banner913
banner932
banner1012

Ankara'nın PYD'den 3 beklentisi

banner1020

Tel Abyad'ın IŞİD'den YPG'ye geçmesinin ardından iki grup arasındaki çatışmalar Cerablus'ta yoğunlaştı

banner974
Ankara'nın PYD'den 3 beklentisi

banner971

 

Türkiye-Suriye sınırındaki kritik noktaların son dönemde savaşan taraflar arasında el değiştirmesinin ardından Ankara her türlü seçeneğe karşı bir yol haritası hazırladı. Mara hattındaki IŞİD tehlikesinin büyümesi üzerine Türkiye ile ABD arasındaki operasyon temalı görüşme ve müzakerelerin yoğunlaştığı öne sürülüyor. Türkiyenin IŞİDe karşı koalisyonun operasyonlarına Türk hava unsurlarıyla ya da başka şekilde katılıp katılmayacağı ise Washington ile yürütülen güncel aktif müzakerelerin parçası€¦

PYD ile uzlaşmak mümkün

Halihazırda PYD ile Ankara arasındaki iletişim kanallarının açık olduğu vurgulanıyor ancak temasın kimler arasında olduğu noktası muğlak bırakılıyor. Üst düzey yetkili IŞİD ile PYD arasında çok büyük fark var. Biz IŞİDin rasyonel ya da muhatap alınacak bir aktör olduğunu düşünmüyoruz. PYDnin ise yaptığı yanlışlar var. Tel Abyad gibi yanlışlar yaparlarsa hem Türkiyeye, hem Suriyeye hem de kendilerine zarar verirler. Ancak rasyonel davranırlarsa uzlaşma mümkün. PYD aynı yanlışları yapmazsa rasyonel bir aktör olabilir diyor.

Ankaranın PYDden üç beklentisi var

Üst düzey Türk yetkili Ankaranın PYDden 3 beklentisini şöyle sıralıyor:

1- Çatışma sırasında kaçan Tel Abyad halkı geri dönsün

2- PYD bayrağı insin.

3- Yerel yönetimde etnik hiyerarşi kurulmasın.

Bu taleplerin PYD tarafına net bir şekilde iletildiği belirtiliyor. Üst düzey yetkili devam ediyor: PYDnin yanlışları oldu ama düzelebileceğine inancımız var. Uzlaşma imkanı var. PYD, Suriyenin geleceğinde rasyonel bir aktör olabilir ama bu rasyonel davranıp davranamayacaklarına bağlı. Tel Abyadda süreci nasıl yönettikleri PYDyi sınamak açısından bir test olacak.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.