banner913
banner932
banner1012

Başbakan hakkındaki Meclis soruşturması reddedildi

banner1020

banner974
Başbakan hakkındaki Meclis soruşturması reddedildi

banner971

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda CTP milletvekillerinin sunduğu soruşturma önergeleri görüşüldü.

İlk olarak, CTP grubuna bağlı bazı milletvekillerinin birlikte sunmuş olduğu, Başbakan Hüseyin Özgürgün Hakkında Meclis Soruşturması Açılması Önergesi görüşülerek, reddedildi.

ERHÜRMAN

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Ceza Yasası’ndan madde okuyarak, görevi ihmal suçunun gerçekleşmesi için kamu zararı ve başkalarına menfaat sağlanması unsurlarının arandığını, Başbakanın görev yetki ve sorumluluklarını anımsatarak, düzeltici önlem almanın görevi ve yükümlülüğü olduğunu kaydetti.

UBP-DP hükümeti döneminde Bakan Dürüst’ün önerisiyle Ercan’daki sözleşmenin dört yıl uzatılması kararı verildiğini belirten Erhürman, imzalanan ek sözleşmenin içeriği ve kamunun zarara uğratılıp uğratılmadığının önemli olduğunu belirtti. Erhürman, Dürüst’ün ifadelerinden buna yönelik bir inceleme ve hesaplama yapılmadığının anlaşıldığını savundu.

Şirketin zarara uğradığı gerekçesiyle tazminat için mahkemeye gittiğini, bu süreçte hükümetin gerekli araştırmayı ve hesaplamayı yapmadığını savunan Erhürman, kamunun zarara uğratıldığını ileri sürdü.

Erhürman, , Ertuğruloğlu’nun kontrolörlük hizmetlerinin şirket tarafından yapılması gerektiğini söylediğini, Bakanlar Kurulu’nun ise bu fikirde olmadığını belirterek, “Bu kabinenin bir üyesi bizimle aynı fikirdedir. Bu kararın kamuyu zarara uğrattığını söylemektedir” dedi.

Erhürman, Dürüst’ün mahkemede savunma yapmadığını, tazminatı aynen kabul ettiğini, düşürmeye çalışmadığını,  bunun görevi ihmal etme anlamı taşıdığını, bu davalarda mahkemenin hükmedebileceği maksimum miktarın davacının talep ettiği miktar olduğunu ifade etti.

Bakan Dürüst’ün tazminatın 25 yıldan sonra kaç yıla tekabül ettiğini hesaplamadığını savunan Erhürman, 25’ten sonraki gelirin ilk yıllardan daha yüksek olduğunu belirtti. Erhürman, “Devlet dörde dört üzerinden zarara uğratılmıştır.” dedi.

Başbakanın da bu konuda Bakanlar Kurulu’nda düzeltici önlemler almadığını iddia eden Erhürman, dolayısıyla Başbakanın görevi ihmal suretiyle kamuyu zarara uğrattığını savundu.

 “Sözleşmenin dört yıl uzatılmasına ek sözleşme 2 Mayıs 2017’de Resmi Gazete’ de yayımlandı. Arkasından 5 Mayıs’ta Ertuğruloğlu’nun Başbakana yönelik bir yazısı vardır” diyen Erhürman,  yazıyı okuyarak, Ertuğruloğlu’nun Başbakana önergede 7 noktada değişiklik yapılması talebini ilettiğini ifade etti.

Ertuğruloğlu onay vermediği halde bu kararın Bakanlar Kurulu’nda alındığını öğrendiğini söyleyen Erhürman, Meclis’in bu konuda Soruşturma Komitesi oluşturması gerektiğini kaydetti. Erhürman, bu yapılmazsa konuyu polise taşıyacaklarını, olayın ciddiyetinin farkına varılması gerektiğini savundu.

ÖZGÜRGÜN

Başbakan Hüseyin Özgürgün, Erhürman’ın mahkemedeymiş gibi davrandığını, buranın Meclis olduğunu belirtti.

Özgürgün, yapılan eleştirilerden rahatsızlık duymadığını, eleştiri yapanın kalitesini gösterdiğini, yargılayacak olanın halk olduğunu ifade etti.

“Bizim hesap vereceğimiz halktır” diyen Özgürgün,  seçimin yakın olduğunu, Erhürman’ın iddialarını halka anlatabileceğini, en önemli yargı organının halk olduğunu kaydetti.

Özgürgün, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın bugün toplantı yapacağını söyleyerek, Cumhurbaşkanının  seçim yasasını imzalayabileceğini veya imzalamayabileceğini ifade etti.

Hakkındaki iddiaları halk önünde konuşmak istediğini dile getiren Özgürgün, seçim kararı belirlenmeye çalışılırken ana muhalefetin araştırma istediğine dikkat çekti.

Özgürgün, “Alnım göğsüm açık. Halka gidelim, siyasetçinin yargısı halktır. Halka gitmekten korkmayın” dedi.

Ana muhalefetin soğuk savaş taktiğini iyi bildiğini söyleyen Özgürgün, Erhürman’ın siyasette emekleme döneminde olduğunu, siyasetin meydanda yapıldığını, halktan takdir almanın önemli olduğunu ifade etti.

Özgürgün, Erhürman’ın hitap tarzını ilk defa Meclis’te gördüğünü, kendisini mahkemede sandığını söyledi.

“Biz Bakanlar Kurulu kararlarını oy birliği ile alıyoruz. Önemli kararlarda hukuki meselelerde Başsavcı da hazır bulunuyor. Görüşü alınıyor. mali konularda da Sayıştay’dan görüş alıyoruz” diyen Özgürgün, söz konusu kararda da Başsavcı görüşü bulunduğunu ifade etti.

Özgürgün, yargıya başvurulabileceğini, buna itirazı olmadığını söyleyerek, tarih ve yıl belirtilmediğine yönelik iddialarla ilgili yargıya gidilebileceğini belirtti.

Konuşmaların ardından soruşturma açılması önergesi 20 kabul 27 ret ile reddedildi. 

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.