banner913
banner932
banner1012

Günümüz Dünyasının Mimari Açıdan Büyük Öneme Sahip 23 Ünlü Yapısı

banner1020

banner974
Günümüz Dünyasının Mimari Açıdan Büyük Öneme Sahip 23 Ünlü Yapısı

banner971

1. Dünyanın en eski yapısı, Göbekli Tepe, Türkiye

Türkiye’de ortaya çıkan ve daha önceden hiç bilinmeyen bir medeniyenete ait keşfedilmememiş 12.000 yıllık bir tapınak

2. Kurdela Şapeli, Japonya

Hiroşima - Japonya’da bulunan “Bella Vista Sakaigahama” Resort Hotel’in bahçesinde sıradışı ve çarpıcı bir şapel inşa edilmiş. Evlilik törenlerinin gerçekleştiği bu spiral yapı, Hiroshi Nakamura ve NAP Architects tarafından tasarlanmış ve tıpkı iki insanın evlenerek hayatlarını birleştirmesi gibi iki merdivenin de birbirine sarmal bir biçimde birleşmesi fikriyle oluşturulmuş.

3. Flatiron, ABD

Amerika Birleşik Devletleri'nde New York City Manhattan'da yer almaktadır ve yapıldığı tarihte büyük bir çığır açıcı gökdelen olarak kabul edilir. 1902 yılında tamamlanmasının ardından, 14.  sokağın kuzeyinde bulunan şehrin en yüksek yapılarından birisi oldu. Bina Broadway ile doğu 22 ve 23. sokakların birleştiği alanda, üçgen bir yapıdır. Ütü'ye benzediği için, İngilizcede bu anlama gelen Flatiron olarak adlandırılmıştır.

4. Ayasofya, Türkiye

Ayasofya Bizans İmparatoru I. Jüstinyen tarafından, 532-537 yılları arasında İstanbul'un tarihi yarımadasındaki eski şehir merkezine inşa ettirilmiş bazilika planlı bir patrik katedrali olup, 1453 yılında İstanbul'un Osmanlılar tarafından alınmasından sonra, Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülmüştür. 1935 yılından beri ise müze olarak hizmet vermektedir.  Ayasofya, mimari bakımdan, bazilika planı ile merkezî planı birleştiren, kubbeli bazilika tipinde bir yapı olup kubbe geçişi ve taşıyıcı sistem özellikleriyle mimarlık tarihinde önemli bir dönüm noktası olarak ele alınır.

5. Sydney Opera Binası, Avustralya

20. yüzyılın en ünlü yapılarından biri. Danimarkalı ünlü mimar Jorn Utzon bu eseriyle 2003 Pritzker Mimarlık Ödülünü kazanmıştır. UNESCO tarafından 2007 yılında Dünya Mirasları Listesine eklenmiştir.

6. Machu Picchu, Peru

And Dağları'nın bir dağının zirvesinde, 2.360 m yükseklikte, Urubamba Vadisi üzerinde kurulmuş olup Peru'nun Cusco şehrine 88 km mesafededir. Şehir, İnkalı bir hükümdar olan Pachacutec Yupanqui tarafından 1450 yılları civarında inşa ettirilmiştir. Bugüne kadar çok iyi korunarak gelmiş olan bir İnka antik şehridir. 7 Temmuz 2007 tarihinde Dünyanın Yeni Yedi Harikası'ndan biri olarak seçilmiştir.

7. Hong Kong Politeknik Üniversitesi

Klasik kule ve podyum topoğrafyasından yola çıkan tasarım, akıcı yeni bir strüktürle sonuçlandı. Yapıda yer alan çok sayıda ve farklı çalışmamın bir araya geldiği, üniversitenin genel felsefesine uygun bir yapı tasarlandı. Binanın yapımı 2007’de tamamlandı.

8. Yasak Şehir, Çin

Yasak Şehir  Ming Hanedanı'nın dan Çing Hanedanı'nın sonuna kadar kullanılmış Çin imparatorluk sarayıdır. Çin'in Pekin şehrinin ortasında bulunmaktadır. Yaklaşık 500 yıl imparator ve hizmetlilerine ev sahipliği yapmış, aynı zamanda Çin hükümetinin törensel ve politik merkezi olmuştur. 1925'ten beri Saray Müzesi'ni barındırmaktadır.

1406 ve 1420 tarihleri arasında inşa edilmiş olan kompleks 720.000 m²'lik bir alana yayılmıştır ve 8.707 odalı 980 yapıdan oluşmaktadır. Yasak şehir 1987 yılında Dünya Kültür Mirası listesine eklenmiş ve Unesco tarafından dünyada korunmuş en geniş antik ahşap yapılar bütünü olarak tescillenmiştir.

