banner913
banner932
banner1012

“Ne yazık ki çevreyi turizm kadar iyi yönetemedik”

banner1020

Çevrenin hayati öneme sahip olduğunu kaydeden Toros, “Ne yazık ki çevreyi turizm kadar iyi yönetemedik” diyerek, Avrupa’dan buraya özel sektör kurumlarından temsilciler davet edilebileceğini, çöpün ayrıştırılmasından yeniden dönüştürülmesine kadar olan model sürecin uygulanması konusunda destek alınabileceğini kaydetti

banner974
“Ne yazık ki çevreyi turizm kadar iyi yönetemedik”

banner971

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın 145 milyon 333 bin 100 TL olarak öngörülen bütçesini ele alıyor.

Turizm ve Çevre Bakanlığı bütçesinin görüşülmesi sırasında toplantıda Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu’nun yanı sıra görüşmeye bakanlık bürokratları da yer aldı.

İlk konuşmayı yapan Komite Başkanı, CTP Milletvekili Fikri Toros, “Sadece ekonomi için değil, turizm bir ayna olarak ülkeler için önemli. Biz de turizme ve Turizm Bakanlığı’na önem veriyoruz” dedi.

Turizmin çeşitlendirilmesi gerektiğini kaydeden Toros, bunun hükümet programında olduğunu anımsattı, bakanlığın da bu konuya eğilmesini istedi.

Mağusa, Lefkoşa ve Girne’nin tarihi dokusu olan kentler olduğunu söyleyen Toros, buralar için kapsamlı master planlarının hazırlanması gerektiğini söyledi.

Ülkede ulaşım sorunu olduğunu da işaret eden Fikri Toros, Türkiye’nin sadece 3 şehrinden ülkeye uçak geldiğini, THY yetkilileriyle görüşülmesini ve bu ağın genişletilmesi için girişim yapılmasını istedi.

Bu kapsamda yurt dışı için de girişim yapılması gerektiğini aktaran Toros, sübvanselerle bunun desteklenebileceğini belirtti.

Yatırımcıların ilelebet teşvik edilmesinin doğru olmadığını ifade eden Fikri Toros, teşviklerin gözden geçirilmesi, yeni yatırımcılara fon ayırabilecek bir düzenlemeye gidilmesi gerektiğini kaydetti.

Taşınmaz Mal Komisyonu’nun çalışmalarına işaret eden Toros, burasının bir çare müessesesi olduğunu anımsatarak, otel yatırımcılarının otel yapılacak arazinin TMK’da “yasallaşması” prosedürüne katkı koyması gerektiğini söyledi, “Bu süreç tamamlanırsa Rumlar ne etkinliklere, ne de uluslararası pazarlama faaliyetlerine engel olabilir” dedi.

Çevrenin hayati öneme sahip olduğunu kaydeden Toros, “Ne yazık ki çevreyi turizm kadar iyi yönetemedik” dedi.  

Toros, Avrupa’dan buraya özel sektör kurumlarından temsilciler davet edilebileceğini, çöpün ayrıştırılmasından yeniden dönüştürülmesine kadar olan model sürecin uygulanması konusunda destek alınabileceğini kaydetti.

Bunun yeni ve sürdürülebilir bir gelir kaynağı oluşturacağını da ifade eden Toros, “Bu ihmal edilmemeli. Bakanlığın buna da özen göstermesini öneriyorum” dedi.

Ek maliyetler için Maliye Bakanlığı, Türkiye ve özel sektörün iş birliği içinde olması gerektiğini ifade eden Toros, Turizm Bakanlığı’nın mali sıkıntı nedeniyle çalışmalarından feragat etmemesi gerektiğini söyledi.

TATAR

Komite Başkan Vekili, UBP Milletvekili Ersin Tatar, Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın kapatılması konusuna işaret ederek, “İsteğiniz kadar görüşün, şirketler uçuşlarda kendi çıkarlarına göre düzenleme yapar. Biz bilet fiyatlarını öngöremiyoruz. Türkiye’ye 200 TL’ye de gidilebilir, bin TL’ye de gidilebilir. Bu belirsizlik bizi olumsuz etkiliyor. Bunu nasıl aşabiliriz? Yeni bir hava yolu şirketi kurabilir miyiz? ” ifadelerine yer verdi.

Ülkeye ait uçak şirketi kurulmasının önemli olduğunu söyleyen Tatar, çevre korunursa turizmin gelişebileceğini vurguladı.

Molozun herhangi bir araziye dökülmesinin cezasının bir asgari ücret kadar olmasını eleştiren Tatar, caydırıcı cezaların önemine dikkat çekti, “Çevreyi korumamız gerek, faydalı düzenlemelere ihtiyaç var” dedi.

Büyük otellere teşvik verilmesiyle restoranlar için haksız rekabet oluşturulduğunu söyleyen Tatar, restoranların da desteklenmesi gerektiğini aktardı. Turistlerin yüzde 64’ünün Türkiye’den olduğunu söyleyen Tatar, “Esas pazar Türkiye” dedi.

Tatar, turizmin gelişmesi için Türkiye’de önemli bir potansiyel olduğunu kaydetti.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.