banner913
banner932
banner1012

​Yunanistan Mutfağından Öne Çıkan 12 Lezzet

banner1020

Yunanistan, yemek konusunda Türk mutfağı ile çok fazla benzerlik barındırıyor. Geleneksel Akdeniz ürünleri ile bezeli Yunan mutfağı enfes lezzetleri bir arada topluyor. İşte Yunanistan mutfağından öne çıkan 12 lezzet…

banner974
​Yunanistan Mutfağından Öne Çıkan 12 Lezzet

banner971

Yunan Salatası
Yunanistan'da sofraya oturduğunuzda salata olmazsa olmaz. Soğan ve feta peynirinin başrolde olduğu bu hafif salatanın diğer malzemeleri ise marul, domates, salatalık ve zeytinyağı.

Souvlaki
Yunanların meşhur et yemekleri arasında olan souvlaki, Yunan kebabı olarak da biliniyor. Bu kebap, pide parçaları ile birlikte servis ediliyor.

Kurabiyedes
Adından anlaşılabileceği gibi kurabiyeden bahsediyoruz. Özellikle de Türkiye’de ‘Kavala kurabiyesi’ olarak bilinen, beyaz kurabiyelerden. Yunanların özellikle Noel zamanı tükettikleri bu tatlıyı ülkenin her yerindeki pastanelerde bulabilirsiniz.

Dolmades (Dolmadakia) 
Yunanistan’da ‘dolmades’ yani dolma deyince akıllara yaprak sarması geliyor. Temel malzemeleri pirinç, soğan, zeytinyağı ve baharatlar olan dolma içi, yapraklara sarılıyor. Ancak Türkiye’deki gibi incecik sarmalar görmeyi beklemeyin. Dolmades hayli hacimli sarılıyor. Yoğurtlu sos içinde pişirilmiş versiyonlarıyla da karşılaşabilirsiniz.

Caciki
Türk mutfağıyla benzerlik gösteren Yunan mutfağında ortak lezzetlerden birisi de cacık. Caciki bizdeki gibi hazırlanıyor ve mutlaka sarımsak ile servis ediliyor. Caciki’nin üzerine zeytinyağı dökmek lezzetine lezzet katıyor.

Midyeli Pilav
Taze deniz ürünleri ile adından söz ettiren Yunan mutfağı, enfes deniz ürünlü lezzetler sunuyor. Midyeli pilav da bunlardan bir tanesi. Ayıklanmış midyelerin domates ve biberle harmanlandığı bu lezzet deniz ürünlerinden vazgeçemeyenlere hitap ediyor.

Gyros
Yunan döneri olarak bilinen gyros, Türk döneri ile benzer özellikler gösteriyor. Tıpkı Türkiye’deki gibi servis edilirken yanında pilav, pide ve domates gibi garnitürler tercih ediliyor.

Asma Yaprağında Sardalye
Asma yaprağında sardalye hem hafif hem de besleyici bir Yunan lezzeti. Sardalye balığının asma yaprağı içerisine sarılarak fırında ya da ızgarada pişirilmesiyle hazırlanan bu leziz yemeği Yunanistan gezinizde mutlaka deneyin.

Saganaki
Kelime anlamı ‘sahan’ olan saganakinin malzemesi birçok şey olabilir. Ancak özellikle domates sosunda karides saganaki, sadece limonla yenen peynir saganaki ve yufkaya sarılıp balla tatlandırılan peynir saganakiyi denemeden gelmemeniz menfaatiniz icabıdır.

Feta Peyniri
Yunanistan'ın geleneksel peyniri olan feta peyniri keçi, inek ve koyun çeşitlerine sahip. Tüm dünyada bilinen bir lezzet olan feta peyniri; salata ve yemeklerde de mezelerde de sıkça kullanılıyor.

Damla Sakızlı Muhallebi
Yunanistan damla sakızı üretimi konusunda oldukça ileride. Ülkede damla sakızı ürünlerini hemen hemen yer yerde bulabilirsiniz. Damla sakızlı muhallebi de hem hafif hem de besleyici bir tatlı alternatifi.

Spanakopita
Yine çok iyi tanıdığımız bir lezzetle karşı karşıyayız: Ispanak böreğinden bahsediyoruz evet. İçi soğan, peynir, hatta sarımsakla desteklenmiş mis gibi ıspanaklı içle dolu bu börekler hem evlerde hem de restoranlarda eksik olmayan bir Yunan lezzeti.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.