9. Neuschwanstein Şatosu, Almanya

 Almanya'nın Bavyera eyaletine bağlı Füssen yakınlarındaki Hohenschwangau kasabası yakınında bulunan sarp bir tepeye kurulmuş olan, 6 katlı, 19. yüzyıl Neo-romantisizm mimari stiliyle yapılan kaledir. Günümüzde Würzburg ile Füssen'i birbirlerine bağlayan Romantische Straße'nin duraklarından biri olarak turistlerin yoğun ilgisini çekmektedir.

Bavyera Kralı II. Ludwig'in isteğiyle saray ressamı Christian Jank tarafından Neue Burg Hohenschwangau olarak tasarlanarak 5 Eylül 1869 tarihinde inşaata başlandı ve 1886 yılında oturabilecek hale geldi.

II. Ludwig Neuschwanstein dışında Linderhof Kalesi ve Herrenchiemsee Kalesi'nin inşaatlarını başlatıp Falkenstein Kalesi'ni de planladı. Böyle gereksiz harcama yapan II. Lutwig, Starnberg Gölü'nün kenarında bulunan Berg Kalesi'nde hapsedildi ve göl kenarında öldü.

10. Sultan Ahmet Camii, Türkiye

Sultan Ahmet Camii, 1609-1617 yılları arasında Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından İstanbul'daki tarihî yarımadada, Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa'ya yaptırılmıştır. Cami mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileriyle bezendiği için ve yarım kubbeleri ve büyük kubbesinin içi de yine mavi ağırlıklı kalem işleri ile süslendiği için Avrupalılarca "Mavi Camii (Blue Mosque)" olarak adlandırılır. Ayasofya'nın 1935 yılında camiden müzeye dönüştürülmesiyle, İstanbul'un ana camii konumuna ulaşmıştır.

11. Chartes Katedrali, Fransa

Paris'in 80 km. güneybatısında bulunan Chartres kentinde 13. yüzyılda kurulmuş olan; Romanesk mimari teknikleri ile yapılmış olmasına rağmen Gotik mimariyi en iyi temsil eden ve günümüze kadar özgün heykelleri, vitrayları ve döşemeleri ile en çok korunmuş olan bir anıt eserdir. Bu iki mimari tarzın birbirlerinden ayrı değil, ama birbirlerinin devamı olduğunu gösteren en iyi örnektir. Günümüze kadar korunarak gelen katedral, daha önce yangınla yok olan katedralin yerine 1193 ile 1250 yılları arasında yapılmış olan ve 4. yüzyıldan itibaren aynı yerde inşa edilen beşinci katedraldir.

12. Şeyh Zayed Camii, BAE

Şeyh Zayed Camisi (Kısaca Ulu Cami veya Büyük Cami olarak da adlandırılır), Abu Dabi'de Birleşik Arap Emirlikleri'nin kurucusu, 2004'te hayatını kaybeden eski Devlet Başkanı Şeyh Zayed bin Sultan Al Nahayan'ın anısına, 2007 yılında ibadete açılan camidir.

Dünyanın sayılı büyük camileri arasındadır. 2.412 metrekare alana sahip Şey Zayed Camii’nde 40 bin kişi aynı anda ibadet edebilir. Mussafah ve Maqta köprüleri arasında deniz seviyesine 9,5m. yükseklikte bir tepede konumlanmıştır.

Cami, 1988 yılında uluslararası bir tasarım yarışması sonucunda Suriyeli mimar Yousef Abdelky tarafından tasarlandı. 1996 yılında başlatılan proje, 2004 yılında Şeyh Zayed’in ölümünden sonra onun adını aldı. Şeyhin naaşı da cami alanındaki anıt mezara defnedilmiştir. Yapı 2007 yılında tamamlanıp halka açılmış olsa da dış çevre düzenlemeleri 2010 yılında tamamlanabilmiştir.

13. Ulu Camii, Mali

Batı Afrika ülkesi Mali'nin sembolü olan Djenne Ulu Cami, dünyanın en büyük kerpiç camisi olmasının yanında yaklaşık bin yıllık tarihiyle UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.
Mali'nin ücra köşelerinden Djenne bölgesinde bulunan cami, eski Mali Krallığı'nın bölgeye kazandırdığı en önemli eser olarak Kara Kıta'daki tüm Müslümanlar için önem taşıyor.

