banner913
banner932
banner1012

Kızılderililer...

banner1020

Kızılderililerin insanı şaşkınlığa uğratan kutsal inançlarını duyunca çok şaşıracaksınız. Çok eski zamanlarda Hollywood’a büyük paralar kazandıran western filmlerinin olmazsa olmazlarından olan Kızılderililer hakkında, kıyafetleri ve Hollywood filmlerinde işlenen birkaç detay dışında aslında çok az şey biliyoruz. Kızılderili inançları ve içinde barındırdığı felsefi düşünceleri duyunca çok şaşıracaksınız.

banner974
Kızılderililer...

banner971

Kızılderililere göre her şey bütündür.

Kızılderililer her şeyin bir bütün olduğuna ve aynı ailenin bir parçası olduğuna inanırlardı. Bir at, insan veya bir nesne. Bunların hepsi aynı şekilde toprak ananın bir parçasıdır ve hepsi bir ailenin parçasıdır. Hepsinin birbiri arasında bağları vardır.

Kızılderililere göre her şey eşittir.

Her şeyin bir bütün olduğuna ve her şeyin birbiri ile bağı olduğuna inanan Kızılderililer, aynı zamanda doğada gördükleri her şeyin (insanhayvan, kaya vb.) eşit olduğuna da inanırladı. Hiçbir şey, bir diğerine göre daha çok veya daha az değerli değildir. İnsanlar, hiçbir şekilde doğadaki başka bir canlıdan daha değerli değildi, onlara göre insan da diğer canlılar gibi doğanın bir parçasıdır.

Kızılderililere göre ölümden sonra da bir hayat vardır.

Birçok eski kabilede var olan yeniden hayata dönme yani reenkarnasyon inancı, Kızılderililerde daha farklı bir felsefe ile tanımlanırdı. Kızılderililer, hayatı bir çembere benzetirlerdi... Sonu, başlangıcı olmayan ve sürekli dönen bir çember. Hatta onlara göre her şey, bir çember olma yolunda ilerlemeye devam ediyordu. Yıldızlar, gezegenler, ay, güneş, dünya ve tüm canlılar.

Kızılderili dinsel törenlerinin en vazgeçilmez olanı danstır.

Kızılderilileri dinsel törenler bakımından tek bir klişe içine almaya çalışmak çok zor bir durumdur. Çünkü Kızılderililerin içinde bulundurdukları birçok kabile vardı. Doğal olarak da bu kabilelerin dinsel törenleri, yapış şekilleri ve anlamları farklıydı. Ancak tüm dinsel törenlerin ortak noktası dans etmek olarak tanımlanır. Kızılderililere ait hemen hemen her dinsel törende dans muhakkak vardır.

Kızılderili kadınları...

Kızılderili kabilesinde yer alan kadınlar içinde ayrı bir ritüel uygulanırdı. Bir Kızılderili kadın ilk adet gördüğünde 3 gün süren bir ritüel uygulanır, bu durum dinsel törenle duyurulur ve kadının durumu fark etmesi için 3 gün boyunca çadırda yalnız bırakılır. Sonrasında yıkanır ve kadın olmak konusunda bilgilendirilirdi. Bu durum daha çok bir kutlama ritüeli şeklinde yapılırdı.,

Kızılderili bayramı "Potlaç"

Birçok Kızılderili kabilenin bir araya geldiği bu bayram, bahar zamanında yapılırdı. Tüm kabileler bir araya gelir ve ellerinde olan giyecek, giysi vb. erzakları bir araya toplardı. Tüm kabileler yıl boyuca yaşadıkları sıkıntıları anlatır, bu anlatımlar yaşlı Kızılderililer tarafından değerlendirilir ve tüm erzaklar her bireye eşit olacak şekilde dağıtılırdı.

Kızılderililerde Şamanlık

Kızılderili kabilelerin tamamında Şamanlık vardır. Şaman, kutsal ruh ve kutsal güçlerle iletişim kurabilen, gerektiğinde şifa veren ve gelecek hakkında bilgi veren kişilere verilirdi. Şamanlar, Kızılderililerin en çok önem verdiği kişiler arasındaydı.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.