banner913
banner932
banner1012

Garantilerde çok uluslu güç ısrarı

banner1020

Güvenlik konusunda Kıbrıs Rum tarafı, çözümün BM tarafından imzalanmasını ve Güvenlik Konseyi’nin garantisi altına girmesini, üçüncü ülkeler olmadan, AB üyesi ülkelerden çok uluslu bir güç oluşturulmasını istiyor

banner974
Garantilerde çok uluslu güç ısrarı

banner971

Güney’de yayımlanan Filelefheros gazetesi, Cenevre’de gerçekleştirilecek görüşmelere ilişkin yorumsal haberlerine dün de yer verdi.
Gazete, “Güvenlik Mayın Tarlasında” başlığı altında manşet ve iç sayfalarına taşıdığı yorum haberinde, taraflar arasında güvenlik konusunda büyük bir görüş ayrılığının bulunduğunu, BM’nin ise “tek taraflı müdahale hakkının olmayacağı” bir uzlaşı üzerinde çalıştığını iddia etti.
Alithia gazetesi ise, tarafların güvenlik konusunda sunduklarını iddia ettiği son önerilere haberinde yer verdi.
Gazete, Kıbrıs Rum tarafının güvenlik konusundaki önerisinde “Türk askerinin yüzde 75’inin çözümün uygulanmasının ilk gününde adadan çekilmesini ve UNFICYP’in geçiş dönemi ve sonraki çekilme aşamasında özel rol üstlenmesini istediğini” yazdı.
Habere göre Kıbrıs Rum tarafı, çözümün BM tarafından imzalanmasını ve Güvenlik Konseyi’nin garantisi altına girmesini, üçüncü ülkeler olmadan, AB üyesi ülkelerden çok uluslu bir güç oluşturulmasını istiyor.
Çok uluslu bu gücün bin kişiyi geçmemesi ve “federal devletin başkan ve başkan yardımcısı, iki tarafın da yetkili bakanları ve federasyonun ve iki eyaletin polis müdürlerinden oluşacak Acil Durumlar Konseyi’nin kararıyla harekete geçebilmesi” önerisinde bulunan Kıbrıs Rum tarafı, ayrıca geçtiğimiz perşembe günü yine gazetede yer alan “Yunanistan-Türkiye-Kıbrıs Dostluk Anlaşması” imzalanmasını da öneriyor.
Gazete, Kıbrıs Rum tarafının, çözümün ilk gününden Maraş ve ara bölgenin iade edilmesini de istediğini, ayrıca sadece tek bir kurucu devlete garantör olunması önerisini de kabul etmediğini iddia etti.
Haberde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Mont Pelerin’de sunduğu önerinin ise, garantörlük sisteminin 15 yıl daha sürmesi ve ardından yeniden ele alınması ve Türkiye’ye adada üs verilmesi şeklinde olduğu iddia edilirken, Anastasiadis’in bu öneriyi reddettiği savunuldu.

 

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.