14. Neue Nationalgalerie, Almanya

20. yüzyılın başında odaklandığı Berlin'de modern sanatlar için bir müzedir. Berlin Eyalet Müzeleri Ulusal Galerisi'nin bir parçasıdır . Müze binası ve heykel bahçeleri Ludwig Mies van der Rohe tarafından tasarlanmış ve 1968 yılında açılmıştır.

15. Turninn, İzlanda

İzlanda'da çevresindeki manzarayı üzerine yansıtan bir ofis binası

16. St. George, Etiyopya

Lalibela Kaya-Oyma Kiliseleri, Etiyopya'nın kuzeyindeki Amhara Bölgesi'nde yer alan bir Dünya Mirası alanıdır. Kiliselerin tarihlendirilmesi tam olarak yapılamamış olsa da, Lalibela döneminde, yani 12. ve 13. yüzyıllar boyunca inşa edildiği düşünülmektedir. UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilen alanda dört grupta gruplandırılan 11 kilise bulunmaktadır. Kiliseler, 1978 yılında Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

17. Temppeliaukio, Finlandiya

 Helsinki'nin Töölö semtinde bulunan Lüteriyen bir kilisedir. Kilise mimarları ve kardeşleri Timo veTuomo Suomalainen tarafından tasarlandı ve 1969'da açıldı. Doğruca sağlam kaya üzerine inşa edilmiş olan bu kilise, Rock ve Rock Kilisesi Kilisesi olarak da bilinir

18. Hayat Kilisesi, Güney Kore

Mimardan. "Yaşamın Işığı" Şapel, Güney Kore'nin Seul'den 30 km uzaklıktaki Gapyong'daki Bori dağının güney tarafındaki SeolGok Yolu'nun sonunda bulunabilir. Bu bina, Protestan ve Presbiteryen topluluğu Nam Seoul Grace Kilisesi tarafından başlatılan emekli misyonerler için bir köy projesinin ortasında inşa edilmiştir.Böylece Pazar servislerinin alınmasının ötesinde, haftanın her günü bir tefekkür ve namaz kıldır.

Buna ek olarak, merkez, bir restoran ve kafede oda imkânı ve yemek sunumu ile dini geri çekilme konusunda yüz kişiyi ağırlayabilir.

19. Sagrada Família, İspanya

İspanya'nın Barselona şehrinde bulunan ve modern mimarinin öncülerinden sayılan Antoni Gaudi'nin 1883 yılında devraldığı fakat 1926 yılında bir tramvayın altında kalarak ölmesi sonucu yarım kalan bir bazilikadır. Yapımı halen devam etmektedir. Halk arasında bitmeyen kilise olarak da bilinir. 1882 yılında halkın yardımlarıyla yapımına başlanan mimarinin bitmemesinin nedeni hala sembolik olarak halkın yardımlarıyla yapımına devam edilmesi ve Gaudi'nin karmaşık mimari tarzının çözülmesinin güçlüğüdür. Ayrıca binanın çizimlerinin ve ilk yapım yöntemlerinin de 19.yüzyıldan kalması nedeniyle günümüz teknolojisine uyarlanması da bir başka zorluktur.2026-2028 yılları arasında bitmesi tahmin edilen kilise yardımseverlerin katkılarıyla yapılmaktadır.

20. Las Lajas, Kolombiya

Ipiales belediyesinde bulunan Nario'nun güney Kolombiya Bölümü'nde bulunan ve Guáitara Nehri kanyonunun içinde kurulmuş bir bazilika kilisesidir .

Şimdiki kilise 1916-1949 yılları arasında Gotik Revival tarzında inşa edilmiştir . Laja adı, şeyl benzer bir düz tortu kaya adı geliyor.

Kilisenin yaratılışına ilham, 1754 yılında, Amerikalı Maria Mueces ve sağır-sessiz kızı Rosa çok güçlü bir fırtınaya yakalanırken mucizevi bir olaydı. İki büyük Lajas arasında kaçınılmaz sığınak, Mueces'in şaşkınlığı üzerine kızı Rosa "Mestizanın bana sesleniyor" diye bağırdı ve laja üzerindeki yıldırımla aydınlatılmış silüeti gösterdi. Meryem Ana'nın bu hayali, siteye ve bazen mucizevi iyileşme vakalarına dair popüler haclara yol açtı. Taşdaki görüntü bugün hala görülebiliyor.

