banner913
banner932
banner1012

Çağımızın dehası Elon Musk kimdir?

banner1020

banner974
Çağımızın dehası Elon Musk kimdir?

banner971

Geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye gelen Elon Musk’ın ziyaretinin ilk ayağı Cumhurbaşkanlığı külliyesi oldu. Cumhurbaşkanıyla 1 saat kadar görüşme yapan Elon Musk ardından Anıtkabiri ziyaret etti. Ziyaretine ilişkin instagrama yüklediği fotoğrafa; ”placed the flowers Three broken ribs A pierced lung And still he fought”, ” Çelenk koydum, 3 kırık kaburga kemiği, delik deşik bir ciğer, yine de savaşmaya devam etti.” yazan Musk Atamıza saygılarını sundu.

Kazandığı parayı dünyaya faydalı olmak için harcayan bir milyarder düşünün. Biliyorum zor oldu sizin için. Sonuçta bu bir Batman filmi değil. Buna rağmen hayatını dünyaya adamış güzel insanlar mevcut. İşte karşınızda Elon Musk!

1971 yılında Güney Afrika’da doğan Elon Musk, henüz 10 yaşında IBM’in hazırladığı yetenek sınavında iyi bir programcı olacağının sinyallerini verdi.

Musk’ın rol modelleri arasında Nikola Tesla, Bill Gates, Steve Jobs ve Walt Disney gibihem geçmişe hem de günümüze damgasını vuran yenilikçi kişiler var.

Stanford Üniversitesi’nde doktoroya başlayıp, 2 gün sonra bu kararından vazgeçen Musk henüz 31 yaşında 4 ortakla birlikte kurmuş olduğu Paypal’ı 2002 yılında 1.5 milyon dolara eBay’e sattı. Yine aynı yıl içerisinde uzaya yolculuğu mümkün kılmak için çalışan Space X’i kurdu.

Genel olarak İnternet, temiz enerji ve uzay üzerine odaklanan Musk;  PayPal, Tesla ve uzay taşımacılığı şirketi olan SpaceX ile hem günümüzü hem de geleceği şekillendirmeyi başarıyor.

Tamı tamına 17 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin 83’üncü insanı olan Musk, özellikle de son günlerde Mars’ta koloni kurma projesi gibi bir çok projeyle ilgileniyor.

2008 yılında ise iflasın eşiğinden döndü. İki şirketinin batmak üzere oluşu ünlü milyarderi depresyona sürüklese de parasını iki şirketine de eşit olarak pay eden Musk, inanılmaz bir geri dönüş hikayesi yaratmış oldu.

Yazılı basında da sıkça adından söz ettiren Musk Atlantic dergisi tarafından “Yaşayan En Büyük Mucit”, Vanity Fair tarafından ise “Dünyanın Bir Numaralı Ezber Bozan Adamı” olarak tanımladı.

Musk’ın bu yükselişi onu Toyota gibi dev bir şirketin yanı sıra Obama ve Arnold Schwarzenegger gibi ünlü politikacıların da göz bebeği haline getirdi.

İflasın eşiğinden dönen ve yeni girişimleriyle dünyayı değiştirmeye başlayan Musk, ilk önce 1 milyon $’lık 1977 üretimi “James Bond: Beni Seven Casus” filmindeki Lotus adlı denizaltıyı satın aldı, sonrasında ise 12 koltuklu Dassault 900 tipi özel jeti koleksiyonuna ekledi.

Peki, genç yaşta adını dünyaya duyuran gerçek Batman’ın çocuğu var mı? Elbette var. 2000-2008 yılları arasında evli kaldığı eski eşi Justine Musk’tan ilk önce ikiz, daha sonra üçüz olmak üzere toplamda 5 çocuğu var.

Çok hırslı bir girişimci olan Elon Musk, Tesla Motors şirketinin konferans salonunda ona ait bir uyku tulumunun olduğunu söylüyor. Elon Musk’un bahsetmiş olduğu bu konferans salonu tam olarak otonom arabaların yaptığı üretim tesisinin hemen yanında yer alıyor.

Tesiste üretilen araçların kalitelerini incelemek ve üretim aşamasında meydana gelebilecek gecikmeleri engellemek için burada yatıp kalkıyor. Elbette ki, Musk’un bu çabaları, Tesla markasını kısa sürede dünyanın en başarılı elektrikli araba üreticilerinden bir tanesi haline getirdi.

Pensilvanya Üniversitesi Wharton Okulu tarafından temin edilen tam burs ile öğrenim masrafları karşılanan Elon Musk, burada herhangi bir maddi sıkıntı yaşamıyordu. Ama yine de kişisel harcamaları için bir şekilde para kazanmalıydı.Bu nedenle Musk, kalmak için kiralamış olduğu evi bir gece kulübü olarak işletmeye karar verdi. Silikon Vadisi’nde ortaklık yaptığı arkadaşı Adeo Ressi ile 10 odalı bir ev kiraladı. Sonrasında bir gece kulübüne dönüşen ev, ilk gecesinde 500’den fazla misafir ağırladı.

