banner913
banner932
banner1012

S. Arabistan Yemen sınırına asker yığdı

banner1020

Dünya Haberleri › S. Arabistan Yemen sınırına asker yığdı haberi Suudi Arabistan, Dışişleri Bakanı Faysalın Yemende barışçıl çözüm olmazsa gerekeni yaparız açıklamasının ardından Yemen sınırına ağır silah, tank ve diğer...

banner974
S. Arabistan Yemen sınırına asker yığdı

banner971
Dünya Haberleri ›
S. Arabistan Yemen sınırına asker yığdı haberi
Suudi Arabistan, Dışişleri Bakanı Faysalın Yemende barışçıl çözüm olmazsa gerekeni yaparız açıklamasının ardından Yemen sınırına ağır silah, tank ve diğer askeri teçhizatları yığmaya başladı.
Reuters'e konuşan ABD'li yetkililer, Suudi Arabistanın Yemen ile sınır bölgesinde yoğunlaştırdığı askeri sevkiyatın 'önemli olduğunu belirtti.
 
Yetkililerden biri, İran destekli Şii Husilerin Yemenin güneyine ve Yemen Devlet Başkanı Abdurrabu Mansur Hadinin siyasi faaliyetlerini yürüttüğü Aden'e saldırmaları halinde, Hadi'yi korumak amacıyla hava saldırılarına hazırlanıyor olabileceğini belirtti.
 
İsminin açıklanmasını istemeyen bir başka yetkili ise, ABDnin Suudi Arabistanın söz konusu sınır bölgesinde askeri teçhizatları ile alakalı istihbarat bilgisine sahip olduğunu, ancak gücün nerede konuşlandığını veya ne büyüklükte olduğu ile alakalı kesin bir bilginin bulunmadığını dile getirdi.
 
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Muhammed Bin Selman Bin Abdulaziz ise, dün ülkenin Yemen sınırında konuşlanan askeri gücü ve teçhizatlarını bizzat denetlemişti.
 
'Saldırganlığa karşı gerekli adımları atacağız'
 
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud Faysal, Pazartesi günü Yemendeki krizin barışçıl yollarla çözülmemesi halinde bölge ülkelerinin 'saldırganlığa karşı gerekli adımları atacağını' söylemişti.
 
Faysal, “Yemen'deki sorunun siyasi ve barışçıl yollarla çözülmesini umut ediyorum ama bu gerçekleşmezse bölge ülkeleri saldırganlığa karşı gerekli adımları atacaktır. Elimizden geldiğince Yemen Devlet Başkanı Mansur Hadiye destek vereceğiz. Bunu sadece bir tarafı savunmak için değil Yemenin istikrarını sağlamak için yapacağız” ifadelerini kullanmıştı.
 
Riyad ilk kez Yemen'deki İran varlığına karşı bu kadar net ve sert bir ton kullanıyor.
İran, Yemen'de Şii Husilerin 21 Eylül 2014te Sanayı ele geçirmesinin ardından hem siyasi hem de maddi ve askeri olarak harekete desteğini artırdı.
 
Son olarak Husiler darbe girişiminde bulunurken, İran, Yemen Devlet Başkanı Mansur Hadinin güneydeki Adene sığınması ve Cumhurbaşkanlığı koltuğundan istifasını geri çekmesine tepki göstererek Husileri siyasi anlamda desteklediğini duyurmuştu.
 
İran'ın Yemen'in içişlerine müdahalesi en fazla bölgedeki en büyük rakibi Suudi Arabistan'ın tepkisine neden oluyor.
 
Kaynak: Al Jazeera
banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.