banner913
banner932
banner1012

Napolyon menfaat için ‘Müslüman oldum' demişti

banner1020

Napolyon Bonapart 1798de Mısırı işgalinde "Hazreti Muhammede ve hayran olduğum Kuran-ı Kerime büyük hürmet gösteriyorum” demişti

banner974
Napolyon menfaat için ‘Müslüman oldum' demişti

banner971
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(dfp-haber-ici); });

Menfaat düşüncesi insana neler yaptırmaz! Napolyon Bonapartın bir zamanlar Müslüman oldum demesi gibi, dinini değiştirdiği iddiasını bile ortaya attırır.

Bonapartın yıldızı, Fransız İhtilalinden hemen sonra parladı. Yerini sağlamlaştırabilmek için o devirde Osmanlı İmparatorluğuna ait bulunan Mısırın işgali fikrini gündeme getirdi. İşgalden amaç, İngilterenin Hindistan yolu üzerindeki kontrolüne son verilmesi ve Mısır gibi zengin ve stratejik bir bölgenin Fransız kontrolü altına girmesiydi.

İNANCA HÜRMET EDİN

19 Mayıs 1798 sabahı Toulondan demir alan 600 gemilik Fransız donanması, taşıdığı 40 bin asker ile 1 Temmuz sabahı İskenderiye önlerine ulaştı. Napolyon, askerlerine yol boyunca Mısırın halkı Müslümandır. İnançlarına ve detlerine hürmet edin demişti.

Mısır valisi olan Ebubekir Paşanın, Fransız işgali karşısında yapacağı pek bir şey yoktu. Mısır, o dönemde resmen Osmanlı toprağı sayılıyordu ama asıl güç zaten ülkeye asırlardan beri hkim olan Memlüklerin elindeydi.

BEYANNAME YAYINLADI

Napolyonun karaya çıktıktan sonraki ilk işi, gemide hazırlatmış olduğu Arapça bir beyannameyi halka duyurmak oldu.

Beyannamede şöyle deniyordu:

Kafkas dağlarından ve Gürcistandan getirilmiş olan Memlükler, dünyanın en güzel yerini çoktan beridir zulüm altında tutuyorlar. Fakat her şeye kadir olan Allah artık bu hükümdarlığın son bulmasını emretti.

Ey Mısırlılar! Size, benim buraya dininizi yıkmak için geldiğim söylenecektir. Bu açık bir yalandır, inanmayınız. Zalimlere benim buraya gaspedilmiş haklarınızı iade için geldiğimi, Allaha Memlüklerden daha fazla inandığımı ve Hazreti Muhammed ile hayranlığımı celbeden Kuran-ı Kerime hürmetkr olduğumu söyleyiniz. Nerede verimli arazi, kıymetli elbiseler, güzel esirler ve mükemmel evler varsa, hepsi Memlüklere ait. Eğer Mısır onların çiftliği ise Allahın bunu onlara verdiğine dair tapu senetlerini göstersinler. Allah adildir ve merhametlidir. Bundan böyle herkes idareye ortak olacak ve mutlu şekilde yaşayacak.

İNGİLİZLER PERİŞAN ETTİ

Ey şeyhler, imamlar ve diğer önde gelenler! Halka Fransızların da hakiki Müslüman olduklarını ve Osmanlıların şevketli padişahı ile her zaman dost bulunduklarını söyleyiniz. Amacımız, padişaha asi olan Memlükleri ezmektir. Bize hemen destek verecek olanlar müsterih bulunsunlar. Fakat Memlüklere katılacak olanların vay haline!. Onlar için hiçbir selamet yoktur ve dünyadan izleri silinecektir.

Halkı yanına çeken Napolyon kısa sürede Memlükleri mağlup etti ve 22 Temmuzda Kahireye girdi. Mısır artık Fransızların elindeydi. Napolyon, Kahirede kaldığı sürece sık sık dini törenler yaptırdı ve böylelikle halkın direnişe kalkmamasını sağladı.

Napolyon, Mısırlıları dini propagandayla kandırmıştı ama İngilizler Ebukir limanındaki Fransız donanmasını ani bir baskınla perişan edince işin rengi değişti. Fransızların anavatanlarıyla irtibatı kesildi. Osmanlılar da bu sırada Fransaya karşı silhlı bir koalisyon kurmuşlardı. Mısırdaki güvenliklerini sağlayabilmek için Suriyeyi de ele geçirmeye çalışan Fransız kuvvetleri ise Akka Kalesini kuşattılar ama büyük kayıplar verdiler. Suriye harektı hezimetle sonuçlandı.

Çaresiz kalan Napolyon, takviye birlikler getirmek bahanesiyle idareyi generallerinden Klebere devretti ve 22 Ağustos 1799 gecesi birkaç adamıyla beraber Mısırdan ayrılıp Fransaya döndü. Fransızların Mısırda hkimiyetleri ise bir süre daha devam etti ama 1801de Kahireden, aynı yılın Ağustosunda da İskenderiyeden çekilmek zorunda kaldılar. Napolyon Bonapart, İslamiyeti kullanma teşebbüsünün faydasını çok kısa bir süre görebildi ve Mısır seferi tam bir rezalet oldu.

Kaynak: Murat Bardakçı - Haberturk

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.