Çoğumuz Silikon Vadisi’nde yaşayan teknoloji girişimcilerin çok zengin olduklarını düşünürken, bu başarının sıkı disiplin ve zorlu bir mücadele gerektirdiğini düşünememiş olabiliriz. Sosisli sandviç ve portakallaın olduğu yemek menüsüne günlük sadece 1 dolar harcayan Musk, inanılmaz bir birikim yapmayı başardı.

Daha 12 yaşında, Blastar adındaki oyununu 500 dolar’a PC&Technology dergisine satan Elon Musk, nasıl para kazanılacağını erken yaşında öğrenmiş bir milyarderdir.

İnsanlar Elon Musk’un gerçek bir X-Men hayranı olduğunu bilmez. Marvel dünyasının bir grup mutant kahramandan oluşan X-Men serisinde yer alan farklı güçlerdeki karakterlerin hem çizgi romanlarını hem de filmlerini, kaçırmadan takip etmeye hala özen gösteriyor.

Wolverine, Storm, Vulcan ve Colossus gibi X-Men karakterlerinin isimlerini ise otonom arabaların yapımında yardımcı görev gören otonom robotlara vermiş.

Henüz 10 yaşındayken, Commodore Vic-20 ile pratik yaparak teknoloji dünyasına olan ilgisini pekiştiren Elon Musk, çok geçmeden bu durumun getirilerini almaya başladı.

Genç yaşlarda BASIC program diline sadece ve sadece 6 ay içerisinde tümü ile hakim oldu. Yine 1984 yılında ise sadece 3 gün içerisinde bir başka programlama dilini çözerek zekasını kanıtladı.

Çoğu teknoloji girişimcisi ulaşmak istedikleri hayalleri finanse edebilmek için çekirdek ve kitle sermayesi arayışına başlarken Elon Musk kendi girişimlerine yine kendisi finans sağlayarak tek başına büyük başarılara imza atıyor.

Başarı sağladığı girişimlerinden kazanmış olduğu paraları diğer hayalleri için harcayan Musk, bu risk arzeden durumun üstesinden kolay şekilde gelebiliyor. SpaceX ile ilgilenen yeteri kadar yatırımcı bulamadığı için tüm malvarlığını bu girişime yatıran Musk, bütün gelirini kaybetmesi pahasına da olsa hayallerini kendisi finanse etmiş.

Son zamanların en zengin isimlerinden biri olduğu için inanması oldukça zor ama Elon Musk, zamanında korumalı bir kıyafet içerisinde kimyasal atıkları küreme işi yapmış.

Bu zorlu iş Musk’un bugüne kadar yapmış olduğu girişimlerde daha da sıkı çalışmasına ve konsantrasyonunu asla kaybetmemesini sağlamış. Haftanın yaklaşık 100 saatini atık küreyerek geçiren Musk, hala ara sıra da olsa boş zamanlarında Tesla fabrikasında ufak tefek temizlik işleri yapmaya devam ediyor.

Son yıllarda yapmış olduğu projelerde Elon Musk’un roketlere karşı beslediği tutkuya bizler de şahit oluyoruz. Özel sermaye ile meydana getirilip, yörünge dışına çıkmış dünyanın ilk başarılı sıvı-yakıt-likit roketi Falcon 1, bir tutkunun nasıl koca bir başarıya dönüşebileceğini gözler önüne serdi. Bu başarısından dolayı, 2010 yılında Uluslararası Havacılık Federasyonu tarafından Altın Uzay Madalyası ile ödüllendirildi.

Buna akıl sır erdirebiliyor musunuz? Geleceğin teknolojisine öncülük eden bir milyarder yapay zekanın insanoğlundan çok daha güçlü ve çok daha zeki olabileceğinden korkuyor. Özellikle otomotiv sektöründe gerçekleşen otonom yarışları bunu daha da fazla tetikliyor.Ancak otonom teknolojisi ile yapılmış çoğu aracı bünyesinde barındıran şirketlere sahip olan Elon Musk’un bu durumu bazen ortaklarını endişelendirebiliyor. Bu yüzden yapay zeka korkusundan kurtulmak isteyen Musk OPENAI girişimini başlatmıştır.

Otonom arabaları bizlere bahşetmeyi başaran ve geleceğin teknolojisini insanlıkla buluşturan Elon Musk gözünü uzayın derinliklerine çevirdi. Sıradan insanları geliştirmiş olduğu roketlerle Mars’a gönderme planlarında da sona yaklaşmış durumda. Ancak Musk, bunlarla yetinmiyor ve her zaman çok daha fazlasını hedefliyor.

Şimdi ise Hyperloop adındaki yüksek hızlı ulaşım sistemi projesini hayata geçirmek için kollarını sıvıyor. Bu sistemde sürtünmeyi azaltmak için basınçlı tüpler ve vakum sistemi bulunuyor ve yaklaşık 966 km/s hız ile 35 dakika içerisinde Los Angeles’ten San Francisco şehrine gidilebilmesini hedefliyor.

Güney Afrika’da doğup genç yaşlarda Amerikan vatandaşı olan Elon Musk, daha 41 yaşında olmasına rağmen günümüzün en önemli mucitlerinden ve girişimcilerinden bir tanesidir.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.