banner913
banner932
banner1012

Mide Kanseri

banner1020

Mide kanserinin ilk aşamaları, diğer kanser türlerinin birçoğu gibi herhangi bir belirtiye neden olmaz. Ancak mide kanseri ilerledikçe, mide bölgesinde rahatsızlık ve ağrı, yutkunma zorluğu, mide bulantısı ve kusma, kilo kaybı, az bir yemek sonrasında dahi aşırı şişkinlik, dışkıda kan gibi bazı belirtiler görülebilir

banner974
Mide Kanseri

banner971

"Midede en sık görülen rahatsızlıklar gastrit, ülser ve mide kanseri rahatsızlıklarıdır. Mide kanseri erkeklerde beşinci, kadınlarda ise yedinci en sık rastlanan kanser türüdür. Midemiz kimyasal ve mekanik sindirimin başladığı ve aynı zamanda önemli hormonlarında salgılandığı bir yerdir. Midemizde devamlı olarak ortalama 500 ml sıvı bulunur ve kapasitesini 1,5-2 litreye kadar artırabilir. Bu sıvı kendi hücreleri tarafından yapılan asit ve mukustur. Yediğimiz yiyecekler önce mideye gelerek burada öğütülmeye başlanır. Öğütülen gıdalar azar azar bağırsağa gönderilir. Ortalama 4-5 saatte mide boşalmış olur."

Mide kanserinin oluşumu

"Midenin içini döşeyen epitelyum hücreleri kontrolsüz çoğalarak mide içinde tümöral bir kitle oluşturur. Büyüme mide duvarında ilerledikçe midenin lenf bezelerini istila eder ve zamanla ilerleyerek karaciğer, akciğer ve diğer organlara sıçrayarak hayati tehlikeye yol açar. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi erken teşhis tedavinin başarısı için çok önemlidir."

Erken teşhis için belirtiler önemsenmeli

"Mide geniş ve büyük bir organ olduğundan mide kanseri ancak geç evrelerde belirti verir. Buna karşın endoskopik incelemelerin yaygınlaşması, mide ile ilgili her bulgunun ciddiyetle ele alınarak endoskopi yapılması erken evrelerde teşhis oranını artırır. Hastadaki iştahsızlık, yemeklerden sonra ağrı, hazımsızlık, şişkinlik, mide kanaması (ağızdan kan kusma veya dışkının siyah gelmesi), sebebi belirsiz kansızlık ya da buna bağlı halsizlik gibi bulgular ciddiyetle değerlendirilmeli ve hastaya mutlaka endoskopi yapılmalıdır. Böylece tüm şüpheler giderilmiş olur."

Sebebi beslenme alışkanlığınız olabilir

"Beslenme alışkanlığı mide kanserinde rol oynayan en önemli faktördür. Konserve edilerek uzun süre bekletilmiş yiyecekler, tütsülenerek veya tuzlanarak saklanan gıdalar aşırı miktarda nitritler içerir. Bu nitritler safra ile temas ederek kanserojen özellik kazanmaktadır. Aşırı tuz tüketimi riski artırırken, taze meyve ve sebzeler ise kansere karşı koruyucu etki gösterir. Helicobacter pylori ve buna bağlı gastrit gelişimi mide kanserine yol açabilen diğer bir faktördür."

Cerrahi tekniklerle tedavi edilir

"Mide kanserinin tedavisi hastalıklı mide kısmının çevre lenf bezeleriyle birlikte çıkarılmasıdır. Mide kanseri teşhisten sonra evrelendirilir. Evre 1 ve 2 erken, evre 3 ileri, evre 4 ise metastatik evre olarak adlandırılır. Evre 4 hastalar genellikle ameliyat edilemez. Diğer evrelerde ise ameliyat yapılmalıdır. Ameliyatta hiç tümör bırakmayan bir başarı elde edilmiş ise, tedaviye cevap mükemmel olur. Ancak ameliyatta mikroskopik düzeyde bile tümör kalması hayat süresini olumsuz etkileyebilir. Kuşkusuz burada cerrahın deneyimi, hastanın genel durumu ve tümörün evresi belirleyici olur. Ameliyattan sonra gerekirse radyoterapi ve kemoterapi uygulanabilir."

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.