banner913
banner932
banner1012

Ekonomik Seyahat Etmek İçin Altın İpuçları

banner1020

Seyahat öncesinde yapılan planların dayanak noktası elbette ki bütçedir. Daha açık bir şekilde ifade etmek gerekirse cebinizdeki para  önemli. Ancak burada ince bir ayrıntı saklı. Yolculuklarınız süresince çok fazla para harcamanız çok iyi şekilde vakit geçireceğiniz manasına gelmiyor. Elbette ki yeterli bir kaynağınızın olması lazım. Buradaki esas mesele elinizdeki kaynağı en akıllı ve tasarruflu şekilde kullanarak  dolu dolu  bir gezinti gerçekleştirmek.

banner974
Ekonomik Seyahat Etmek İçin Altın İpuçları

banner971

Her ne kadar turizm sektörünün çılgın reklamları, paket turlardan satın alıp lüks otellerde konaklamadıktan ve bol menülü lüks mutfaklardan karnımızı doyurmadıktan sonra tatilin bir manası olmadığı fikrini zihinlerimize işlemeye çalışsa da  çevremizdeki parasız gezginler bunun hiç de öyle olmadığını ve üzerinde ömür sürdüğümüz bu gezegeni keşfetmenin çok ucuz yolları olduğunu bizlere gösterdiler. İşte yurt dışı gezintileriniz süresince  bulunduğunuz şehirlerde tasarruf etmenizi sağlayacak önerilerden birkaçı:

1- Konaklama

Seyahatiniz süresince size en çok masraf çıkaracak şey “uyku” olacak. Konaklama harcaması yapmamızın özünde  yatan gerekçe budur aslında. Bol macera ve keşifle geçen günün yorgunluğunu üzerimizden atıp bir sonraki güne dinlenmiş bir şekilde uyanmak için para veriyoruz. Bazen standart ve kalite açısından uygun fiyatlı otellere denk gelmek mümkün. Ancak gezinizi tatil sezonunda yapıyorsanız  ve boş yere paranızı tüketmek istemiyorsanız otel fikrinden uzaklaşıp hostel veya misafir odası bakınmaya başlayın.

Hosteller fiyat bakımından oldukça uygun. Bu yüzden de  kalabalık olabiliyorlar. Bunu dert etmiyorsanız sorun yok. Biraz daha sakinlik arıyorsanız genellikle “guest rooms” olarak tanımlanan misafir evleri oldukça mantıklı bir tercih olacaktır. Misafir evleri genellikler birkaç odalı bir dairedir. Resepsiyonları olmaz. Ortak kullanıma açık mutfağı vardır. Banyo ve tuvaletleri de ayrı odalardadır. Bu tip yerleri mülk sahibi işlettiği için kendi evleri gibi temiz ve bakımlı tutarlar.

2- Ulaşım

Yürümek en güzeli. Ancak zamandan tasarruf etmek istiyorsanız daha hızlı hareket etmek için muhakkak araca ihtiyacınız olacak. Toplu ulaşım araçları her zaman ucuz olur. Avrupa ülkelerinde aşağı yukarı standartlar aynıdır. Bilet satın alırken 24 saatlik ya da çift kullanımlık gibi tercihler yaparsanız daha az ödersiniz. Eğer gezmek istediğiniz yerler arasındaki mesafeler fazla değilse ve tabii ki hava da elverişliyse bisiklet kiralayabilirsiniz.

Taksi kullanmak zorunda kalacağınız uzun mesafelerde Uber’den faydalanabilirsiniz. Bu sayede kandırılma riski olmadan yolculuk yapabilirsiniz. Çünkü uygulama, siz araç çağırmadan önce  gideceğiniz mesafeye göre aşağı yukarı bir fiyat gösteriyor. Her ne kadar Türkiye’de çok sorun yaşasa da Uber Amerika’da ve birçok Avrupa ülkesinde çok popüler. İnsanlar şehir içi ulaşımda konforlu, güvenli ve ekonomik olduğu için bu uygulamayı tercih ediliyor.

Eğer taksi çağırmak durumunda kalırsanız benzer bir uygulama olan ancak sadece taksileri kapsayan “mytaxi” uygulamasından faydalanabilirsiniz. Yani bu tür uygulamalar işinizi gerçekten kolaylaştıracaktır.

3- Şehir İçi Gezinti ve Müze Ziyaretleri

Gelişmiş turist  bilgilendirme ağları olan Avrupa şehirlerinin çoğunda  “ücretsiz şehir turları” organize edilir. Günün belirli saatlerinde İngilizce, Almanca, İspanyolca gibi farklı dillerde anlatım yapan rehberlerin yardımıyla gezintinizi daha doyurucu şekilde yapabilirsiniz.

Müze bakımından Avrupa çok zengin. Ancak Türkiye’ye kıyasla müze giriş ücretleri düşük. Müzelerin çoğunluğunda haftanın bir günü halka açıktır, yani ücretsizdir. Gideceğiniz şehirde müzelerin hangi günlerde ücretsiz olduğunu önceden öğrenerek planlarınızı buna göre yapabilirsiniz. Bu sayede ciddi oranda tasarruf edebilirsiniz.

4-  Yeme & İçme

Bu en temel ihtiyacı karşılama yöntemi bulunduğunuz yerin koşullarına ve geleneklerine göre değişkenlik gösterecektir. Öğün masraflarını en aza çekmenin en etkili yolu “kendin pişir” yöntemidir. Eğer bunu gerçekleştirme imkanınız yoksa bulunduğunuz şehirdeki lokantalarda çok ucuza  “öğle yemeği” menüleri bulabilirsiniz. Hatta lüks restoranlarda öğlen 12.00’den akşama kadar uygun fiyata  “günün menüsü” satışta olur. Haliyle tek bir tabak yemeğe vereceğiniz parayla doyurucu bir yemek yiyebilirsiniz. Bütçenizi sarsmayacak  diğer bir alternatif de bolca “sokak lezzeti” tadabileceğiniz food-trucklar olabilir. Belirli sabit giderleri olmadığı için food truck’larda fiyatlar restoranlara göre daha düşüktür. Öte yandan kahve veya çay gibi sıcak içecek giderlerini de yine imkanınız varsa  konakladığınız yerde termosunuzu doldurarak en aza çekebilirsiniz.

Şehrin turist çeken caddeleri veya mahallelerinde fiyatlar genellikle % 15 – % 20 yüksek olur. Bu yerler kentin en dikkat çeken yerlerinde oldukları için kolay şekilde müşteri çekerler. Turistlerin çoğunluğu da genel fiyatları tam olarak bilmedikleri için fazla ödediklerini pek fark edemezler. Bu yüzden ana meydanlar ve hareketli caddeler yerine ara sokaklara girin. Kalabalıklardan uzaklaşın. Bu sayede çok daha ucuza çok daha lezzetli yiyecekler tatma şansınız artacaktır.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.