banner913
banner932
banner1012

Dünyanın en büyük ve gizemli delikleri

banner1020

Sibirya'nın hava sıcaklığı sıfırın altındaki ücra köşelerinde ortaya çıkmayan devasa çukurlar, bilim adamlarını endişelendiriyor.

banner974
Dünyanın en büyük ve gizemli delikleri

banner971

 

 

Bazı dev çukurların ne zaman ve nasıl oluştuğu bilinmezken, sayıları da artıyor. 

undefined

Sibirya’da bulunan Batagaika Kriteri devasa bir alanı kaplıyor. 1960’lı yıllarda çökmeye başlayan toprak giderek büyümeye devam ediyor. Sibirya’da aniden ortaya çıkan dev deliklerin arasına 4 tane daha katıldı. 

undefined

Sibirya’nın Yamal Yarımadası’ndaki 4 büyük kraterin dışında onlarca küçük kraterin de bulunduğu belirlendi. Bölgeye giden bilim adamları bu kraterlerin içine girerek numuneler aldı. Gizemli kraterlerin hemen hemen tamamının çok düzgün bir şekilde oluştuğu dikkat çekti. Bu kraterlerin nasıl oluştuğunu araştıran bilim adamlarının ilk öngörüsü iklim değişikliği oldu. 

undefined

Kraterlerin 6 mil yakınında bulunan bir doğalgaz çıkarma tesisi yeni bir iddianın da ortaya atılmasına neden oldu. Bazı Rus yetkililer bölgede son derece yüksek oranda doğalgaz kaynaklarının bulunduğunu belirterek, “Bu kaynaklar bazen küçük cep şeklinde bulunuyor.Buradaki sıkışma nedeniyle gaz dışarı çıkabilmek için böyle bir patlamaya neden olmuş olabilir” dediler.

 

undefined

Bölgede yaşayanlar bazen şiddetli patlamayla birlikte göğe doğru yükselen alevler gördüklerini söylediler. Deliklerin ortaya çıktığı Yamal’ın Türkçe karşılığı “Dünyanın Sonu” 

undefined

Sibirya’nın Yamal Yarımadası’ndaki 4 büyük kraterin dışında onlarca küçük kraterin de bulunuyor. Rusya’nın kuzeyinde yer alan Yamal Yarımadası’nın uydudan çekilen bir görüntüsü bilim adamlarını şaşkına çevirmişti. 

undefined

Yaklaşık 80 metre derinliğe sahip olduğu sanılan dev deliğin internette düşen fotoğrafları tüm dünyayı şoke etmişti. Rus bilim adamları bu esrarengiz deliği daha yakından incelemek üzere 80 metre derine indi ve buradan örnek topladı. 

undefined

Şimdi bilim dünyası iklim değişikliklerinin ve küresel ısınmanın nedeninin Sibirya'da keşfedilen ve sayıları her geçen gün artan bu devasa delikler olup olmadığını tartışıyor.

 

 

undefined

Rusya'nın Sibirya'daki zengin petrol ve doğal gaz yataklarına yakın mesafelerde bulunan bu dibi görünmeyen deliklerden bitişikteki doğal gazın sızıntı yapıp yanarak yeryüzünü ısıttığı ve bunun da buzulların erimesine, küresel ısınmaya, iklim değişikliklerine yol açtığı yönündeki yeni teorinin bilimsel temelleri araştırılıyor. 

undefined

Yarımada üzerinde devasa bir delik tespit eden bilim adamları, uydu görüntülerinin incelenmesinin ardından olay yerine gitmişti. Bilim adamları incelemelerini sürdürüyor. Küresel ısınma nedeniyle yeraltı gazlarının ani genleşmesi sonucu bir patlama meydana geldiği, çoğu araştırmacının ortak tahmini… 

undefined

Bir diğer teori ise deliğin meteor düşmesi sonucu oluştuğu… Ancak böylesine ciddi hasara yol açacak bir meteorun uzay gözlemcileri tarafından fark edilmemesinin mümkün olmadığı belirtiyor. Deliğin etrafında oluşan kanalları inceleyen uzmanlar, deliğin bir patlamanın sonucu olmaktan çok, bir çöküntü olduğunu tahmin ediyor.

undefined

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.