukarı yönlü ivmelenme öncesinde düşüşe imkan tanıdığımızı belirmiştik (bakınız grafik).
  • Analizin devamı için aşağıdaki linke tıklayın:
  • https://www.iktisatbank.com/hazine-bulteni
banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.