banner913
banner932
banner1012

Doğru Sanılan 10 Diyet Efsanesi

banner1020

Diyetle ilgili bugüne kadar duyduğunuz tüm bilgileri unutun! İşte doğru sanılan 10 diyet efsanesi...

banner974
Doğru Sanılan 10 Diyet Efsanesi

banner971

Doğru Sanılan 10 Diyet Efsanesi

Beslenme ve diyetle ilgili doğru bilinen yanlış sayısı çok fazladır. Gerek sosyal çevreden, gerek ailemizden, gerekse sosyal medyadaki bilgi kirliliğinden dolayı yanlış bilgiler aktarılabilir. Bu efsane bilgiler hem diyet programlarında başarılı olmayı engeller hem de motivasyonu düşüren etkenler arasında yer alır. Gelin hep birlikte doğru sanılan bu yanlışları öğrenelim!

1. “Gün içinde çok fazla çay, kahve ya da bitki çayı içiyorum, su içmeme gerek yok.”


Doğrusu: Çay, kahve ve bitki çayları diüretiktir, yani su içme isteğini artırır. Bitki çayları, çay ve kahve su yerine geçmez. Dolayısıyla çay kahve içtikten sonra aynı bardak büyüklüğünde su da içmeniz gerekir.

2. “Çay, kahve içiyorum; ara öğün yapmış sayılırım.”

Doğrusu: Şekersiz olduğunda çay, kahve kalori içermez. Dolayısıyla ara öğün yerine geçmez. Ancak kahveniz sütlü olursa kalori içerir ve ara öğün yerine geçebilir.

“3. Karbonhidratı hayatımdan çıkardım, kesin kilo veririm.”


Doğrusu: Karbonhidratlar vücut için çok önemli enerji kaynaklarıdır. Diyette günlük alınması gereken enerjinin %50-55’ini karbonhidratlar oluşturur ve sağlıklı karbonhidratlar ölçüne uygun tüketildiğinde düşman değil, dosttur.

4. “Akşam saat 18.00’dan sonra yemek yersem kilo alırım.”

diyet ile ilgili doğru bilinen yanlışlar


Doğrusu: Akşam çok geç saatlerde yemek yemediğinizde, yatmadan 2 saat önce besin alımı bırakıldığında kilo artışı yaşanmaz. Akşam olabildiğince sindirimi kolay, uykuya dalmayı zorlaştırmayacak besinler tercih edilmelidir.

 

5. “Ekmek kilo yapar, ekmeği hayatımdan çıkarmalıyım.”

diyet ile ilgili doğru bilinen yanlışlar
 

Doğrusu: Beyaz ekmek glisemik indeksi çok yüksek bir besindir ve kan şekerinin hızla yükselmesini, böylece çabuk acıkmayı sağlar. Ancak lif oranı yüksek çok tahıllı, esmer ekmeklerin tüketilmesi durumunda ekmek çok besleyici bir rol oynar.

6. “Her gün tartılıyorum, sonuç değişmiyor…”

diyet ile ilgili doğru bilinen yanlışlar


Doğrusu: Diyet döneminde haftada 1 gün aç karnına tuvalete çıktıktan sonra tartılmak en doğrusudur. Çok sık tartılmak ve hızlı sonuç beklemek motivasyonu düşürebilir.

7. “Kahvaltı etmiyorum, gün boyu açım. Kesin kilo veririm.”

diyet ile ilgili doğru bilinen yanlışlar


Doğrusu: Öğün atlamak ve çok uzun süre aç kalmak metabolizmayı yavaşlatır, yağ depolamayı kolaylaştırır ve kilo vermek zorlaşır. Güne kahvaltıyla başlamak ise metabolizmayı canlandırır.

8. “Sık sık, uzun süren detokslar yapıyorum.”

diyet ile ilgili doğru bilinen yanlışlar
Doğrusu: Çok uzun süre tek tip beslenmek ya da uzun süre düşük kalorili diyetler yapmak kilo vermede duraksamaya neden olabilir. Diyette besin çeşitliliği sağlamak, detoksu da kısa süreli aralıklarla tekrarlamak daha doğru olacaktır.

 

9. “Meyve kilo yapmaz, istediğim kadar yiyebilirim!”

diyet ile ilgili doğru bilinen yanlışlar


Doğrusu: Meyvenin de kalorisi ve şeker içeriği vardır. Dolayısıyla her şeyde olduğu gibi aşırı meyve tüketimi de zayıflama dönemini olumsuz etkiler. Kalorisine uygun ölçüde meyve tüketilebilir.

10. “Her gün saatlerce spor yapıyorum, kesin kilo veririm.”


Doğrusu: Sporu da ölçüsüz ve aşırı yapmak, kilo vermeyi olumsuz etkileyebilir. Çok çalışan araba hızlı yorulduğu gibi aşırı spor da vücudu yıpratabilir. Haftada 200 dakika yürüyüş, ya da günlük 10.000- 20.000 adım yürüyüş yapmak kilo vermeye yardımcı olur.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.