banner913
banner932
banner1012

Nevşehir'de tesadüfen bulunan dünyanın en büyük yer altı şehri

banner1020

Nevşehir Kalesi çevresinde tesadüfen bulunan dünyanın en büyük yer altı şehri kazı ve temizleme çalışmaları 2015 yılından beri devam ediyor.

banner974
Nevşehir'de tesadüfen bulunan dünyanın en büyük yer altı şehri

banner971

 

Bölge turizmine büyük bir ivme kazandıracak 396 bin metrekarelik alanı kaplayan yer altı şehri 11 mahalleyi içine alıyor.

undefined

Günümüzden yaklaşık 1400 yıl öncesine tarihlendirilen yer altı şehrindeki tarihi yapılar ve objelerin gün yüzüne çıkarılma işlemi ise hala sürüyor. 

undefined

Çok sayıda galerinin yer aldığı hayranlık uyandırıcı bu ilginç yerlerşim yerindeki galerilerde kandil yerleri, orijinal su künkleri, insanların yaşamını belgeleyen tandırlar, ocaklar, topraktan yapılmış çeşitli imalathaneler, çeşitli kullanım gereçleri, kazı ekiplerinin titiz çalışmaları sonucu gün yüzüne çıkarılıyor.

 

undefined

Şimdiye dek yapılan kazılarda; tüf kayalara oyulu normal yaşam merkezleri, 12. yüzyıla tarihlenen kayadan oyma kilise, 6. yüzyıla tarihlenen manastır, Selçuklular döneminde yapılan Kaya Cami, at ahırları, 4 bezirhane ile çok sayıda lületaşı başta olmak üzere, diğer gereçler kullanılarak yapılan yüzlerce pipo bulundu. 

undefined

Şu ana kadar ulaşılan envanterin incelenmesinde; Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait çok sayıda dini, askeri ve sivil mimari esere ulaşılan yer altı şehri bu yönüyle de ziyaretçilerine çok katmanlı bir kültüre bir arada tanık olma fırsatı veriyor. 

undefined

 

 

undefined

 

 

 

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.