banner913
banner932
banner1012

Yok Olmadan Önce Mutlaka Görmeniz Gereken 20 Yer

banner1020

Dünya, inanılmaz derecede güzel yerlere sahiptir. Ancak iklim değişiklikleri ve insan dikkatsizliği nedeniyle bunlardan bazıları 100 yıl – belki de daha kısa bir zaman içerisinde yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. İşte sonsuza dek yok olmadan önce görmeniz gereken 20 yer:

banner974
Yok Olmadan Önce Mutlaka Görmeniz Gereken 20 Yer

banner971

1. Şeyseller

Şeyseller adaları genellikle balayı için tercih edilen bir yerdir ya da cenneti andıran bir doğa arayışında olanlar buraya gelir. Hint Okyanusu kenarında, Madagaskar yakınındaki Şeyseller erozyon nedeniyle yok olmakta. Önümüzdeki 50-100 yıl arasında tamamen yok olma riski ile karşı karşıyadır. Günümüzde oldukça popüler turistik bir yer olan Şeyseller’e bir gün gitmiş olmak belki de günü gelince eşsiz bir tecrübe olacaktır.

2. Kilimanjaro Dağı, Tanzanya

Kilimanjaro Dağı zirvesinde bulunan kar bir süre sonra orada olmayabilir. Çünkü 1912-2007 yılları arasında Kilimanjaro‘nun buz yüzeyi %85 oranında azaldı! Bu da dağın doğal yapısının değişmesine belki de yok olma ihtimali ile yüz yüze kalmasına neden olabilir.

3. Mirador Basin ve Tikal Milli Parkı, Guatemala

Gizemli Maya uygarlığı kalıntılarına ev sahipliği yapan Mirador Basin ve Tikal Milli Parkı, yasa dışı uygulamalar ve orman yangınları nedeniyle kaybolma tehlikesi ile karşı karşıyadır.

4. Zahara de la Sierra, İspanya

Andalusia Dağları eteğinde, İspanya‘nın güneyinde bulunan Zahara de la Sierra vahşi doğasını ve yeşilliğini, sıcaklık artışı ve yağmur miktarının geçtiğimiz yıllarda azalması ile kaybetmektedir.

5. Cape Hatteras Deniz Feneri, Kuzey Karolina

Kuzey Karolina kıyıları erozyon nedeniyle yeniden şekillenmekte bu sırada da bazı özelliklerini kaybetmektedir. Cape Hatteras Deniz Feneri de bunlardan biridir. 1870 yılında yapılan fener kaybolma riski ile karşı karşıyadır. Aslında Kuzey Karolina kıyılarında yok olma riski altında bulunan birçok yer vardır. Cape Hatteras Deniz Feneri bunlardan en bilinenidir.

6. Madagaskar Ormanları

Madagaskar ormanlarının birçok yangın çıkması ve aşırı derecede orman tahribi nedeniyle 35 yıl içerisinde yok olacağı tahmin ediliyor. Bu eşsiz coğrafyanın yok olması belki de çok büyük alanların etkilenmesine neden olacaktır.

7. Montana Buzul Milli Parkı

Montana Buzul Milli Parkı‘nda bulunan buzullar %25 oranında azalmıştır. 150 tane olan buzul sayısı giderek azalıyor. 15 yıl içerisinde neredeyse hiç buzul kalmayacağı düşünülmekte.

8. Venedik, İtalya

Gondola binip Venedik‘in tadını çıkartın çünkü şehir bir süredir batmaktadır ve hiç duracak gibi de görünmüyor! Ayrıca son yıllarda meydana gelen birçok sel felaketi de şehirdeki kanalların yok olmasına neden olmaktadır. Fırsat varken ’nın romantizm başkenti Venedik mutlaka görülmeli.

9. Galapagos Adaları, Ekvador

Ekvador’da bulunan Galapagos Adaları, çok fazla turist ve yabancı türlerin ekosistem ile buraya özgü türleri tehdit etmesi nedeniyle yok olma tehlikesi altındadır.

