banner913
banner932
banner1012

Erkek çocuklarında Testis şişkinliğini hafife almayın

banner1020

banner974
Erkek çocuklarında Testis şişkinliğini hafife almayın

banner971

Ülkemizin genç Üroloji Uzmanı olan Op. Dr. Mehmet Tuzlalı dün sosyal paylaşım sitesindeki hesabından yaptığı paylaşımla aileleri erkek çocuklarında son zamanlarda görülen Testis Torsiyonu’na karşı uyardı.

Op. Dr. Tuzlalı’nın yaptığı paylaşım şöyle:

“Erkek çocukların hayalarındaki şişlik ve ağrıya önem verin, mutlaka üroloji uzmanına danışın...Uyarma ihtiyacı duydum, çünkü 1 ayda 3 Testis Torsiyonu ameliyatına girdim. 2 çocuğun maalesef 6 saatten geç gelmesinden dolayı testisi alındı”

Testis Torsiyonu Nedir?

Testisin kendi etrafında dönmesi (torsiyonu) ile damarlarının testisin kan dolaşımını sağlayamaz duruma gelmesidir.

Testis torsiyonu tedavi edilmezse ne gibi riskler doğurur?

İlk 8 saatte tanı konulmaz ve cerrahi tedavisi yapılmaz ise testis kanlanamadığı için nekroz (çürüme) ortaya çıkar. Ani skrotum (yumurtanın içinde bulunduğu torba) şişliği, hassasiyet, ağrı, ilerleyen zaman içinde gelişen kızarıklık ile belirti verir.

Çocukta hangi yaşlarda ortaya çıkar?

En sık pubertede (buluğ çağında), 2. sıklıkta da yenidoğan döneminde görülür. Özellikle inmemiş testis ya da retraktil testis tanısı almış çocukta testis torsiyonu riski daha yüksektir. Ancak torbaya inmiş testiste de torsiyon riski vardır.

Hastalığın tanısı nasıl konur?

Tanı, muayene ve Dopler Ultrasonografi ile konur. Başvuruda gecikmiş olguların tanısında zorluk ortaya çıkabilir ve testis sintigrafisi yapılması gerekebilir.

Tedavisi nasıldır?

Tedavide acil cerrahi uygulanır. Erken başvuru ve ilk 8 saat içinde acil cerrahi uygulanması ile testisin kan dolaşımını bozan bu durum testisin canlılığı kaybolmadan tedavi edilebilir ve ilgili testis fonksiyonunu sürdürür. Testis ameliyat ile detorsiyone edilir (dönmüş testis normal pozisyonuna geri döndürülür), testis normal pozisyonunda torbaya dikiş ile sabitlenir. Eş zamanlı olarak torsiyon riskini ortadan kaldırmak amacı ile karşı taraftaki testis de torbaya dikiş ile sabitlenir. Ancak başvuruda ya da tanıda gecikme ile ilk 8 saatte acil cerrahi müdahale yapılmaz ise dolaşımı bozulmuş olan testis canlılığını kaybeder, cerrahi girişim yapıldığında canlılığını kaybetmiş testis görülür, bu çürümüş testisin çıkarılması gerekir.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.