banner913
banner932
banner1012

Yazgı Ötüken

Antioksidan bazı gıdaların içinde bulunan bileşikler olup vücudumuzu oksidatif strese (hasara) karşı korurlar.

banner974
Yazgı Ötüken

banner971

Hücrelerimiz bazen hasara neden olabilecek serbest radikalleri üretebilirler, işte bu durumda devreye antioksidan bileşikler serbest radikal süpürücüleri olarak görev yapar ve hücrelerde oluşabilecek veya meydana gelen hasarı onarırlar.


Diyabet, kanser, kalp ve damar hastalıkları, makuler dejenerasyon gibi sağlık problemlerinin çoğu oksidaif hasar sonucu meydana gelir. Bu nedenle ne kadar çok antioksidan bileşik o kadar az oksidatif hasar demektir. Ayrıca antioksidanlar bağışıklık sisteminin savunmasını artırır ve kanser, enfeksiyon gibi hastalık risklerini düşürürler. 

Vitaminler en iyi antioksidanlardır

A vitamini ve Karotenoidler : Havuç, tatlı patates, domates, brokoli, lahana, kavun, şeftali ve kayısı en zengin A vitamini ve dolayısıyla antioksidan içeren besinlerdir. Sarı, kırmızı ve turuncu parlak renkli sebze ve meyveler yüksek antioksidan içeren besinler olarak aklınızda tutabilirsiniz.

C vitamini : En çok yeşil biberde limon, portakal gibi turunçgillerde, domates, çilek, brokoli ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunan C vitamini hücre sağlığımızı ve bağışıklığımızı korumada kalkan görevi yapar.

E vitamini : Özellikle bitkisel yağlarda karaciğer yağında, yeşil yapraklı sebzelerde, tam tahıllarda, fındık, badem gibi yağlı tohumlarda bulunur.

Selenyum: En önemli minerallerden olan selenyum hücre sağlığımızı ve bağışıklığın korunmasında çok önemlidir. Özellikle kabuklu deniz ürünleri, balık, kırmızı et, yumurta, tavuk gibi hayvansal kaynaklarda, tahıl ürünlerinde ve sarımsakta bulunur. 
Ayrıca vücut tarafından üretilen süperoksit dismutaz, katalaz, ve glutatyon peroksidaz enzimleri ve vitamin benzeri koenzim Q10, glutatyon antioksidanlarıda hücre sağlığının korunmasında büyük önem taşır. 

Bu besinleri mutlaka tüketin!
Soya, nar, mor üzüm, karadut, böğürtlen, kızılcık, yeşil çay, ketçap, domates gibi likopenden zengin besinler, pembe greyfurt, karpuz, kivi, lahana, brüksel lahana, mor sarma, ıspanak, keten tohumu, yulaf ezmesi, çavdar ve arpa gibi tahıl ürünleri, lutein içeren besinler (özellikle yumurta sarısı, şalgam, havuç, soğan, sarı ve turuncu renklerdeki besinlerde bulunur).

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.