10. Congo Basin Yağmur Ormanı, Afrika

10.000’den fazla bitki, 1000 kuş, 400 memeli türü ile Congo Basin, Afrika’nın en büyük ikinci yağmur ormanı. Geçtiğimiz yıllarda 1.3 milyon metre kare orman, yasa dışı madencilik nedeniyle yok olmuştur ve Amerika’nın tahminlerine göre ormanın üçte ikisi 2040 yılında tamamen yitip gidecektir.

11. Ölüdeniz, Ürdün – İsrail sınırı

Ürdün-İsrail sınırında yer alan Ölüdeniz geçtiğimiz 40 yıl içerisinde 80 feet batmıştır. Etrafındaki ülkeler Ürdün Nehri’nin suyunu kullanmaya devam ettikçe deniz, 50 yıl içerisinde tamamen yok olacak.

12. Florida Everglades Parkı

Florida Everglades Parkı, Amerika’da en çok tehdit altında bulunan park olarak görülmektedir. Su fazlalığı, yeni canlı türleri ve gelişimsel problemler buna neden olan başlıca etkenlerdir.

13. Alpler, Avrupa

Kış sporlarını ve tırmanmayı sevenler için kötü haber! İklim değişikliği Alpler‘i büyük ölçüde etkilemekte. Bu dağ topluluğu her yıl bu kütlesinin yüzde 3’ünü kaybediyor. 2050 yılında belki de hiç buzul kalmayacak.

14. Tac Mahal

Tac Mahal, dünyanın en önemli sembollerinden biri. Ama bazı uzmanlar erozyon ve kirlilik nedeniyle bu alanın çökebileceğine dikkat çekiyor.

15. Dev Mercan Adası, Avustralya

Dünyanın en büyük mercan adası olan Dev Mercan Adası, Avustralya‘da bulunuyorr. Son 30 yılda sıcaklığın yükselmesi nedeniyle mercanlar neredeyse yarı ölçüsünde azalmıştır. Ayrıca artan asit kirliliği mercanların renginin değişmesine ve zamanla beyazlaşmasına neden olmakta. Bilim adamları bu alanın 2030 yılında tamamen yok olabileceğini tahmin etmektedir.

16. Mısır Piramitleri ve Büyük Sphinx

Mısır Piramitleri ve Büyük Sphinx, kirlilikten kaynaklanan erozyondan etkileniyor. Üzerinde durdukları plakalar kanalizasyon tarafından güçsüzlestirilmektedir. Bunun da, tamamen çökmeye neden olabileceği yönünde korkular vardır.

17. Amazon Yağmur Ormanları, Brezilya

2.1 milyon metre karelik bir alanı kaplayan Amazon Yağmur Ormanları dünyanın en büyüğüdür. Dünyanın en zengin canlı çeşitliliğine sahip olan ormanlar, tarım alanlarının genişletilmesi ile zarar görmektedir.

18. Çin Seddi, Çin

İnsan yapımı en büyük yapı olan Çin Seddi 2000 yıldan fazla süredir ayaktadır. Her zaman için popüler turistik bir nokta olan Çin Seddi’nın üçte ikisi aşırı tarım nedeniyle zarar görmüştür. Duvarlarının önümüzdeki 20  yıl içerisinde erozyon nedeniyle çökebileceği düşünülmekte.

19. Maldivler

Hint Okyanusu’nda bulunan Maldivler, iklim değişikliği nedeniyle yavaş yavaş çökmektedir. Bilim adamları buranın tamamen yok oluşu için 100 yıl süre tanımaktadır.

20. Big Sur, Kaliforniya

Big Sur, balinaları yakından izleyebileceğiniz bir yer. Ancak son zamanlarda meydana gelen kuraklık ve yangınlar çevreye ve burada yaşayan memeli türlerine hayati zararlar vermektedir.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.