banner913
banner932
banner1012

Akıllı yelek görme engelliler için umut oldu

banner1020

Dünya üzerinde görme özürlülerin yardımsız yürümelerini sağlamak için lazer, ultrason ve kızılötesi gibi bir çok teknoloji denendi. Hebron Politeknik Üniversitesinden Filistinli öğrenciler...

banner974
Akıllı yelek görme engelliler için umut oldu

banner971

Dünya üzerinde görme özürlülerin yardımsız yürümelerini sağlamak için lazer, ultrason ve kızılötesi gibi bir çok teknoloji denendi.

Hebron Politeknik Üniversitesinden Filistinli öğrenciler “Körler için Akıllı Yardım Sistemi (SASB) adını verdikleri bir teknoloji geliştirdi. Yeni bir zemin sensörü kullanarak engelleri tespit eden bu akıllı yelek titreşim ve ses komutlarıyla kullanıcıyı bilgilendirerek sorunsuz yürümeyi sağlıyor. 
 
Görme özürlü Eyub el Sarsur yelekten memnun kaldığını ifade ediyor: “Bu yelek her gün kullandığımız ağma bastonuna bir alternatif olabilir. Yelek engelin sağınızda mı solunuzda mı yoksa önünüzde mi olduğunu söylüyor. Bu gerçekten çok harika.” Yeleği giyenler ses komutlarını sisteme bağlanan kulaklıklar vasıtasıyla sadece kendileri için alabilir. Sistem ayrıca pil seviyesi azaldığında sesli olarak uyarı veriyor. Böylece pil tamamen tükenmeden değiştirilebiliyor. 
 
Hebron Politeknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Remzi el Kavasım proje gelişimi için finansal destek çağrısı yaptı: “Öğrenciler bu projenin tasarımını ve yürütmesini kendi sınırlı kaynakları ile başardı. Projenin daha fazla maddi ve manevi desteğe ihtiyacı var. Kurumlar ve potansiyel gençlik sponsorları tarafından kucaklanması gereken bir proje bu.” Filistinli öğrencilere göre projenin en önemli amacı, görme özürlülerin toplum hayatına daha iyi uyum sağlamalarına yardımcı olup hayatlarını kolaylaştırma. 
 
Kaynak: EuroNews
banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.