banner913
banner932
banner1032

Kolay mı?


Adnan IŞIMAN

Adnan IŞIMAN

Okunma 13 Şubat 2015, 12:11

 

Yıllar önce Rizeye yaptığım ziyarette bir çay fabrikasını görme fırsatım oldu.

Çay sezonu olmadığından fabrikada inler, cinler top oynuyordu.

Biliyorsunuz çay mevsimlik bir iştir. Çay hasadıyla birlikte fabrikalar, atölyeler devreye girer, hummalı bir faaliyetten sonra hasadın bitişiyle birlikte fabrikaların üzerine bir yalnızlık hüznü çöker!

Uzunca bir süre fabrika çalıştırdığımdan ve Kıbrıs piyasasında iş yapmanın acı tadına vardığımdan, bu yalnızlık hüznünü iyi bilenlerdenim.

Hatırı sayılır meblağlarda yatırım yaptığınız halde, yapılan yatırımların atıl vaziyette ve üretimden kopuk hale gelmiş görüntüsü insanı sadece hüzünlendirmez.

O kadar büyüktür ki acısı, başka felaketlerin de yaşanmasını körükler!

Yerel gazetemizden birinde  Haspolat sanayi bölgesinde, bir zamanlar harıl,harıl çalışan ancak bu gün atıl vaziyette duran fabrikaların farelerin ve yılanların mekanı haline geldiğinden söz ediyordu! 

Bu fabrikaların ekonomiye yeniden kazandırılması için, kirasında olup ta fabrikayı çalıştırmayanlardan alınıp, yeniden çalıştırılacak kişilere kiralanması önerileri beni geçmişlere götürdü.

Bunun o kadar kolay olmadığını, olamayacağını, bilenlere de, bilmeyenlere de hatırlatmak amacıyla, bu gibi hallerde yaşanan gelişmelere açıklık getirmekte fayda görüyorum.

İlk aşamada uzun vadeli devletten bir fabrika kiralarsınız.

Bu fabrikaya gereken ilaveleri yapar, köklü yatırımlarda bulunursunuz.

Gel zaman-git zaman çeşitli nedenlerle üretimden kopma noktasına gelirsiniz.

En başta Türkiye nin bize göre devasa sanayine baş edemezsiniz !

Öyle hale gelirsiniz ki, fabrikayı çalıştırdığınız takdirde, çalışmamasından daha fazla zarar etmek durumuna  düşersiniz!

İster Haspolat başta olmak üzere, başka, başka mekanlarda kapanan her fabrikanın, ya da iş yerinin hüzünlü bir hikayesi vardır ama asıl olan o işletmelere yapılan yatırımlardır.

Yapılan yatırımların kurtarılması, en uygun koşullarda ve en ucuzundan bu zor durumlardan hafif yaralarla sıyrılması için bekleme dönemine girilir.

Kapanmış iş yerlerinde farelerle yılanların cirit atması bu nedenlerdendir.

Atıl vaziyetteki fabrikaların acılı hikayeleri işte bu merkezdedir !  

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.