banner913
banner932
banner1012

"Cenevre, çözümün temellerinin atılması için tarihi fırsat"

banner1020

Özyiğit, "Cenevre, çözümün temellerinin atılması için tarihi bir fırsattır. Beklentimiz bu fırsatın iyi değerlendirilerek, çözüm yönünde ilerlenmesi ve adil, kalıcı federal çözümün temellerinin atılmasıdır" dedi

banner974
"Cenevre, çözümün temellerinin atılması için tarihi fırsat"

banner971

 Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, 28 Haziran'da Cenevre'de yapılması planlanan Kıbrıs Konferansı'nın, Kıbrıs'la ilgili en önemli tarihsel süreçlerden biri olabileceğini vurguladı.

Özyiğit, "Cenevre, çözümün temellerinin atılması için tarihi bir fırsattır. Beklentimiz bu fırsatın iyi değerlendirilerek, çözüm yönünde ilerlenmesi ve adil, kalıcı federal çözümün temellerinin atılmasıdır" dedi.

TDP’den yapılan açıklamaya göre, Özyiğit, toplumun büyük çoğunluğunun şikayetçi olduğu bu bozuk düzenden kurtulmanın yolunun toplum olarak uluslararası hukuka dahil olunacak bir çözüm olduğunu, bu çözüm için de Cenevre'nin her iki taraf için de bir şans olarak kullanılması gerektiğini belirtti.

Özyiğit, 50 yıllık sorunun çözümünün kolay olmayacağı bilinciyle garantörler dahil tüm tarafların geleneksel pozisyonlarını kabul edilebilir bir çizgiye esnetme kabiliyetini ve iradesini ortaya koyması gerektiğini, çözüme ancak ve ancak bu kararlılıkla ulaşabileceğini belirtti.

Sürecin tıkanmasının ardından TDP olarak ısrarla BM'nin devreye girmesi gerektiğini vurguladıklarını, dolayısıyla BM'nin ön şartsız Cenevre çağrısından memnun olduklarını belirten Özyiğit, önemli ve kritik bir noktaya doğru hızla ilerlendiğini kaydetti.

Özyiğit, Cenevre'de, ortak açıklamada da belirtildiği gibi, önkoşulsuz olarak tüm konuların birbiriyle bağlantılı olarak görüşüleceğini, beşli ve ikili görüşmelerin paralel şekilde gerçekleşeceğini, tüm konularda uzlaşmadıkça herhangi bir konuda uzlaşma sağlanmış olmayacağını belirtti. Cemal Özyiğit, beşli formatta gündemin "Güvenlik ve Garantiler" olacağını, ikili toplantılarda ise diğer konularda açıkta kalan unsurların bir birine bağlantılı şekilde ele alınacağını ifade etti.

Özyiğit, 'Güvenlik- Garantiler' ve 'Toprak' başlıkları ile 'Dönüşümlü Başkanlık' ve  'Kararlara Etkin Katılım' konularının eşit önemde ve hassasiyette olduğunun göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

“NE AŞIRI UMUT, NE DE KARAMSARLIK POMPALAMAK DOĞRU OLMAZ”

Sürecin çetin ve zorlu olduğunun bilinciyle, ne aşırı bir umut, ne de karamsarlık pompalamanın doğru olmayacağını belirten Özyiğit, sonuç odaklı bir süreçte, tüm tarafların çözüm yönünde samimi olması, cesaret ve kararlığı ortaya koyması halinde çözüme ulaşılabileceğini vurguladı. 
Seçildiği günden itibaren çözüm yönünde aktif bir politika izleyen ve samimi bir şekilde çözümü arayan Akıncı'nın Cenevre'de de bu tutumunu sürdüreceğine inandıklarını, beklentilerinin tüm tarafların bu niyetle Cenevre'ye gitmeleri olduğunu kaydeden Özyiğit, tekrardan ön şartta ısrar edilmesi veya taraflardan tekinin farklı tutum izlemesinin bile çözümsüzlüğe hizmet edeceğini belirtti.

Cemal Özyiğit, 77-79 Doruk Anlaşmaları, BM Güvenlik Konseyi kararları, 11 Şubat 2014 tarihli ortak açıklamaya ek olarak Mustafa Akıncı'nın Cumhurbaşkanı seçilmesinin hemen akabinde başlayan müzakere sürecinde bugüne kadar ciddi ilerlemelerin sağlandığını anımsattı. Özyiğit, beklentilerinin bu ilerlemelerinin çöpe atılmayarak tüm tarafların yararına olacak, adil, eşitliğe dayalı, kalıcı bir çözüme ulaşılması olduğunu kaydetti.

Kıbrıs Konferansı’nda ilerleme olmaması halinde olumsuz gelişmelerin yaşanma olasılığının artabileceği uyarısında da bulunan Özyiğit, Rum Yönetimi'nin 13 Temmuz'da tek yanlı olarak hidrokarbon kazılarına başlamasının beraberinde gerginlikleri de getirebileceğini, dolayısıyla o günden önce mutlaka çözüm perspektifinin ilerletilmesi gerektiğinisöyledi.

Özyiğit, "Akıl yolu doğalgazı tüm Kıbrıslıların yararına bir şekilde değerlendirecek ortamları yaratmaktır, bunun yolu da çözümdür" ifadelerini kullandı.

TDP Başkanı Cemal Özyiğit, adil ve kalıcı federal bir çözüme ulaşmak için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada üzerlerine düşen görevi yerine getirmeye, Cumhurbaşkanı Akıncı ve ekibine destek vermeye devam edeceklerini de belirtti.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.