banner913
banner932
banner1012

Akdeniz’in Kadim Liman Şehri İskenderiye

banner1020

İskenderiye Akdeniz’in, bildiğimizin dışında nabzının attığı farklı yerlerden biri. Gerek kültürel açıdan, gerekse ekonomik açıdan Mısır için önemli bir role sahip. Kaleleriyle, bahçeleriyle, caddeleri, pazarlarıyla ama her şeyden önemlisi limanıyla şehir son derece turistik ve görülmeye değer.

banner974
Akdeniz’in Kadim Liman Şehri İskenderiye

banner971

1. Bahçesiyle nam salmış Montaza Sarayı

Montaza-sarayi-iskenderiye

1982 yılında son Osmanlı hidivi Abbas Hilmi Paşa tarafından yaptırılan Montaza Sarayı muazzam “Montaza bahçesi” ile ilgi uyandırıyor. Ünlü saray günümüzde müze olarak hizmet vermekte ve hafta içi gündüzleri ziyarete açık.

2. Memlükler’den günümüze iyileştirilen haliyle Kayıtbay Kalesi

kayitbay_kalesi_iskenderiye

Bir zamanlar dimdik ayakta duran İskenderiye Feneri’nin kalan parçalarıyla yapılmış tarihi bina süreç içerisinde çok zarar görmüşse de, 1984’te yapılan restorasyonla yeniden iyileştirildi. Günümüzde tepesine yerleştirilen Mısır bayrağıyla kale, 15. yüzyılda Memlük Sultanı Kayıtbay tarafından şehri savunma amacıyla yaptırıldı.

3. İskenderiye Kom es-Shoqafa yeraltı mezarları

Kom_el_Shoqafa

Orta Çağ’ın yedi harikasından biri kabul edilen yeraltı mezarları, Mısır tarihinin en görkemli kalıntıları arasında yer alıyor. Antik dönemiyle tüm tarih severleri cezbeden Mısır’da, Kom es-Shoqafa’yı görmezseniz olmaz.

4. Yenilenen haliyle dünyanın en sıra dışı mimarisine sahip kütüphanesi

yeni_iskenderiye_kutuphanesi

Antik Mısır’dan günümüze hangi düşünürlerin ünü dünyaya yayılmadı ki? Bütün Mısır külliyatına yön veren bu isimlerin sergilendiği ünlü  hiç kimsenin kesin olarak bilmediği bir sebepten ötürü yok olmak üzereydi. Fakat sonradan bu tarihi kütüphane yenilenen haliyle fazlasıyla büyük bir alan üzerine kuruldu. Hem de sıra dışı mimarisi ve tüm dünyaya bir kere daha yayılan ünüyle…

5. Abu al-Abbas al-Mursi Cami

Abu_al_Abbas_al-Mursi_Mosque

Kayıtbay Kalesi’nin yakınında yer alan tarihi cami 13.yüzyılda yaptırıldı. Orta Doğu’daki camilere göre farklı mimariye sahip cami Abul Abbas el-Mursi’ye adandığı için bu adı almış.

6. İskenderiye Ulusal Müzesi (The Alexandria National Museum)

iskenderiye-ulusal-müzesi

İskenderiye kültürünün evveli evveliyatı bu görkemli binanın içinde yer alıyor.

7. Stanley Köprüsü

Stanley_köprüsü_iskenderiye

Şehrin manzarasına çok daha fazla görsellik katan Stanley Köprüsü, İskenderiye’nin en renkli yerlerinden biri.

8. Dünyanın en uzun anıtı Pompey’in Sütunu

pompei_sutunu_iskenderiye

3. yüzyılda Kral Diklayons adına yaptırılan dev sütun 27 metre uzunluğunda tüm görkemiyle yer alıyor. Sütunun bir diğer özelliği ise dünyanın en uzun anıtı olarak kabul edilmesi.

9. Mısır’ın dış ticaretinin şekillendiği yer İskenderiye Limanı

16346507830_d0f373099e_h

Akdeniz gibi ucu bucağı olmayan kocaman denizin liman şehrinden bu kadar bahsedip, limanından bahsetmesek olmaz. Günümüzde Mısır’ın dış ticaretini ayakta tutan İskendire limanı, tarih boyunca da bu görevi sırtlandı. Bu görevinin dışında turistlerin de bu güzel şehirde en çok görme

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.