Bu yerde bir tapınak varlığı, rahibe Juan de Santa Gertrudis'in Granada Yeni Krallığı'nın 1756-1764 yılları arasındaki yolculuğuna kaydedildi . İlk tapınak burada 18. yüzyılın ortalarında kuruldu . Saman ve ahşap. Bunun yerine, 1802 yılında, kanyonun karşı tarafında bir köprü ile uzatılan ve bağlanan yeni, daha büyük bir tapınak alınıyordu.

21. Taktsang Palphug Manastırı, Butan

Ünlü bir Himalaya Budist kutsal alanı ve tapınak kompleksi üst Paro'nun uçurumunda yer alan Paro Taktsang ( Dzongkha : Taktsang Palphug Manastırı ve Tiger's Nest olarak da bilinir.) Butan Vadisi.

Bir tapınak kompleksi , ilk olarak 1692 yılında, Guru Padmasambhava'nın sekizinci yüzyılda üç yıl, üç ay, üç hafta, üç gün ve üç saat boyunca meditasyon yaptığı söylenen Taktsang Senge Samdup mağarasının etrafında inşa edildi. Padmasambhava, Budizmi Butan'a tanıtmakla alakalı ve ülkenin vesayet kehanetidir. Bugün, Paro Taktsang, on üç taktsang veya "kaplan yuvası " mağaralarından en iyi tanındığı meditasyon esnasında.

Padmasambhava'ya adanmış tapınak (Gu-ru mTshan-brgyad Lhakhang olarak da bilinir) "Guru'nun Sekiz Adlı Tapınağı" olarak anılan tapınak, Geralse Tenzin Rabgye tarafından 1692'de mağaranın çevresinde inşa edilmiş zarif bir yapıdır ; Ve Butan'ın kültürel simgesi haline geldi. Padmasambhava adına onurlandırılan Tsechu olarak bilinen popüler bir festival, Mart ya da Nisan aylarında Paro vadisinde kutlanmaktadır.

22. Altın Tapınak, Hindistan

Hindistan'ın Amritsar şehrinde bulunan Sih tapınağıdır. Halk arasında Altın Tapınak (ya da Tanrı'nın Tapınağı) olarak anılan tapınak Sih inancındaki en önemli ibadethane olduğu gibi, Sih gurudwaralarının da en eskilerinden biridir. Dördüncü Sih gurusu Guru Ram Das Ji tapınağı tasarlayan kişi olduğu gibi Amritsar (o dönemki adıyla Ramdaspur) şehrinin de kurucusu ve planlayıcısıdır. Gerek bu sebeple gerekse Tapınağın şehirde bulunması sebebiyle, şehre sıklıkla Guru Di Nagri yani "Guru Şehri" (veya "Guru'nun Şehri") denir.

Özgün tapınak 1574 yılında yapılmış, Babür İmparatoru Ekber Şah'ın araziyi üçüncü Guru, Guru Amar Das'ın kızına evlilik hediyesi olarak vermiştir ki kızın evlediği Bhai Jetha daha sonra dördüncü Sih Gurusu olan Guru Ram Das Ji'dir. Guru Ram Das Ji önderliğinde gölet büyütülmüş, etraftaki kasaba genişletilmiş, daha sonra beşinci Guru olan Guru Arjan Dev Ji döneminde tapınak kompleksi tamamen tamamlanmıştır.

Harmandir Sahib tek bir tapınaktan öte büyük bir kompleksi kapsar; kompleksin ortasında ise tapınak bulunur. Tapınağı çevreleyen sunî bir göl bulunmaktadır ki bu gölün ismi AmritSar yani "Kutsal Su Gölü" veya "Ölümsüzlük Pınarı Havuzu"dur. Tapınağa dört yandan girişler bulunmaktadır ki bu hoşgörü ve açıklığın önemini simgeler. Tapınak kompleksinin içinde geçmiş Sih Gurularına, Azizlerine ve şehitlerine ait birçok türbe bulunmaktadır. Her biri tarihî bir olay veya Sih aziziyle ilişkilendirilmiş üç kutsal ağaç bulunmaktadır.

23. Fulton Center, ABD

 New York'taki Aşağı Manhattan'da bulunan Fulton Caddesi ve Broadway'in kesiştiği noktada bulunan bir transit merkez ve perakende karmaşığıdır . Kompleks, New York eyaletinin bir kamu kurumu olan Metropolitan Transportation Authority (MTA) tarafından Fulton Street New York Metro İstasyonu'nu iyileştirmek ve kompleksin içine yeni yeraltı geçiş yolları ve erişim noktaları inşa etmek için 1.4 milyar dolarlık bir projenin parçası. . Kompleks, resmi olarak 10 Kasım 2014'te Dey Caddesi Geçidi ile birlikte açıldı .

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.