banner913
banner932
banner1012

“Yerel İşgücü İstihdamının Desteklemesi Tüzüğü" hayata geçmeli

banner1020

banner974
“Yerel İşgücü İstihdamının Desteklemesi Tüzüğü" hayata geçmeli

banner971

Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çeler Yerel İşgücünün İstihdamının Desteklenmesi Tüzüğü kapsamında 28 bin 586 kişiye İstihdam Destek Merkezi Fonu’ndan sosyal güvenlik desteği sağlandığını kaydederek şunları şöyledi:

“Yerel İşgücü İstihdamının Desteklenmesi Tüzüğü’nde yapılan değişiklikle, basın sektöründe çalışanlara sosyal güvenlik desteği verilmesi yönünde düzenleme yapıldı. Destek kapsamında; basın sektöründe çalışanlara 36 ay süreyle, başvuru tarihinden itibaren sosyal güvenlik yatırımlarının tamamı iade edilmektedir.  Bu destekten son 1 yıl içinde 420 basın çalışanı faydalandı, 7 basın kuruluşunda toplu iş sözleşmesi imzalandı.

Yerel İşgücü İstihdamının Desteklenmesi (Değişiklik) Tüzüğü kapsamında sanatçılara yönelik sosyal güvenlik desteğini içeren düzenlemeyle, güzel sanatlar alanında faaliyet gösteren ve Sosyal Sigortalar Dairesi’ne kendi nam ve hesabına bağımsız çalışan veya işveren kaydı bulunan sanatçılara 60 ay süreyle sosyal güvenlik desteği verilmektedir.  Girne Gençlik Merkezi (GİGEM) tarafından düzenlenen Risk Altındaki Gençlere Meslek Kazandırma Eğitim Programı, Bakanlığımıza bağlı İstihdam Destek Merkezi (İDM) tarafından finanse edilerek hayata geçirildi.

Bakanlığımız, Milli Eğitim ve Kültür, İçişleri Bakanlıkları ile Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası işbirliğinde, Merkezi Cezaevi’ndeki mahkumların topluma kazandırılması ve meslek sahibi olması amacıyla 9 farklı alanda kurs başlatılmıştır.

Bakanlığımız, Sağlık Bakanlığı ile K.T. Ortopedik Özürlüler Derneği işbirliğinde hayata geçirilen İstihdam Güvenceli Hasta Refakatçisi Eğitim Projesi kapsamında, Yerel İşgücü İstihdamının Desteklenmesi Tüzüğü çerçevesinde, hasta ve engelli bireyler için istihdam güvenceli refakatçi eğitimi başlatılmıştır"

HEDEFLER… ÇALIŞANLARA EK MAAŞ DESTEĞİ

Zeki Çeler, başlatılan ancak henüz sonlandırılamayan hedeflerden de bahsetti ve kendisinden sonraki bakanın bu çalışmaları tamamlaması temennisinde bulundu.

Çeler, “KKTC’de basın, sanayi, turizm, market, kafe-bar, restoran, sağlık, tarım ve perakende ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren ve Toplu İş Sözleşmesi yapan işverenlerin mevcut ve yeni istihdam edeceği çalışanlarına 24 ay süre ile yürürlükteki brüt asgari ücretin yüzde 20’si oranında ücret desteği verilmesi amacıyla, Yerel İşgücü İstihdamının Desteklenmesi Tüzüğü’nde Ücret Desteği Teşvik Uygulaması değişikliği yapılması hedeflenmiştir” dedi.

Zeki Çeler, şöyle devam etti:

“Yerel İşgücü İstihdamının Desteklemesi Tüzüğü’nde yapılan ve hukuki incelenmesi yapılması için KKTC Hukuk Dairesi (Başsavcılık)’a gönderilen değişiklik ile Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Yasası kapsamında engelli personel istihdam eden işverenlere her engelli çalışanı için 48 ay süre ile tam sosyal güvenlik yatırım desteği verilmesi öngörülmüştür. Böylece 48 ay süre ile işverenlerin bu kişiler için Sosyal Sigortalar Dairesi ve İhtiyat Sandığı Dairesi'ne yatırılan tüm sosyal güvenlik yatırım miktarları kadar teşvik almasının önü açılmıştır. İşverene verilen tam sosyal güvenlik yatırım desteğinin yanında bu kapsamda istihdam edilen her engelli çalışana 48 ay süre ile yürürlükteki brüt asgari ücretin ¾’ü oranında ücret desteği verilmesi öngörülmüştür. Ayrıca yapılan düzenlemeler ile işverene verilen tam sosyal güvenlik yatırım desteğinden ve çalışana verilen ücret desteğinden yeni istihdam edilen engelli çalışanlar yanında bu değişiklikten önce istihdam edilen ve halen çalışan mevcut engelli çalışanların da yararlanması sağlamıştır.

Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Ve Kültür Bakanlığı, Turizm Ve Çevre Bakanlığı ile Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Arasında imzalanacak protokolle,  turizm sektöründe ihtiyaç duyulan alanlarda nitelikli eleman yetiştirilmesi ve eğitimini tamamlayanların istihdamının sağlanarak iş gücü piyasasına kazandırılması hedeflenmekteydi. Yerel iş gücünün, işgücü piyasasına katılımını artırmak ve dolayısıyla yabancı işgücü ihtiyacını asgari düzeye indirebilmek için, sektörlerin taleplerine yönelik işgücü sertifika programları üniversiteler ve ilgili meslek örgütleriyle işbirliği yapılmak suretiyle düzenlenecektir.

 İş Bulma Merkezi’nin etkin olarak hizmet vermesi, iş arayanlarla işverenlerin bir araya gelmesi amacıyla,  otomasyon sistemi hayata geçirilecektir. Yabancılar ve Muhaceret Yasası’nda değişiklik yapılarak ülkemize çalışma maçıyla gelip çalışma izni çıkarılmayan ya da yenilenmeyerek cezaya düşen ve mağdur olan kişilerin kayıt altına alınması amacıyla yasal düzenlemelerin yapılması planlanmıştır.

Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı çalışması tamamlandı. Yasanın öngördüğü sağlık hizmetlerinin finansmanın yaratılması açısından gerekli olan maliyet projeksiyonları yapıldı.

Hedeflenen: yasanın öngördüğü tüzüklerin hazırlanması ve yazılımların hazırlanarak hayata geçirilmesiydi, çalışmalar devam etmekteydi.

Serbest çalışan hekimlerin  de otomasyon sistemine dahil edilmesi için Sosyal Sigortalar Dairesi tarafından yapılan çalışmalarda  son aşamaya gelindi. Hastanelerde provizyon sistemine geçilmesini ( hastanelerde tedavi görecek olan sigortalıların ve geçindirmekle yükümlü olan yakınlarının tedavi hizmeti için sağlık karnesine ihtiyaç duymadan sistemden elektronik onay vermesini) öngören çalışma tamamlandı, hayata geçme aşamasındaydı.

Eczanelerde artık özel sağlık karnesine ihtiyaç duyulmadan elektronik onayla işlem yapılıyor. Tüm bu çalışmalar; vatandaşlarımıza, günün koşullarına yanıt veren hızlı, kaliteli ve eşit hizmet sunmak amacıyla yapılmıştı”

KADIN EMEĞİNİN EKONOMİYE KAZANDIRILMASI İLE KÜMELENME PROJESİ

Zeki Çeler, Kıbrıs Türk Sanayi Odası ve Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile işbirliğinde "Mesleki Teknik Okul Öğrencileri ve Mezunlarının Sanayi Sektörüne Kazandırılması Projesi "hayata geçirilerek meslek lisesi öğrencilerini ve mezunlarını sanayi sektörüne kazandırarak sektörde istihdam edilmesine imkan yaratılması ve İDM Fonu’ndan maddi destek sağlanmasının hedeflendiğini belirtti.

Çeler, şöyle devam etti:

“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İş Kadınları Derneği tarafından hayata geçirilecek projede;  başta kırsal kesim bölgesindeki kadınlar olmak üzere, kadınların ekonomiye kazandırılması ve kadın istihdamının teşvik edilmesi öngörülmekteydi. Eski Huzurevi arazisinin üzerine 200 kişi kapasiteli gerekli alt yapı ve donanıma sahip yeni bir huzurevi inşa edilmesi hedeflenmiştir.

Yaşlılarımızın hayattan kopmayıp topluma entegre olmalarını sağlayacak ve 60 yaş üstü yetişkinlerin çeşitli spor, sanat ve kültür aktiviteleri ile sosyalleşmesine imkan tanıyacak gündüz yaşlı bakım merkezlerinin Mağusa ve Lefkoşa bölgelerinde hayata geçirilmesi hedeflenmektedir.

Kapasitesi dolan Lefkoşa Çocuk Yuvası’nın Sevgi Köyü Projesi’ne dönüştürülerek, farklı yaştaki çocuklara ev ortamında yaşamlarını sürdürebilmelerini sağlamak amacıyla Sosyal Hizmetler Dairesi tarafından çalışmaları yürütülmektedir. Engelsiz Yaşam Evi’nin 2. Etabının keşif raporu çıkarılmış, ancak finansmanında sıkıntı yaşandığından dolayı ihaleye çıkılamamıştır.

Çalışan annelerin iş yaşamında daha rahat yer almalarının desteklenmesi amacıyla, çocuklarını gündüz rahatça bırakabilecekleri Lefkoşa ve Mağusa bölgesinde Sosyal Hizmetler Dairesi’ne bağlı iki kreşin açılması hedeflenmekteydi”

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.